Н У Х Т

У центрі уваги – дуальна освіта

27 грудня 2023

У центрі уваги – дуальна освіта

Днями науково-педагогічні працівники університету взяли участь у ITeachers Meet-Up: «Дуальна освіта: кращі практики та виклики впровадження». Подія була ініційована компанією SoftServe Academy й відбулася у форматі круглого столу онлайн.

Під  час відкритої дискусії обговорювалися актуальні питання впровадження дуальної освіти. Застосування цієї форми здобуття освіти набуває особливої актуальності в контексті вирішення завдань швидкого повоєнного відновлення економіки України, задоволення попиту на висококваліфіковані кадри із затребуваними навичками, а також перспектив інтеграції України в ЄС. Нагадаємо, у Європейському Союзі дуальна освіта є одним із драйверів цифрової та зеленої трансформації.

Спікерами виступили експерти зі впровадження дуальної форми здобуття вищої освіти – спеціалісти директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Віталій Носок і Олександра Лактіонова, члени національної команди експертів з реформування вищої освіти (HERE team): секретар НМР МОН Володимир Бахрушин і член Національного Агентства Кваліфікацій Юрій Рашкевич, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко, директор центру розвитку талантів SoftServe Андрій Переймибіда та менеджерка по співпраці із закладами освіти у SoftServe Ольга Доля та інші.

Детально про застосування норм Положення про дуальну форму здобуття фахової передвищої та вищої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 426 від 13 квітня 2023 року розповів Віталій Носок. Положення визначає особливості дуальної форми здобуття фахової передвищої і вищої освіти, що передбачає поєднання навчання в закладах освіти та в інших суб’єктів освітньої діяльності з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації. У положенні висвітлено функції основних учасників дуальної форми здобуття освіти, особливості планування освітнього процесу та його організації.

У межах заходу обговорили: як дуальна освіта регулюється на законодавчому рівні та що можливо покращити; як SoftServe співпрацює з університетами та які переваги від партнерства бізнесу із закладами освіти для обох сторін; як впроваджувати дуальну освіту, з якими викликами можна стикнутися в процесі, та як їх долати.

Учасники події поділилися практичним досвідом щодо розвитку дуальної освіти і своїми думками з приводу того, що сприятиме зміцненню партнерства між освітніми установами та бізнесом.

Наприкінці зустрічі відбулася Q&A-сесія, під час якої спікери дали відповіді на усі запитання, що найбільше хвилювали представників закладів вищої освіти, зацікавлених у впровадженні дуальної форми освіти.

Наші учасники щиро вдячні організаторам за можливість змістовно розібратися з практикою застосування дуальної форми здобуття вищої освіти.

Опублікований: 27-12-2023
Читайте також:
Інформаційно-аналітичну компетентність вчилися розвивати викладачі кафедри економічної теорії

Викладачі кафедри економічної теорії Ольга Соломка, Галина Кундєєва, Тетяна Швед та Альона Ферт відвідали дуже цікавий та пізнавальний тренінг «Розвиток інформаційно-аналітичної компетентності педагога в умовах трансформаційних змін суспільства», що проводився провідними фахівцями Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інформаційно-аналітичну компетентність вчилися розвивати викладачі кафедри економічної теорії 28 жовтня 2019

Підсумковий етап освіти

В Івано-Франківському фаховому коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ розпочалися державні екзамени. Студенти груп ресторанного та кулінарного напрямів успішно склали перший етап державного іспиту – пробні роботи, які традиційно відбувалися за європейською технологією. Оцінювання підсумкового рівня знань студентів здійснювали незалежні експер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підсумковий етап освіти 01 лютого 2024

У МОН детально роз’яснили послідовність розгляду заяв вступника

Послідовність розгляду заяв вступника при адресному розміщенні державного та регіонального замовлення визначається встановленими ним пріоритетностями. На цьому наголосив генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров у відео-роз’ясненні для вступників.  Йдеться про заяви на бюджет – їх цього року можна було подават...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У МОН детально роз’яснили послідовність розгляду заяв вступника 27 липня 2018

Починається ліквідація Держінспекції навчальних закладів

Стартує процес реорганізації Державної інспекції навчальних закладів у абсолютно новий орган, що відповідатиме за дотримання якості освіти та освітніх стандартів – Державну службу якості освіти. Відповідне рішення – про утворення комісії з реорганізації ДІНЗ – 17 січня 2018 року ухвалив Уряд України. «Щоб зареєструвати та запустити Державну службу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Починається ліквідація Держінспекції навчальних закладів 18 січня 2018