Н У Х Т

У нас Свята вечеря…

27 грудня 2022

У нас Свята вечеря…

Свято Різдва Христового з давніх-давен для українського народу було часом духовного очищення, часом злагоди і любові. Святвечір – це вечір перед Різдвом, вечір-уславлення божого сина, який народився нам на спасіння.

Щоб згадати українські традиції святкування Святвечора та Різдва Христового у Відокремленому структурному підрозділі «Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ» відбулося свято «У нас Свята вечеря…». Студенти коледжу показали особливості святкування в регіонах, де вони проживають, – наготували частування, накрили святкові столи, співали колядок.

День перед Різдвом – останній день посту, цього дня особливо намагалися нічого не їсти. Потрібно очистити своє тіло, душу, а тоді вже навести лад у домівці, стайні, бо вважається, що худоба розмовляє у цей вечір між собою: може поскаржитись Богові на свого господаря.

Дбайливий господар, вшановуючи худобу, ще до спільної вечері усієї родини обкурює зіллям стайню, хлів, щоб відьми не приступали до худоби, годує свійських тварин святвечірніми стравами.

Своєрідним сигналом до вечері є поява на небі першої зірки, яка сповіщає людям про велике чудо – народження Божого дитяти. Коли на небі з’являється перша зірка, яка символізує народження Христа, вся сім’я збирається за столом. У цей вечір усі члени родини мають бути вдома: колись казали, що кого не буде, той блукатиме цілий рік по світу.

Свята вечеря – це спільна вечеря всього роду. Під час родинної трапези всі мусять зберігати урочистий спокій, щоб не дратувати невидимі душі присутніх на вечорі покійних предків. Для них спеціально набирають в миску по ложці кожної страви і ставлять на підвіконня. Таким чином живі згадують померлих.

Ось-ось з’являться колядники, які славлять, віншують господарів, бажають здоров’я, щедрого врожаю, достатку, за що господарі дають їм винагороду.

Опублікований: 27-12-2022
Читайте також:
Завідувач кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора технічних наук

20 червня 2019 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.07 відбувся захист дисертаційної роботи «Наукове обґрунтування та розроблення технологій сушеної харчової продукції і харчових продуктів з її використанням» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук завідувачем кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олекс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завідувач кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора технічних наук 21 червня 2019

Доцентка кафедри гуманітарних дисциплін узяла участь у роботі Вищої школи публічного управління

Нещодавно доцентка кафедри гуманітарних дисциплін Людмила Приблуда взяла участь у роботі Вищої школи публічного управління, де ознайомила слухачів із особливостями вживання самостійних і службових частин мови під час укладання документів. Спікерка наголосила на тому, що саме текст є основним реквізитом, через який відбувається реалізація мети напи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцентка кафедри гуманітарних дисциплін узяла участь у роботі Вищої школи публічного управління 07 квітня 2023

Нові напрями співпраці зі стейкхолдерами

Днями відбулося підписання договору про співробітництво з Веган Кафе «Loving Hut». Ректор університету, професор Олександр Шевченко, завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професорка Олександра Нєміріч і доцентка цієї ж кафедри, гарантка магістерської освітньої програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові напрями співпраці зі стейкхолдерами 11 грудня 2024

Співпраця без кордонів

Викладачі нашого університету продовжують працювати в рамках проєктів програми Еразмус+. Професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Марина Білько бере участь у тижні персоналу для партнерів-університетів за програмою Ерасмус+ в Гайзензаймському університеті (Німеччина). На відкритті тижня з вітальним словом виступили президе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співпраця без кордонів 16 червня 2023