Н У Х Т

Тонкощі менеджменту проєктів фармацевтичного виробництва від ФК «Дарниця»

15 квітня 2024

Тонкощі менеджменту проєктів фармацевтичного виробництва від ФК «Дарниця»

Напередодні розроблення та підготовки кваліфікаційної роботи здобувачі-біотехнологи 4-го курсу збагатилися додатковою фаховою інформацією під час унікальної лекції від фахівців провідної фармацевтичної компанії «Дарниця», яка працює з далекого 1930 року. На сьогодні, кожна шоста упаковка ліків на аптечних полицях нашої країни виготовлена саме на «Дарниці», а у продуктовому портфелі підприємства міститься близько 180 лікарських препаратів.

Спочатку студенти поринули у 3D-тур компанією й відвідали виробництво інфузійних розчинів, виробництво м’яких форм, виробництво твердих форм, виробництво ін’єкційних розчинів і крапель та виробництво стерильних антибіотиків.

Головною метою зустрічі було ознайомлення четвертокурсників із менеджментом проєктів фармацевтичного виробництва. Тож вони дізналися про всі ключові етапи. Першим із яких є старт-проєкт, тобто складання статуту, що є бізнес-документом, в якому вказується вся необхідна інформація, достатня для розроблення планів проєктів і подальшої реалізації. Це своєрідний паспорт проєкту, так званий URS (специфікація вимог користувача).

Наступним етапом є формування команди проєкту, де вказуються інженери, операційний блок, інсталяційна група, виробнича група, підрозділ технічного обслуговування і визначається керівник проєкту, який спрямовує і організовує роботу команди на всіх стадіях проєкту.

Далі розпочинається формування концептуального проєкту (СS): складання попередніх блок-схем основних технологічних процесів, створення попередніх планувальних рішень, перелік основного обладнання, тобто свого роду нарис майбутнього проєкту.

Потім йде функціональний проєкт (FS), що включає плани виробництв, планувальні та архітектурні рішення, схеми процесів і матеріальні потоки, схеми потоків повітря, перепади тиску, режими роботи HVAC, підключення до енергоресурсів.

Важливим етапом є кваліфікація проєктів (DQ), яку мають пройти URS, СS та FS, адже якщо проєкт не відповідає вимогам GMP, то і збудований виробничий об'єкт також не буде відповідати.

Після кваліфікації складається детальний проєкт (DS), що містить всі креслення та схеми розробки, специфікацію для всіх аспектів виробничого процесу, документацію по контролю якості, екологічні та енергетичні оцінки, вимоги до безпеки.

Після усіх зазначених етапів відбувається впровадження проєкту.

Ґрунтовна інформація від фахівців провідного фармацевтичного підприємства стане у пригоді бакалаврам і при написанні кваліфікаційних робіт, і у подальшому професійному житті.

Опублікований: 15-04-2024
Читайте також:
Усе про перспективи подальшого навчання студентам коледжів від викладачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Професор кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Вікторія Дорохович відвідала Київський державний коледж туризму та готельного господарства, де зустрілася зі студентами, які навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології». Насамперед Вікторія Дорохович розповіла про історію заснування Національного університету харчових тех...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усе про перспективи подальшого навчання студентам коледжів від викладачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 28 листопада 2019

Вийшла ще одна монографія авторства нашого викладача

Вийшла друком монографія «Методологія оцінки вартості майнових прав інтелектуальної власності та практичні аспекти її застосування». Її автор – завідувач кафедри економіки, обліку та фінансів Інституту післядипломної освіти НУХТ, доктор економічних наук, професор, дійсний член (академік) Академії технологічних наук, дійсний член (академік) Українсь...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вийшла ще одна монографія авторства нашого викладача 09 лютого 2022

«Десерт» від маркетологів: інновації та незвичні ресторани

Нещодавно відбувся заключний етап засідання студентського гуртка кафедри маркетингу «Інтелектуал» за темою «Маркетингові прийоми в ресторанному бізнесі». На «десерт» так хочеться чогось незвичайного, і майбутні маркетологи правильно спрогнозували бажання. «Інновації та незвичні ресторани» – саме таким напрямом досліджень наші здобувачі завершили те...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Десерт» від маркетологів: інновації та незвичні ресторани 13 квітня 2023

Наші студенти – бронзові призери Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії

З 23 по 26 квітня на базі НУБІП України відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії. Наш університет на цих змаганнях ерудитів гідно представила команда у складі: Олени Теребило (ХТ-2-05), Вячеслава Длужевського (ХТ-4-06), Ольги Чугай (ХТ-3-06), Євгена Гука (БТ-1-01), Анни Зварич (БТ-2-01). Цьогоріч олімпіада проходила у 3 тури...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші студенти – бронзові призери Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії 27 квітня 2018