Н У Х Т

Усе про вплив COVID-2019 на організм людини знають тепер наші третьокурсники

20 січня 2021

Усе про вплив COVID-2019 на організм людини знають тепер наші третьокурсники

Коронавірусна хвороба COVID-19 наразі є глобальною проблемою для людства, набувши характеру пандемії. З позиції токсикологів назріла необхідність узагальнити літературні дані про патогенетичні та патофізіологічні механізми формування основних клінічних проявів COVID-19 і обґрунтувати шляхи оптимізації лікувальних стратегій.

Лекторка дисципліни «Основи екологічної токсикології» завідувачка кафедри екологічної безпеки та охорони праці, доцентка Олена Семенова розповіла студентам 3-го курсу про способи зараження та можливі наслідки коронавірусної хвороби з токсикологічної точки зору.

Зокрема, здобувачі дізналися, що новий коронавірус SARS-CoV-2 ймовірно є рекомбінантним вірусом між коронавірусом кажанів і невідомим за походженням коронавірусом, при цьому його генетична послідовність схожа на послідовність SARS-CoV щонайменше на 79%.

Провідним шляхом передачі SARS-CoV-2 є повітряно-крапельний, що реалізується при кашлі, чханні та розмові на близькій відстані, можливі повітряно-пилові, контактні та фекально-оральні шляхи передачі. Вхідні ворота даного вірусу – епітелій верхніх дихальних шляхів, епітеліоцити шлунка і кишечнику. Початковим етапом зараження є проникнення SARS-CoV-2 до клітин-мішеней, які мають рецептори ангіотензинперетворюючого ферменту II типу, таким чином цей рецептор є функціональним рецептором вірусу SARS-CoV-2, відповідального за пандемію COVID-19. Такі рецептори представлені на слизових оболонках порожнини рота, носа, очей, клітинах дихального тракту, переважно альвеолярних пневмоцитах II типу легень, клітинах стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки, ободової і прямої кишки, серця, центральної нервової системи і на клітинах крові – нейтрофілах, плазматичних клітинах, лімфоцитах та ін.

Також усі разом обговорили заходи безпеки, яких необхідно дотримуватися, та спробували спрогнозувати подальший перебіг подій в Україні й світі.

Опублікований: 20-01-2021
Читайте також:
Розпочались попередні захисти курсових робіт здобувачів на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції

Виконання курсової роботи є одним із видів самостійної роботи здобувачів, яка допомагає визначити якість теоретичних знань, здобутих здобувачами під час навчання, та навичок їх використання для вирішення комплексу взаємопов’язаних завдань згідно з обраною темою.  19 травня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції у форматі ZOOM-ко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочались попередні захисти курсових робіт здобувачів на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 20 травня 2020

Про тенденції розвитку різноманітного пакувального обладнання і матеріалів від експерта служби «SES»

Володіння актуальною інформацією професійного спрямування та її аналіз – важлива складова постійного удосконалення та забезпечення високого рівня освітнього процесу. Саму тому наш університет започаткував і розвиває співпрацю зі службою експертів «SES» (Senior Expert Service, Germany). У рамках цього проекту відбулася чергова лекція досвідченого п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про тенденції розвитку різноманітного пакувального обладнання і матеріалів від експерта служби «SES» 15 березня 2021

Нетривіальна виробнича практика першокурсників спеціальності «Туризм»

У рамках виробничої практики здобувачі-першокурсники спеціальності 242 «Туризм» Аліна Тетеря, Альона Харченко, Вікторія Ступак, Діана Голованчук, Віка Юхименко 17 червня 2021 р. взяли безпосередню участь в організації та проведенні «Ukrainian Gastro Show» – події для кухарів, рестораторів та тих, хто цікавиться гастрономією. «Українська кухня. Осн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нетривіальна виробнича практика першокурсників спеціальності «Туризм» 18 червня 2021

Продовжують відшліфовувати свою наукову майстерність наші викладачі

З 15 по 18 листопада 2021 року доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Ігор Устименко та доцентки кафедри біотехнології і мікробіології Оксана Скроцька і Світлана Тетеріна взяли участь у циклі вебінарів з наукометрії «Міжнародний досвід у публікаційній сфері. Успішні публікації у Scopus та Web of Science» від науково-навчально...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Продовжують відшліфовувати свою наукову майстерність наші викладачі 23 листопада 2021