Н У Х Т

Від започаткування проєкту – до підписання меморандуму

24 june 2024

Від започаткування проєкту – до підписання меморандуму

29 вересня 2021 року в НУХТ сталася унікальна подія. Представники нашого університету, наукових установ МОН України, НАМН України, МОЗ України, Мінекономіки, громадських організацій та харчових підприємств розробили і започаткували основні засади реалізації довгострокового науково-дослідницького та просвітницького проєкту з такою багатообіцяючою назвою: «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи».

І протягом 4 років основні положення проєкту реалізуються шляхом проведення міжнародних науково-практичних конференцій, засідань круглих столів, виконання спільних теоретичних та експериментальних досліджень, упродовж яких відбувається інтенсивний обмін досвідом, інноваційними рішеннями, обговорення перспектив розвитку майбутніх напрямів проєкту.

Про загальнодержавне значення проєкту свідчить перелік питань і наукових інтересів його учасників. Діапазон проблем, які розглядаються, надзвичайно широкий – від «Харчування дітей від запліднення до довголіття» (автори – д. м. н., професор, директор Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Ілля Ємець і д. м. н., професорка, завідувачка відділення ДУ «ІПАГ НАМН України» Наталія Скрипченко,) до «Напрямів забезпечення здоровим харчуванням різних груп населення в Україні» (авторка – д. т. н., заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Романчук,) та «Питань екобезпеки технологій виробництва здорових харчових продуктів з використанням натуральних харчових інгредієнтів» (автори – заступниця директора з загальних питань ДУ «Інститут медицини праці НАМН України» Ірина Сисоєнко та завідувачка кафедри комп'ютерних систем Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф, Німеччина Ірина Сметанська).

Оцінюючи тематичні напрями роботи конференцій, дискусійні питання, що виникають під час обговорення доповідей, реакцію виробників харчової продукції, можна констатувати, що всі учасники проєкту (коло яких постійно розширюється) надають великого значення питанням збереження стану здоров’я населення України, забезпечення його доступним, якісним і безпечним харчуванням. Це розглядається одночасно як медична проблема та харчова, а оздоровче харчування стало основою співпраці медицини і харчових технологій.

У резолюціях конференції постійно акцентується увага на поглибленні співпраці наукових організацій медичного та харчового спрямування в науковій і практичній діяльності. На виконання цього положення підписано меморандум, гарантами якого виступають ректор університету, д. т. н., професор Олександр Шевченко та директор Інституту геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України, член-кореспондент НАМНУ, д. т. н., професор Борис Маньківський.

Меморандум окреслює загальні засади визначення напрямів і умов співробітництва між нашими установами у реалізації спільних заходів із виконання проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», консолідує зусилля, пошук і втілення ефективних форм співпраці. 

Наукова діяльність Інституту геронтології традиційно має три основні напрями:

• біологія старіння – фундаментальні дослідження механізмів старіння та вивчення чинників, які цей процес сповільнюють або прискорюють;

• клінічна геронтологія та геріатрія – дослідження взаємозв’язку процесу старіння та вікової патології;

• соціальна геронтологія та герогігієна – аналіз демографічної ситуації, умов життя, характеру харчування, трудової діяльності, їхнього впливу на стан здоров’я та тривалість життя населення України. 

Перелік наукових напрямів діяльності Інституту геронтології свідчить про безумовну ефективність, доцільність і актуальність співпраці між нашими установами. Особливо вагомі результати можна прогнозувати, орієнтуючись на перший і третій наукові напрями Інституту, пов’язані з вивченням впливу характеру і структури харчування на стан здоров’я людей і механізми старіння.

Це питання є одним із ключових у проведенні теоретичних та експериментальних досліджень на кафедрі технології оздоровчих продуктів, здобувачі якої вивчають такі дисципліни, як «Технології харчових продуктів для дитячого та геродієтичного харчування», «Основи валеології. Оздоровчі аспекти харчування», «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я» тощо. Тому цю кафедру визнано базовою при плануванні та реалізації спільних досліджень відповідно до умов меморандуму.

…При підписанні меморандуму раптом пішов дощ, і це давнє народне повір’я свідчить про успіх започаткованої справи.

Published on: 24-06-2024
Read also:
Синергія в дії: НУХТ об’єднує освіту, науку, промисловість і крафт!

16-17 жовтня, напередодні Дня працівників харчової промисловості в університеті відбувся ІІІ Форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості» – масштабна подія, що об’єднала освіту, науку, бізнес і виробництво задля розвитку харчової індустрії України. Захід відбувся за підтримки Київської обласної державн...

READ YOURSELF

Синергія в дії: НУХТ об’єднує освіту, науку, промисловість і крафт! 21 october 2025

Для НУХТівців немає нічого неможливого: кафедра фінансів підкорила Говерлу!

Після насиченого навчального року колектив кафедри фінансів під керівництвом професора Лади Шірінян підкорив найвищу точку на території України – Говерлу! Нагадаємо, що висота гори становить 2061 м над рівнем моря і її подолання вимагає достатніх зусиль. Викладачі кафедри не тільки викладають на високому професійному рівні, проводять наукові дослі...

READ YOURSELF

Для НУХТівців немає нічого неможливого: кафедра фінансів підкорила Говерлу! 24 july 2019

Прощальне свято для магістрів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого

5 березня в Навчально-науковому інженерно-технічному інституті ім. акад. І.С. Гулого востаннє вітали цьогорічних випускників-магістрів денної та заочної форми навчання. Позаду яскраві, часом напружені роки студентського життя, попереду – незвіданий шлях у самостійне професійне життя, і путівку у нього – диплом, отримували схвильовані магістри з рук...

READ YOURSELF

Прощальне свято для магістрів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого 05 march 2020

Досвід, знання та нові можливості: професійна практика магістранток в Інституті харчової біотехнології та геноміки НАН України

Магістрантки спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія», освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» Олександра Побута і Вікторія Негретова пройшли професійну практику на базі ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України». Ця практика була організована в межах угоди про освітньо-наукову співпрацю ...

READ YOURSELF

Досвід, знання та нові можливості: професійна практика магістранток в Інституті харчової біотехнології та геноміки НАН України 19 july 2024