Н У Х Т

Відбулося засідання вченої ради університету

26 січня 2017

Відбулося засідання вченої ради університету

26 січня відбулося засідання вченої ради університету, яке ректор Анатолій Українець розпочав із вітання членів вченої ради, що відсвяткували свої дні народження між засіданнями, й вручення відзнак.

Нагрудні знаки «Відзнака Національного університету харчових технологій» були вручені завідувачу кафедри технічної механіки і пакувальної техніки Анатолію Соколенку і провідному інженеру експлуатаційно-технічного відділу Івану Цабілєву, нагрудний знак «За академічні заслуги» отримала професор кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Віра Юрчак. Анатолій Соколенко скористався нагодою й, зазначивши, що працює в нашому навчальному закладі вже 53 роки, подякував колективові за співпрацю й підтримку.

Також ректор оголосив наказ про часткові зміни у складі вченої ради – у зв’язку зі звільненням з університету зі складу ради вибула декан факультету автоматизації і комп’ютерних систем Людмила Маноха і увійшов в.о. декана факультету Андрій Форсюк. Крім того, Анатолій Українець представив нового завідувача відділу аспірантури і докторантури Наталію Касаткіну. Далі засідання продовжилося відповідно до порядку денного.

З 10 січня студенти всіх курсів університету знаходяться на дистанційному навчанні. Стану його проведення було присвячене перше питання, по якому доповіла начальник відділу дистанційного навчання Оксана Петруша. Вона розповіла про технічні проблеми, які виникли з моменту запуску дистанційної форми навчання, зокрема про хакерську атаку на сайт дистанційного навчання, через яку протягом двох діб (17-18 січня) він не працював, й повторні спроби подібних атак (20 і 21 січня), які вдалося блокувати. Детально зупинилася на наповненості електронних курсів й довела до відома присутніх прізвища викладачів, які вчасно не забезпечили наповнення курсів, а також відзначила колективи кафедр (процесів і апаратів харчових виробництв, хімічної технології та фізичної і колоїдної хімії), які приклали чимало зусиль для оновлення і модернізації існуючих електронних курсів. Крім того, доповідач проінформувала, що відділ дистанційного навчання здійснив моніторинг відвідування системи викладачами і студентами, та навела статистику успішності виконання студентами завдань і тестів станом на 24 січня по курсах і підрозділах. Такі моніторинги відділ здійснюватиме ще 6 лютого та після закінчення періоду дистанційного навчання. Ректор Анатолій Українець доповнив доповідь, вказавши прізвища викладачів, що некоректно налаштували в системі завдання для студентів, через що у останніх виникли труднощі з виконанням і своєчасним здаванням завдань. На засідання вченої ради був запрошений завідувач кафедри електротехніки Олександр Мазуренко, у колективу якої виникло найбільше проблем із забезпеченням дистанційної форми навчального процесу. Він надав пояснення щодо усунення недоліків.

Другим питанням, яке розглянула вчена рада, було фінансування та стипендіальний фонд університету, з якого доповів проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб. Він повідомив, що університетом отримані контрольні цифри фінансування у І кварталі 2017 року, зокрема це заробітна плата, що фінансується за рахунок основного фонду, частково – комунальні послуги, стипендії студентам і аспірантам, кошти на соціальне забезпечення (спеціальне харчування). Також проректор назвав розміри нових посадових окладів працівників, розповів, яким чином здійснюватимуться нарахування у зв’язку зі збільшенням з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати до 3200 грн. Приємною звісткою для присутніх стало доповнення ректора Анатолія Українця про те, що ректорату спільно з планово-фінансовими службами вдалося відшукати можливості для виплати у І кварталі надбавок усім працівникам. До обговорення цього питання долучився завідувач кафедри автоматизації та інтелектуальних систем керування Анатолій Ладанюк.

Надважливим і нагальним питанням, заради якого, власне, й збиралася вчена рада, був порядок призначення академічних стипендій. Ґрунтовний звіт про виконану ректоратом і деканатами факультетів і дирекціями навчальних інститутів з цього приводу роботу надала проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва. Зазначивши, що крім, прийнятих Кабінетом Міністрів України 28 грудня 2016 року постанов №№1045, 1047 і 1050 та Примірного порядку формування рейтингу, розробленого Міністерством освіти і науки у січні 2017 року, ніяких роз’яснень чи інших нормативних документів робоча група не мала, а також те, що студенти знаходяться на дистанційному навчанні, а відтак не можуть взяти безпосередню участь у обговоренні принципів формування рейтингу, була висунута пропозиція у другому семестрі поточного навчального року формувати рейтинг, відповідно до якого буде призначатися стипендія, за середнім балом семестрового контролю за перший семестр. Остаточні критерії формування рейтингу будуть визначені у Положенні про призначення академічних і соціальних стипендій у НУХТ, розроблення якого триває й до завершення роботи над яким будуть залучені студенти щойно прибудуть до університету після завершення дистанційного навчання. Сформовані ж рейтингові списки деканати й директорати мають надати для оприлюднення на сайті університету не пізніше 1 лютого. Свої пропозиції, зауваження, запитання висловили: декан факультету енергетики і енергоменеджменту Михайло Масліков, в.о. декана факультету автоматизації і комп’ютерних систем Андрій Форсюк, завідувачі кафедр – інтегрованих автоматизованих систем управління Ігор Ельперін, органічної хімії Сергій Шульга і теплоенергетики та холодильної техніки Сергій Василенко, а також голова студентської ради факультету біотехнології та екологічного контролю Валентин Моцар.      

На завершення засідання розглянули поточні питання. Зокрема, клопотання студента факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу – учасника бойових дій у зоні АТО про призначення йому, як виняток, соціальної стипендії за рахунок коштів університету, оскільки за віком він вже не підпадає під дію чинних нормативних актів. Правові аспекти цього питання роз’яснила помічник проректора Олена Негода, прокоментували почуте проректори Олександр Бессараб і Лариса Арсеньєва, декан факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Віктор Доценко, завідувач кафедри біотехнології і мікробіології Тетяна Пирог, професор кафедри теплоенергетики і холодильної техніки Микола Прядко. Після обговорення вчена рада дала згоду призначити, як виняток, цю соціальну стипендію терміном на півроку.

Проректор з наукової роботи Олександр Шевченко взяв слово, щоб проінформувати про те, що наразі вже розроблений проект Положення про національний репозитарій академічних текстів, який сприятиме виявленню академічного плагіату, й закцентував увагу присутніх на необхідності неухильного дотримання академічної доброчесності, адже тепер на плагіат перевірятимуться не лише дисертаційні дослідження й наукові публікації, але й дипломні проекти «бакалаврів» і «магістрів». Ректор нагадав, що у Науково-технічній бібліотеці університету є антиплагіатна програма, й закликав користуватися нею. Начальник навчально-методичного управління Валерій Виговський нагадав, що вже у лютому, при захисті дипломних проектів випускники мають здавати до управління і електронний варіант диплому. Андрій Форсюк зауважив, що у стандартах освіти чітко прописана вимога оприлюднення всіх дипломних проектів на Інтернет-ресурсах навчальних закладів. Останнє зауваження спонукало ректора повідомити, що один із нових освітніх стандартів, розроблений підкомісією МОН, яку очолює завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів Галина Поліщук, отримав схвалення фахівців й привітав завідувача кафедри з цим досягненням. На цьому порядок дня був повністю вичерпаний, і вчена рада завершила свою роботу.

Опублікований: 26-01-2017
Читайте також:
Зіркова гостя на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Здобувачі вищої освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу мали неймовірну можливість зустрітися online з автентичною і харизматичною Маргаритою Січкар – українською рестораторкою, успішною бізнес-вумен, телезіркою та інфлюенсером. Це був лекторій в улюбленому студентами форматі питання-відповідь про місію і цінності у рестора...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зіркова гостя на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 14 грудня 2020

Біологія клітин через призму zoom-конференції

Сьогодні чудовий весняний день, а наші студенти продовжують сприймати реальну дійсність через призму комп’ютерних екранів. Але є і певні нотки різноманіття у рутинних карантинних буднях. Наприклад, лектор дисципліни «Біологія клітин» Вікторія Красінько провела zoom-конференцію, де студенти групи БТ-1-3 мали можливість обговорити організаційні пита...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біологія клітин через призму zoom-конференції 27 квітня 2020

Рухаємося вперед – започаткована нова освітня програма підготовки магістрів

Інноваційний розвиток харчової промисловості неможливий без висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців, здатних забезпечити потреби суспільства, ринку праці та держави в питаннях ефективного вирішення комплексних організаційно-технологічних, інженерно-технічних, організаційно-управлінських завдань у виробництві харчової продукції та суміжн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Рухаємося вперед – започаткована нова освітня програма підготовки магістрів 03 червня 2022

Як на кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки ювілей НУХТ відзначали

Кафедра мехатроніки та пакувальної техніки взяла активну участь у святкуванні 135-річного ювілею університету та Дня працівників харчової промисловості. Роботи магістрів кафедри продемонстрували професійну підготовку майбутніх інженерно-технічних фахівців. Були представлені експериментальні стенди із робототехнічними програмованими комплексами. П...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як на кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки ювілей НУХТ відзначали 18 жовтня 2019