Н У Х Т

У нас Свята вечеря…

27 грудня 2022

У нас Свята вечеря…

Свято Різдва Христового з давніх-давен для українського народу було часом духовного очищення, часом злагоди і любові. Святвечір – це вечір перед Різдвом, вечір-уславлення божого сина, який народився нам на спасіння.

Щоб згадати українські традиції святкування Святвечора та Різдва Христового у Відокремленому структурному підрозділі «Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ» відбулося свято «У нас Свята вечеря…». Студенти коледжу показали особливості святкування в регіонах, де вони проживають, – наготували частування, накрили святкові столи, співали колядок.

День перед Різдвом – останній день посту, цього дня особливо намагалися нічого не їсти. Потрібно очистити своє тіло, душу, а тоді вже навести лад у домівці, стайні, бо вважається, що худоба розмовляє у цей вечір між собою: може поскаржитись Богові на свого господаря.

Дбайливий господар, вшановуючи худобу, ще до спільної вечері усієї родини обкурює зіллям стайню, хлів, щоб відьми не приступали до худоби, годує свійських тварин святвечірніми стравами.

Своєрідним сигналом до вечері є поява на небі першої зірки, яка сповіщає людям про велике чудо – народження Божого дитяти. Коли на небі з’являється перша зірка, яка символізує народження Христа, вся сім’я збирається за столом. У цей вечір усі члени родини мають бути вдома: колись казали, що кого не буде, той блукатиме цілий рік по світу.

Свята вечеря – це спільна вечеря всього роду. Під час родинної трапези всі мусять зберігати урочистий спокій, щоб не дратувати невидимі душі присутніх на вечорі покійних предків. Для них спеціально набирають в миску по ложці кожної страви і ставлять на підвіконня. Таким чином живі згадують померлих.

Ось-ось з’являться колядники, які славлять, віншують господарів, бажають здоров’я, щедрого врожаю, достатку, за що господарі дають їм винагороду.

Опублікований: 27-12-2022
Читайте також:
Презентація компанії «Дельта Вільмар» на кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

Здобувачі освіти та викладачі кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів зустрілись із представниками компанії «Дельта Вільмар». Прес-секретарка компанії Ірина Семенова презентувала історію створення компанії, її виробничу політику та кращі практики, програми стажування та соціальну політику.  Вона розпов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Презентація компанії «Дельта Вільмар» на кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 10 квітня 2023

Основи кримінального права України для здобувачів-першокурсників на лекційному занятті викладачки кафедри економіки і права

Уже у звичному форматі відеоконференції відбулося відкрите лекційне заняття «Основи кримінального права України» старшої викладачки кафедри економіки і права Оксани Крамаренко з навчальної дисципліни «Право (Правознавство)» для здобувачів вищої освіти першого курсу спеціальності 242 «Туризм». На лекцію завітали всі викладачі кафедри економіки і пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Основи кримінального права України для здобувачів-першокурсників на лекційному занятті викладачки кафедри економіки і права 18 листопада 2020

За крок до успіху магістранти кафедри технології молока і молочних продуктів

22 лютого на кафедрі технології молока і молочних продуктів відбувся захист магістерських робіт студентів денної форми навчання спеціальності 181 «Харчові технології» Варто згадати, що студенти кафедри технології молока і молочних продуктів проявляють себе не тільки у виконанні магістерських робіт, а й беруть участь і перемагають у всеукраїнських ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

За крок до успіху магістранти кафедри технології молока і молочних продуктів 25 лютого 2019

Відбулося перше у новому навчальному році засідання вченої ради університету

7 вересня відбулося перше у новому навчальному році засідання вченої ради університету. Традиційно його розпочали з привітань з початком навчального року 2018/2019 і членів ради, що відзначили дні народження між засіданнями. Також заступник голови ради, перший проректор університету Володимир Яровий вручив дипломи Вищої школи управління охороною пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулося перше у новому навчальному році засідання вченої ради університету 07 вересня 2018