Науково-педагогічний колектив кафедри харчових технологій та інженерії Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ провів шість виїзних навчально-консультаційних семінарів для керівників і фахівців провідних харчових підприємств м. Одеса: ПрАТ «ВО Одеський консервний завод», ПрАТ «Одесавинпром», ТОВ «Одеський хліб» і ПрАТ «Одеський коньячний завод».
На семінарах розглядали питання практичної реалізації вимог нових національних нормативно-правових актів і нових версій міжнародних стандартів.
Зокрема, обговорювали, які зміни підприємства повинні внести до маркування своєї продукції згідно з вимогами «Закону про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також до законів «Про основні принципи та вимоги до безпечності та деяких показників якості харчових продуктів» і «Про обіг алкогольних напоїв» у частині маркування.
На всіх одеських підприємствах функціонують і, на більшості підприємств, сертифіковані системи менеджменту безпечності та якості харчових продуктів (СМЯ і БХП). З 2015 по 2018 рік розроблені та прийняті нові версії міжнародних стандартів ISO 9001:2015 та ISO 22000:2018, які містять багато нововведень щодо методології розроблення і функціонування СМЯ і БХП, розширення сфери дії тощо. На семінарах розглядали практичні аспекти актуалізації діючих СМЯ і БХП до вимог нових версій міжнародних стандартів.
Третій напрям занять – вибір форми узаконення діяльності виробничих випробувальних лабораторій, зокрема, розглядали вимоги нової версії міжнародного стандарту ISO 17025:2017 та доступність акредитації згідно з його вимогами, а також доцільність підтвердження технічної компетентності за ДСТУ ISO 10012:2005 чи оцінювання вимірювальних можливостей за СОУ 74.9- 02568182- 004:2016.
Загальна кількість слухачів на цих семінарах склала 153 особи.