Н У Х Т

Усе про вплив COVID-2019 на організм людини знають тепер наші третьокурсники

20 січня 2021

Усе про вплив COVID-2019 на організм людини знають тепер наші третьокурсники

Коронавірусна хвороба COVID-19 наразі є глобальною проблемою для людства, набувши характеру пандемії. З позиції токсикологів назріла необхідність узагальнити літературні дані про патогенетичні та патофізіологічні механізми формування основних клінічних проявів COVID-19 і обґрунтувати шляхи оптимізації лікувальних стратегій.

Лекторка дисципліни «Основи екологічної токсикології» завідувачка кафедри екологічної безпеки та охорони праці, доцентка Олена Семенова розповіла студентам 3-го курсу про способи зараження та можливі наслідки коронавірусної хвороби з токсикологічної точки зору.

Зокрема, здобувачі дізналися, що новий коронавірус SARS-CoV-2 ймовірно є рекомбінантним вірусом між коронавірусом кажанів і невідомим за походженням коронавірусом, при цьому його генетична послідовність схожа на послідовність SARS-CoV щонайменше на 79%.

Провідним шляхом передачі SARS-CoV-2 є повітряно-крапельний, що реалізується при кашлі, чханні та розмові на близькій відстані, можливі повітряно-пилові, контактні та фекально-оральні шляхи передачі. Вхідні ворота даного вірусу – епітелій верхніх дихальних шляхів, епітеліоцити шлунка і кишечнику. Початковим етапом зараження є проникнення SARS-CoV-2 до клітин-мішеней, які мають рецептори ангіотензинперетворюючого ферменту II типу, таким чином цей рецептор є функціональним рецептором вірусу SARS-CoV-2, відповідального за пандемію COVID-19. Такі рецептори представлені на слизових оболонках порожнини рота, носа, очей, клітинах дихального тракту, переважно альвеолярних пневмоцитах II типу легень, клітинах стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки, ободової і прямої кишки, серця, центральної нервової системи і на клітинах крові – нейтрофілах, плазматичних клітинах, лімфоцитах та ін.

Також усі разом обговорили заходи безпеки, яких необхідно дотримуватися, та спробували спрогнозувати подальший перебіг подій в Україні й світі.

Опублікований: 20-01-2021
Читайте також:
Здобувачі-екологи взяли участь у онлайн-конгресі для майбутніх менеджерів зеленої економіки

22 листопада відбувся Всеукраїнський онлайн-конгрес для майбутніх менеджерів зеленої економіки, який було організовано Асоціацією професіоналів довкілля «ПАЕУ» спільно з Офісом сталих рішень за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Головною метою заходу, учасниками якого...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі-екологи взяли участь у онлайн-конгресі для майбутніх менеджерів зеленої економіки 23 листопада 2022

Візит до Козацької гімназії міста Києва…

Асистент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Людмила Бурченко відвідала Козацьку гімназію міста Києва, де зустрілася із заступником директора з виховної роботи Марією Швед. Під час зустрічі Людмила Бурченко ознайомила керівництво з історією університету, його структурою, умовами вступу випускників гімназії до Навчально-науко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Візит до Козацької гімназії міста Києва… 10 березня 2020

Як управляти готельним бізнесом знають здобувачі магістерського рівня спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

4 та 5 червня відбулися захисти курсової роботи з дисципліни «Управління готельним бізнесом» здобувачами освітнього ступеня «магістр» денної та заочної форм навчання спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійної програми «Готельна і ресторанна справа». Метою виконання курсової роботи є: систематизація, закріплення та розшире...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як управляти готельним бізнесом знають здобувачі магістерського рівня спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 09 червня 2020

Де готують кращих програмістів дізнавалися першокурсники

Уже 17 років поспіль у Смілянському коледжі харчових технологій нашого університету новий календарний рік розпочинається декадою інформатики і комп’ютерних технологій. У цей час відбуваються різноманітні профорієнтаційні заходи, конкурси фахової майстерності, конференції та семінари з новинок у світі інформаційних технологій. 28 січня у рамках дек...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Де готують кращих програмістів дізнавалися першокурсники 01 лютого 2020