Н У Х Т

У центрі уваги – дуальна освіта

27 грудня 2023

У центрі уваги – дуальна освіта

Днями науково-педагогічні працівники університету взяли участь у ITeachers Meet-Up: «Дуальна освіта: кращі практики та виклики впровадження». Подія була ініційована компанією SoftServe Academy й відбулася у форматі круглого столу онлайн.

Під  час відкритої дискусії обговорювалися актуальні питання впровадження дуальної освіти. Застосування цієї форми здобуття освіти набуває особливої актуальності в контексті вирішення завдань швидкого повоєнного відновлення економіки України, задоволення попиту на висококваліфіковані кадри із затребуваними навичками, а також перспектив інтеграції України в ЄС. Нагадаємо, у Європейському Союзі дуальна освіта є одним із драйверів цифрової та зеленої трансформації.

Спікерами виступили експерти зі впровадження дуальної форми здобуття вищої освіти – спеціалісти директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Віталій Носок і Олександра Лактіонова, члени національної команди експертів з реформування вищої освіти (HERE team): секретар НМР МОН Володимир Бахрушин і член Національного Агентства Кваліфікацій Юрій Рашкевич, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко, директор центру розвитку талантів SoftServe Андрій Переймибіда та менеджерка по співпраці із закладами освіти у SoftServe Ольга Доля та інші.

Детально про застосування норм Положення про дуальну форму здобуття фахової передвищої та вищої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 426 від 13 квітня 2023 року розповів Віталій Носок. Положення визначає особливості дуальної форми здобуття фахової передвищої і вищої освіти, що передбачає поєднання навчання в закладах освіти та в інших суб’єктів освітньої діяльності з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації. У положенні висвітлено функції основних учасників дуальної форми здобуття освіти, особливості планування освітнього процесу та його організації.

У межах заходу обговорили: як дуальна освіта регулюється на законодавчому рівні та що можливо покращити; як SoftServe співпрацює з університетами та які переваги від партнерства бізнесу із закладами освіти для обох сторін; як впроваджувати дуальну освіту, з якими викликами можна стикнутися в процесі, та як їх долати.

Учасники події поділилися практичним досвідом щодо розвитку дуальної освіти і своїми думками з приводу того, що сприятиме зміцненню партнерства між освітніми установами та бізнесом.

Наприкінці зустрічі відбулася Q&A-сесія, під час якої спікери дали відповіді на усі запитання, що найбільше хвилювали представників закладів вищої освіти, зацікавлених у впровадженні дуальної форми освіти.

Наші учасники щиро вдячні організаторам за можливість змістовно розібратися з практикою застосування дуальної форми здобуття вищої освіти.

Опублікований: 27-12-2023
Читайте також:
Модернізм vs постмодернізм

Здобувачі-бакалаври освітньої програми «Менеджмент» 24 січня відвідали онлайн-лекцію «Інформація і дезінформація – як жити у світі постправди», яку прочитав викладач Вищої школи управління охороною праці у Катовіцах (Польща), доктор політичних наук Мартін Пьонтек. Він має багаторічний досвід здійснення фінансового контролю державної, комунальної вл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Модернізм vs постмодернізм 24 січня 2025

Вся правда про Британію

13 листопада 2018 р. у Свалявському технічному коледжі НУХТ відбулося велике дійство під назвою «Вся правда про Британію».                                           Творча група студентів під керівництвом викладачів англійської мови відтворила атмосферу життя британців. Була створена фото-зона, що відображала фрагмент англійської вулички. Студенти...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вся правда про Британію 14 листопада 2018

Міжнародне наукове співробітництво кафедри технології молока і молочних продуктів

На кафедрі технології молока і молочних продуктів у рамках міжнародного співробітництва проведено серію спільних наукових досліджень з метою вивчення функціонально-технологічних властивостей розчинних харчових волокон у морозиві молочному. У складі дослідницької групи працювали: доцентка Жешувського університету (Польща) Магдалена Буніовська, проф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародне наукове співробітництво кафедри технології молока і молочних продуктів 21 вересня 2021

Відзнакою Президента України нагороджений студент факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Студент факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, учасник бойових дій Богдан Костюк нагороджений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції». Богдан завершує навчання в магістратурі за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньою програмою «Технології харчування». Державна нагорода заснована Указом П...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відзнакою Президента України нагороджений студент факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 20 грудня 2018