Н У Х Т

Усі нюанси належної виробничої практики та багато іншого на лекції від випускниці кафедри біотехнології і мікробіології

29 жовтня 2021

Усі нюанси належної виробничої практики та багато іншого на лекції від випускниці кафедри біотехнології і мікробіології

«Того, про що не написано – не існує», про цей головний девіз GMP розповіла здобувачам 4 курсу випускниця кафедри біотехнології і мікробіології, а нині – менеджерка (з навчання та розвитку персоналу) служби навчання та розвитку АТ «Київмедпрепарат» Катерина Покойовець.

Катерина розповіла про історію створення компанії «Артеріум», про партнерів корпорації, пояснила, що таке продуктовий портфель та які найменування знаходяться у їхньому арсеналі (282 найменування з врахуванням форм і дозувань!). А ще присутніх вразило те, що в Україні на даний момент працює 750 фармацевтичних виробництв. Основними центрами із виробництва лікарських препаратів є Харків, Київ та Одеса. «Артеріум» на фармацевтичному ринку України посідає друге місце за кількістю лікарських препаратів, перше – у сегменті антибактеріальних і дерматологічних засобів, а також входить до десятки лідерів за кількістю нових продуктів. А основою особливістю є те, що компанія випускає оригінальні препарати («Уролесан», «Тіоцетам», «Тіотриазолін» та ін.). Компанія випускає лікарські препарати: як рецептурні, так і безрецептурні, дієтичні добавки, препарати на рослинній основі, а також ветеринарні препарати.

На 3 курсі студенти-біотехнологи вже вивчали основи належної виробничої практики (GMP) у рамках вивчення кількох дисциплін, зокрема дисципліни «Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв», тому на майстер-класі зі спікеркою слухачі були на одній хвилі.

Відкриваючи конференцію, гостя провела перевірку студентів на інтуїцію, тим самим викликавши їх особливе зацікавлення.

Випускниця докладно розповіла про всі нюанси належної виробничої практики. Тепер і нинішні студенти зможуть впевнено відповісти на запитання: щ таке GMP, які є критерії якості лікарських засобів, що потрібно для реалізації GMP, які особливості мають лікарські засоби порівняно з іншими продуктами.

Спікерка чітко окреслила основні моменти щодо належної виробничої практики – частини системи забезпечення якості, котра гарантує, що продукція, зокрема лікарські засоби виробляються і контролюються за стандартами якості. На виробництві головним джерелом забруднення, як не дивно, є людина. Тому були розглянуті вимоги до персоналу на виробництві: як саме персонал проходить підготовку перед основними технологічними процесами з виробництва ліків. Доповідачка наголосила на важливості підбору одягу для кожного з видів робіт на підприємстві. Слухачі дізналися нові відомості про класи та види приміщень, їх особливості. Кожний клас чистоти проходить певну перевірку. Найвищим класом чистоти приміщення є А. Саме в цьому класі всі процеси відбуваються автоматично, без участі персоналу. Також були висвітлені валідація та кваліфікація, документація на виробництві, підготовка приміщень, обладнання та повітря.

Особливо аудиторію зацікавив відеоматеріал про сучасне фармацевтичне обладнання, яке використовують на АТ «Київмедпрепарат», що входить до складу корпорації «Артеріум» з 2005 року.

Також Катерина відповіла на усі питання майбутніх біотехнологів. Вони дізналися, як краще підбирати миючі та дезінфікуючі засоби, на що особливо потрібно звернути увагу саме на виробництві. Цікавим для здобувачів було і те, як проходить відбракування та знешкодження відходів на цьому підприємстві. Катерина приділила особливу увагу основним вимогам роботи на підприємстві, поділилася власним досвідом роботи та корисними лайфхаками по працевлаштуванню, якими майбутні фахівці зможуть скористатися вже незабаром.

Опублікований: 29-10-2021
Читайте також:
Безцінний практичний досвід здобувачів під час виїзних занять в умовах реального виробництва

За ініціативи завідувачки кафедри готельно-ресторанної справи, лекторки дисципліни «Кулінарна етнологія», доцентки Лариси Шаран лабораторне заняття для третьокурсників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» відбулося у виробничих умовах закладу ресторанного господарства сімейного спрямування Kitchen Polly. Гостей щиро привітали керуюча-партнер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Безцінний практичний досвід здобувачів під час виїзних занять в умовах реального виробництва 15 жовтня 2025

Мистецтво кулінарії на практиці опановують наші здобувачі

Мистецтво кулінарії – одне з найдавніших, яке постійно оновлюється, а впровадження новітніх технологій вносить свої корективи в технологію приготування та сучасне подання страв. Тож лабораторним заняттям з дисципліни «Виробництво кулінарної продукції» у Сумському фаховому коледжі нашого університету приділяється особлива увага.  Враховуючи умови к...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мистецтво кулінарії на практиці опановують наші здобувачі 16 вересня 2020

Професор Університету Хоккайдо (Японія) прочитав лекцію студентам факультету біотехнології та екологічного контролю

Традиційно 14 грудня (за старим стилем – 1-го) в Україні вшановують пророка Наума. У цей день розпочиналися заняття у школах – після завершення сільськогосподарських робіт, у яких брали активну участь і дорослі, й діти. «У день Наума наука піде на ум», – глаголить давня приказка. Сьогодні студенти факультету біотехнології та екологічного контролю ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професор Університету Хоккайдо (Японія) прочитав лекцію студентам факультету біотехнології та екологічного контролю 14 грудня 2018

Фіналісти конкурсу на кращу академічну групу НУХТ від факультету автоматизації і комп’ютерних систем повернулися з харчових підприємств Донеччини

Нещодавно група АК-3-2, що стали фіналістами конкурсу на кращу академічну групу НУХТ від факультету автоматизації і комп’ютерних систем, повернулась із екскурсії на провідні українські підприємства Донецької області. Організаторами було запропоноване відвідування: «АПК-Інвест», що реалізує свою продукцію під брендом «М’ясна лавка», Артемівського з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фіналісти конкурсу на кращу академічну групу НУХТ від факультету автоматизації і комп’ютерних систем повернулися з харчових підприємств Донеччини 29 травня 2018