Н У Х Т

Участь у наукових конференціях – перша апробація власних експериментальних досліджень здобувачів

28 october 2022

Участь у наукових конференціях – перша апробація власних експериментальних досліджень здобувачів

У цей непростий час доволі важко відволіктися від ситуації в країні. Проте, навіть у таких умовах вітчизняна наука продовжує розвиватися. Так, наприклад, учасниці гуртка «BIOTECH» Валентина Жданюк (здобувачка освітнього ступеня «магістр») та Аня Воробей (здобувачка освітнього ступеня «бакалавр») під керівництвом професорки кафедри біотехнології і мікробіології Тетяни Пирог проводять дослідження з розроблення інтегрованих технологій одержання цільових продуктів мультифункціонального призначення.

Метою роботи молодих науковиць є дослідження можливості інтенсифікації синтезу продуцентами поверхнево-активних речовин фітогормонів ауксинової та гіберелової природи за наявності екзогенних попередників у середовищі культивування. Отримані експериментальні дані є основою для розроблення комплексного мікробного препарату з ріст-стимулювальними та антимікробними властивостями для використання у рослинництві.

Знання, отримані під час вивчення спеціальних дисциплін, зокрема «Загальної мікробіології і вірусології» та «Біохімічних основ мікробного синтезу», ефективно використовуються на практиці під час розроблення нових технологій синтезу. Адже без знання метаболізму мікроорганізмів неможливо розробити нові ефективні технології отримання цільових продуктів. Дуже важливо, що під час навчання здобувачі мають змогу перевірити отримані теоретичні знання на практиці. Крім того, практичні навички з постановки експерименту, аналізу отриманих результатів, яких набувають здобувачі під час виконання наукової роботи, дозволяють розвинути логічне аналітичне мислення, таке необхідне для інженера-біотехнолога.

А першою апробацією одержаних під час навчання власних наукових експериментальних результатів є участь у наукових конференціях. У цьому навчальному році першою такою нагодою для наших біотехнологів стала Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування», у збірнику якої були опубліковані статті Валентини Жданюк та Ані Воробей: «Синтез біологічно активних гіберелінів і поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 за наявності еритритолу» (с. 127-129) та «Вплив триптофану на синтез деяких екзометаболітів бактеріями родів Acinеtobacter, Nocardia, Rhodococcus та їхні властивості».

Сподіваємося, що це тільки «перша ластівка», і до кінця навчального року буде ще не одна наукова конференція, на якій молоді науковці представлятимуть свої наукові здобутки!

Published on: 28-10-2022
Read also:
Успішно захистила дисертаційну роботу аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Ольгою Дулькою, яка представила на розгляд спеціалізованої вченої ради Д 26.058.04 зі спеціальності 05.18.05 – «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» дисертаційну роботу «Удосконалення технології хлібного квасу з використанням підготовленої вод...

READ YOURSELF

Успішно захистила дисертаційну роботу аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 05 december 2019

Науково-методичний семінар «Особливості впровадження НАССР на крафтовому виробництві»

У рамках проведення локального моніторингу освітніх програм кафедри експертизи харчових продуктів відбувся науково-методичний семінар «Особливості впровадження НАССР на крафтовому виробництві» за участі викладів кафедри та провідної фахівчині в сфері харчової безпечності й аудиторки міжнародних органів сертифікації DQS GmbH, TGS International Certi...

READ YOURSELF

Науково-методичний семінар «Особливості впровадження НАССР на крафтовому виробництві» 25 january 2024

Виробнича практика здобувачів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

Цікаво, корисно та, головне, з гарним настроєм розпочали свій останній рік навчання у бакалавраті здобувачі ІV курсу спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології харчування». Згідно з навчальним планом і відповідно до графіка навчального процесу з 4 вересня по 1 жовтня 2023 року вони були направлені на проходже...

READ YOURSELF

Виробнича практика здобувачів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 29 september 2023