Н У Х Т

Участь у наукових конференціях – перша апробація власних експериментальних досліджень здобувачів

28 жовтня 2022

Участь у наукових конференціях – перша апробація власних експериментальних досліджень здобувачів

У цей непростий час доволі важко відволіктися від ситуації в країні. Проте, навіть у таких умовах вітчизняна наука продовжує розвиватися. Так, наприклад, учасниці гуртка «BIOTECH» Валентина Жданюк (здобувачка освітнього ступеня «магістр») та Аня Воробей (здобувачка освітнього ступеня «бакалавр») під керівництвом професорки кафедри біотехнології і мікробіології Тетяни Пирог проводять дослідження з розроблення інтегрованих технологій одержання цільових продуктів мультифункціонального призначення.

Метою роботи молодих науковиць є дослідження можливості інтенсифікації синтезу продуцентами поверхнево-активних речовин фітогормонів ауксинової та гіберелової природи за наявності екзогенних попередників у середовищі культивування. Отримані експериментальні дані є основою для розроблення комплексного мікробного препарату з ріст-стимулювальними та антимікробними властивостями для використання у рослинництві.

Знання, отримані під час вивчення спеціальних дисциплін, зокрема «Загальної мікробіології і вірусології» та «Біохімічних основ мікробного синтезу», ефективно використовуються на практиці під час розроблення нових технологій синтезу. Адже без знання метаболізму мікроорганізмів неможливо розробити нові ефективні технології отримання цільових продуктів. Дуже важливо, що під час навчання здобувачі мають змогу перевірити отримані теоретичні знання на практиці. Крім того, практичні навички з постановки експерименту, аналізу отриманих результатів, яких набувають здобувачі під час виконання наукової роботи, дозволяють розвинути логічне аналітичне мислення, таке необхідне для інженера-біотехнолога.

А першою апробацією одержаних під час навчання власних наукових експериментальних результатів є участь у наукових конференціях. У цьому навчальному році першою такою нагодою для наших біотехнологів стала Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування», у збірнику якої були опубліковані статті Валентини Жданюк та Ані Воробей: «Синтез біологічно активних гіберелінів і поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 за наявності еритритолу» (с. 127-129) та «Вплив триптофану на синтез деяких екзометаболітів бактеріями родів Acinеtobacter, Nocardia, Rhodococcus та їхні властивості».

Сподіваємося, що це тільки «перша ластівка», і до кінця навчального року буде ще не одна наукова конференція, на якій молоді науковці представлятимуть свої наукові здобутки!

Опублікований: 28-10-2022
Читайте також:
НУХТ – на Міжнародній конференції Програми професійного розвитку академічних менеджерів

Днями представники університету долучилися до Міжнародної онлайн-конференції у межах Програми професійного розвитку академічних менеджерів, що реалізується Міністерством освіти і науки України спільно з Британською Радою та Світовим банком у рамках проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів». Конференція стала масштабним підс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ – на Міжнародній конференції Програми професійного розвитку академічних менеджерів 26 вересня 2025

Вітання й важливі настанови на урочистій посвяті першокурсників Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого

30 серпня 2021 року в актовій залі НУХТ дружна родина Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого тепло вітала нових студентів-першокурсників. Важко не погодитися, що це знакова подія в житті кожного студента. Студентське життя – калейдоскоп найрізноманітніших подій, та день посвяти в студенти може бути лише один. Цей ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітання й важливі настанови на урочистій посвяті першокурсників Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого 31 серпня 2021

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи – на масштабній гастрономічній події PRO TISTO FORUM 2025

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи стали учасниками масштабної гастрономічний події в Україні для всіх, хто працює з тістом – PRO TISTO FORUM 2025, яка відбулася у КВЦ «Парковий». Колектив кафедри завітав на PRO TISTO 2025 на запрошення ідеолога проєкту – шеф-кухаря та піцайоло з 18-річним досвідом Віталія Колошиця. Серед спікерів – пі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи – на масштабній гастрономічній події PRO TISTO FORUM 2025 23 вересня 2025

Відкрите засідання гуртка соціального театру «Маска»

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулася феєрична подія -  відкрите засідання гуртка соціального театру «Маска» під керівництвом викладача філософських дисциплін Ольги Стеблини. До уваги  гостей була представлена прем’єра «Один день з мого життя». Вистава мала глибокий психологічний  зміст. Актори грали без єдиного слова, саме том...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрите засідання гуртка соціального театру «Маска» 23 травня 2018