Н У Х Т

Усі нюанси належної виробничої практики та багато іншого на лекції від випускниці кафедри біотехнології і мікробіології

29 жовтня 2021

Усі нюанси належної виробничої практики та багато іншого на лекції від випускниці кафедри біотехнології і мікробіології

«Того, про що не написано – не існує», про цей головний девіз GMP розповіла здобувачам 4 курсу випускниця кафедри біотехнології і мікробіології, а нині – менеджерка (з навчання та розвитку персоналу) служби навчання та розвитку АТ «Київмедпрепарат» Катерина Покойовець.

Катерина розповіла про історію створення компанії «Артеріум», про партнерів корпорації, пояснила, що таке продуктовий портфель та які найменування знаходяться у їхньому арсеналі (282 найменування з врахуванням форм і дозувань!). А ще присутніх вразило те, що в Україні на даний момент працює 750 фармацевтичних виробництв. Основними центрами із виробництва лікарських препаратів є Харків, Київ та Одеса. «Артеріум» на фармацевтичному ринку України посідає друге місце за кількістю лікарських препаратів, перше – у сегменті антибактеріальних і дерматологічних засобів, а також входить до десятки лідерів за кількістю нових продуктів. А основою особливістю є те, що компанія випускає оригінальні препарати («Уролесан», «Тіоцетам», «Тіотриазолін» та ін.). Компанія випускає лікарські препарати: як рецептурні, так і безрецептурні, дієтичні добавки, препарати на рослинній основі, а також ветеринарні препарати.

На 3 курсі студенти-біотехнологи вже вивчали основи належної виробничої практики (GMP) у рамках вивчення кількох дисциплін, зокрема дисципліни «Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв», тому на майстер-класі зі спікеркою слухачі були на одній хвилі.

Відкриваючи конференцію, гостя провела перевірку студентів на інтуїцію, тим самим викликавши їх особливе зацікавлення.

Випускниця докладно розповіла про всі нюанси належної виробничої практики. Тепер і нинішні студенти зможуть впевнено відповісти на запитання: щ таке GMP, які є критерії якості лікарських засобів, що потрібно для реалізації GMP, які особливості мають лікарські засоби порівняно з іншими продуктами.

Спікерка чітко окреслила основні моменти щодо належної виробничої практики – частини системи забезпечення якості, котра гарантує, що продукція, зокрема лікарські засоби виробляються і контролюються за стандартами якості. На виробництві головним джерелом забруднення, як не дивно, є людина. Тому були розглянуті вимоги до персоналу на виробництві: як саме персонал проходить підготовку перед основними технологічними процесами з виробництва ліків. Доповідачка наголосила на важливості підбору одягу для кожного з видів робіт на підприємстві. Слухачі дізналися нові відомості про класи та види приміщень, їх особливості. Кожний клас чистоти проходить певну перевірку. Найвищим класом чистоти приміщення є А. Саме в цьому класі всі процеси відбуваються автоматично, без участі персоналу. Також були висвітлені валідація та кваліфікація, документація на виробництві, підготовка приміщень, обладнання та повітря.

Особливо аудиторію зацікавив відеоматеріал про сучасне фармацевтичне обладнання, яке використовують на АТ «Київмедпрепарат», що входить до складу корпорації «Артеріум» з 2005 року.

Також Катерина відповіла на усі питання майбутніх біотехнологів. Вони дізналися, як краще підбирати миючі та дезінфікуючі засоби, на що особливо потрібно звернути увагу саме на виробництві. Цікавим для здобувачів було і те, як проходить відбракування та знешкодження відходів на цьому підприємстві. Катерина приділила особливу увагу основним вимогам роботи на підприємстві, поділилася власним досвідом роботи та корисними лайфхаками по працевлаштуванню, якими майбутні фахівці зможуть скористатися вже незабаром.

Опублікований: 29-10-2021
Читайте також:
Ознайомлення менеджерів персоналу з особливостями письмових кадрових комунікацій

12 вересня 2024 року здобувачки другого курсу освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» Анастасія Роговська, Аліна Жигульська і Юлія Сауткіна разом із викладачками кафедри економіки праці та менеджменту ‒  професоркою Оленою Драган, доцентками Оленою Безпалько та Олесею Тур взяли участь у онлайн-вебінарі «Письмові кадрові комунікації» ві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ознайомлення менеджерів персоналу з особливостями письмових кадрових комунікацій 13 вересня 2024

З інноваційними методами залучення клієнтської аудиторії знайомилися наші викладачі

Викладачки кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяна Примак, Інна Вінніченко, Любов Івченко, Тетяна Мірзодаєва долучилися до вебінару «Креативний турагент», присвяченого технологіям створення сторіс, постів у соціальних мережах і лендінг-сторінок туристичних компаній. Надзвичайно насичений інтерактив знайомив зі секретами оформлення публіка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З інноваційними методами залучення клієнтської аудиторії знайомилися наші викладачі 13 грудня 2021

Про вимоги до органічних харчових продуктів від фахівчині зі сертифікації та якості

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова онлайн-лекція для здобувачів освітнього ступеня «Магістр», що навчаються за освітньою програмою «Технології органічних харчових продуктів», з дисципліни «Нормативно-правова база виробництва органічних харчових продуктів», яку прочитала провідна фахівчиня зі сертифікаці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про вимоги до органічних харчових продуктів від фахівчині зі сертифікації та якості 26 листопада 2021

Гостьова лекція для магістрантів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова лекція «Супровідні документи. Продаж харчових добавок В2В напрямок» менеджера компанії Elton Corporation Івана Зоренкана. Лекція відбулась в рамках вивчення дисципліни «Регулювання використання харчових добавок та гармонізація Європейських регламентів в Україні на шлях...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова лекція для магістрантів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 14 листопада 2022