Н У Х Т

У нас Свята вечеря…

27 грудня 2022

У нас Свята вечеря…

Свято Різдва Христового з давніх-давен для українського народу було часом духовного очищення, часом злагоди і любові. Святвечір – це вечір перед Різдвом, вечір-уславлення божого сина, який народився нам на спасіння.

Щоб згадати українські традиції святкування Святвечора та Різдва Христового у Відокремленому структурному підрозділі «Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ» відбулося свято «У нас Свята вечеря…». Студенти коледжу показали особливості святкування в регіонах, де вони проживають, – наготували частування, накрили святкові столи, співали колядок.

День перед Різдвом – останній день посту, цього дня особливо намагалися нічого не їсти. Потрібно очистити своє тіло, душу, а тоді вже навести лад у домівці, стайні, бо вважається, що худоба розмовляє у цей вечір між собою: може поскаржитись Богові на свого господаря.

Дбайливий господар, вшановуючи худобу, ще до спільної вечері усієї родини обкурює зіллям стайню, хлів, щоб відьми не приступали до худоби, годує свійських тварин святвечірніми стравами.

Своєрідним сигналом до вечері є поява на небі першої зірки, яка сповіщає людям про велике чудо – народження Божого дитяти. Коли на небі з’являється перша зірка, яка символізує народження Христа, вся сім’я збирається за столом. У цей вечір усі члени родини мають бути вдома: колись казали, що кого не буде, той блукатиме цілий рік по світу.

Свята вечеря – це спільна вечеря всього роду. Під час родинної трапези всі мусять зберігати урочистий спокій, щоб не дратувати невидимі душі присутніх на вечорі покійних предків. Для них спеціально набирають в миску по ложці кожної страви і ставлять на підвіконня. Таким чином живі згадують померлих.

Ось-ось з’являться колядники, які славлять, віншують господарів, бажають здоров’я, щедрого врожаю, достатку, за що господарі дають їм винагороду.

Опублікований: 27-12-2022
Читайте також:
Інформація для першокурсників: зустрічі з керівництвом навчальних підрозділів

Наближається початок навчального року, і ми щиро вітаємо наше нове поповнення у дружній родині Національного університету харчових технологій! Перш ніж приступити до навчання, необхідно вирішити низку організаційних питань – саме з цією метою напередодні 1 вересня директори навчально-наукових інститутів і декани факультетів зустрічаються зі своїми...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інформація для першокурсників: зустрічі з керівництвом навчальних підрозділів 13 серпня 2021

До вершин ковбасного мистецтва сягнули гості кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

День відкритих дверей НУХТ надав змогу майже трьом десяткам вступників двома групами відвідати кафедру технології м’яса і м’ясних продуктів та взяти участь у майстер-класі «Вершина ковбасного мистецтва». Гостями кафедри були студенти-випускники Мирогощанського аграрного коледжу та структурних підрозділів НУХТ, зокрема Свалявського технічного коледж...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До вершин ковбасного мистецтва сягнули гості кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 19 листопада 2018

Про актуальні travel-лайфхаки дізналися викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу

16 липня в рамках проєкту #futurenow від Kyiv Smart City відбувся вебінар «Туризм після пандемії: як коронавірус змінить подорожі», до участі у якому долучилися викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу. Від експертів учасники заходу дізналися про реальний стан туризму в Україні і в світі та отримали корисну інформацію, як спланувати по...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про актуальні travel-лайфхаки дізналися викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу 17 липня 2020

Математичне планування – запорука успішного експерименту

Початок цієї осені більшість студентів, як і завжди, почали в університеті, проте через епідеміологічний стан перейшли на дистанційну форму освітнього процесу. Та магістранти другого року навчання вже пройшли той час, коли в їхньому розкладі були лекції, лабораторні або практичні заняття. Зараз вони одержують досвід, практикуючись на провідних підп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Математичне планування – запорука успішного експерименту 22 вересня 2020