Н У Х Т

Експерти-третьокурсники перевіряють якість борошна

10 листопада 2025

Експерти-третьокурсники перевіряють якість борошна

Нещодавно третьокурсники освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у межах вибіркової дисципліни «Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції», лекторкою якої є доцентка Світлана Усатюк, перевіряли якість борошна під керівництвом асистентки Анни Логінової. Здобувачі освіти комплексно досліджували якість пшеничного борошна – ключової сировини для хлібопекарської промисловості.

Заняття були організовані таким чином, щоб максимально відтворити роботу виробничої лабораторії або експертного центру. Студенти вчилися не лише визначати відповідність борошна вимогам ГСТУ, але й прогнозувати його технологічні властивості, адже сучасний фахівець повинен вміти не просто констатувати факт, а розуміти, як той чи інший показник вплине на кінцевий продукт. Мета наших викладачів – підготувати експертів, здатних запобігати виробничому браку та гарантувати споживачам якість.

Ключові аспекти досліджень – від органолептики до біохімії. Студенти працювали з різними зразками борошна, визначаючи вологість (для контролю умов зберігання та розрахунку виходу готової продукції; надмірна вологість є причиною самозігрівання та псування борошна); кількість та якість клейковини (це був центральний етап досліджень – студенти вручну відмивали клейковину, визначали її масу, а потім – якість (пружність, розтяжність, еластичність); низька якість клейковини (слабка або надмірно міцна) є основною причиною дефектів хліба); органолептичний контроль (здійснювалося експрес-оцінювання кольору, запаху та смаку борошна; вчилися виявляти сторонні запахи, наприклад, затхлий, пліснявий і невластивий присмак, що свідчить про його зіпсованість).

Отримані практичні навички є важливими для працевлаштування у сферах, де необхідний жорсткий контроль якості сировини: на елеваторах, борошномельних заводах, хлібокомбінатах, у державних інспекційних службах (наприклад, Держпродспоживслужбі) та приватних експертних лабораторіях.

Студенти кафедри експертизи харчових продуктів підтвердили свою готовність стати висококваліфікованими фахівцями, які забезпечуватимуть продовольчу безпеку країни та якість харчової продукції на європейському рівні.

Опублікований: 10-11-2025
Читайте також:
Майбутні вступники до НУХТ – вихованці Технічного ліцею Шевченківського району м. Києва – вражають рівнем наукових досліджень

Педагогічний колектив партнера НУХТ – Технічного ліцею Шевченківського району м. Києва крім надання якісної середньої освіти спонукає своїх учнів до творчої та дослідницької роботи. Ліцеїсти щороку представляють наукові здобутки на науковій конференції «Інтелект», яку цього разу проводили на базі нашого університету. На відкритті конференції проре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майбутні вступники до НУХТ – вихованці Технічного ліцею Шевченківського району м. Києва – вражають рівнем наукових досліджень 13 квітня 2018

Профорієнтаційні лекції викладачів Навчально-наукового інституту економіки і управління у Київському механіко-технологічному коледжі

Викладачі Навчально-наукового інституту економіки і управління - доцент кафедри фінансів Інна Дем’яненко та старший викладач Юрій Кулинич і доцент кафедри економіки праці та менеджменту Марія Побережна відвідали Київський механіко-технологічний коледж, в якому навчаються студенти за спеціальностями «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Ор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційні лекції викладачів Навчально-наукового інституту економіки і управління у Київському механіко-технологічному коледжі 06 листопада 2019

Співаємо й перемагаємо: відбувся загальноуніверситетський фестиваль-конкурс української пісні

На календарі – жовтень, тож традиційно, попри всі складнощі й виклики сьогодення, Студентський центр патріотичного виховання і культурного розвитку університету спільно з нашими неймовірно талановитими здобувачами освіти подарував феєричне свято – загальноуніверситетський фестиваль-конкурс української пісні. Розпочали з Гімну України, який а-капел...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співаємо й перемагаємо: відбувся загальноуніверситетський фестиваль-конкурс української пісні 23 жовтня 2023

Звітує студентська рада факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка

17 лютого 2022 року відбулася конференція студентського самоврядування факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка. На порядку денному були питання: звіт голови студентської ради факультету Мелісси Корольчук і звіт голови студентської ради гуртожитку Миколи Бобака. На відеоконференції були присутні 90% делега...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Звітує студентська рада факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка 19 лютого 2022