Н У Х Т

У мікробіологічній лабораторії будь-якого молокозаводу наші здобувачі почуватимуть себе, як вдома!

09 грудня 2020

У мікробіологічній лабораторії будь-якого молокозаводу наші здобувачі почуватимуть себе, як вдома!

Студенти-біотехнологи не єдині здобувачі вищої освіти, які отримують навички майбутнього фаху завдяки професійній діяльності викладачів кафедри біотехнології і мікробіології. Кожний студент Навчально-наукового інституту харчових технологій вивчає двосеместровий курс дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій», у рамках якого розглядають теоретичні основи технічної мікробіології, а також вплив мікрофлори сировини та зовнішнього середовища на мікробіоту харчових продуктів, а отже на їх безпечність для споживачів. Крім того, здобувачі вивчають можливості цілеспрямованого використання мікроорганізмів і продуктів їх життєдіяльності у харчовій промисловості, а також опановують навички експертного оцінювання основної сировини та готової продукції за мікробіологічними показниками.

У поточному році зі студентами спеціальності 181 «Харчові технології» професійного спрямування «Технології зберігання, консервування і переробки молока» традиційно випало працювати лектору дисципліни, корифею кафедри, викладачу з тридцятирічним стажем, багаторічному експерту в галузі молочного виробництва, доценту Олександру Воронцову.

Саме лабораторний курс, який передбачає опанування навичок техніки мікробіологічного аналізу сировини та готової продукції, в умовах дистанційного навчання надзвичайно важко організувати ефективно. Але викладачки кафедри, доцентка Ольга Слободян та асистентка Тетяна Сулейко потурбувалися про організацію відеоконференцій, на яких в онлайн-режимі виконували всі необхідні лабораторні маніпуляції, зокрема посіви проб сировини та продуктів молочного виробництва, завдяки чому студенти відчували ефект повної присутності в лабораторії кафедри.

За дев’ять занять, які вже відбулися в цьому семестрі, встигли посіяти та проаналізувати питні види молока, сир твердий, м’який, плавлений, кисломолочний, інші кисломолочні продукти (сметану, ряжанку, кефір, йогурт), вершкове масло та морозиво. Причому продукція, обрана для аналізу, була виробництва найбільш популярних вітчизняних торгових марок, а також домашнього виготовлення. Відтепер здобувачі мають більш повне уявлення щодо якості молочної продукції, представленої на ринку України, згідно з визначеними мікробіологічними показниками, й можуть сміливо вихвалятися знаннями та навичками роботи в мікробіологічній лабораторії.

Попереду – другий модуль і підсумковий тест, тобто оцінювання теоретичних знань здобувачів, і зрештою позитивна оцінка буде красуватися в заліковках, але вже зараз значущість практичних умінь переоцінити неможливо: в мікробіологічній лабораторії будь-якого молокозаводу студенти почуватимуть себе, як вдома.

Опублікований: 09-12-2020
Читайте також:
Перспективні дослідження наших аспірантів

Аспірант другого року навчання кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Дмитро Михайличенко 16 квітня 2024 року взяв участь у онлайн-засіданні секції «Холодильні установки та кондиціювання повітря» Всеукраїнської науково-технічної конференції молодих вчених та здобувачів вищої освіти, яка відбулася у Навчально-науковому інституті холоду, кріо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перспективні дослідження наших аспірантів 17 квітня 2024

Завершуємо навчальний рік: магістранти оцінюють результати

У складних умовах проходить нині навчання у закладах вищої освіти, складних і для здобувачів, і для педагогічного персоналу. Однак це не зменшує рівня вимог кафедри технології оздоровчих продуктів до надання здобувачам магістерського ступеня необхідної суми знань зі всіх дисциплін навчального плану та міри відповідальності суб’єктів навчального про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершуємо навчальний рік: магістранти оцінюють результати 13 травня 2022

Новий навчальний посібник колективу авторів факультету ГРТБ імені проф. В. Ф. Доценка

Вийшов друком новий навчальний посібник «Лабораторний практикум із інновацій в ресторанному бізнесі» науково-педагогічного колективу кафедри готельно-ресторанної справи (авторки – професорка Тетяна Сильчук, доцентки Віта Цирульнікова, Лариса Шаран, Тетяна Іщенко, Оксана Кирпіченкова, Ольга Пушка, Ірина Дітріх, старша викладачка Олена Тищенко, асист...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий навчальний посібник колективу авторів факультету ГРТБ імені проф. В. Ф. Доценка 24 квітня 2024

Успішно захистили кваліфікаційні бакалаврські роботи і дипломні проекти випускники Полтавської філії НУХТ

З 13 по 15 лютого 2017 року в Полтавській філії НУХТ відбувся захист кваліфікаційних бакалаврських робіт і дипломних проектів «спеціалістів» за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія» спеціалізації «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса» та «Технологія зберігання, консервування та переробки молока». Державній екзаме...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішно захистили кваліфікаційні бакалаврські роботи і дипломні проекти випускники Полтавської філії НУХТ 16 лютого 2017