Н У Х Т

Там, де біотехнологія та фармація в одному флаконі

23 жовтня 2019

Там, де біотехнологія та фармація в одному флаконі

Попри значну кількість закладів вищої освіти України, вітчизняні компанії мають неабиякі проблеми з добором кваліфікованого персоналу, тому намагаються шукати своїх майбутніх працівників уже на студентській лаві, пропонуючи їм проходити практику на своїх виробництвах. 

Один зі способів підготовки молодих фахівців для майбутньої роботи на виробництвах – угоди про проходження практики із закладами вищої освіти. З одного боку – це можливість для виробничої компанії «виростити» фахівця, відібрати кращих, а з іншого – шанс для студентів під час практики ознайомитися з виробництвом зсередини, відчути соціальну місію компанії та долучитися, хоча б на короткий термін, до корпоративної культури підприємства.

Завдяки укладеній угоді між ПрАТ «Індар» та кафедрою біотехнології і мікробіології НУХТ, у цьому році студентки магістратури Анастасія Косів та Олександра Шаповалова проходили переддипломну практику на одному з найкращих фармацевтичних виробництв України – ПрАТ «Індар».

Індар – єдине в Україні і одне з небагатьох у світі підприємство з повним технологічним циклом виробництва генно-інженерних інсулінів – від субстанції до готових лікарських форм. Це перша в Україні компанія, що започаткувала експорт фармацевтичної продукції з високим рівнем доданої вартості – біотехнологічних продуктів і технологій їх виробництва. У рамках цього договору «Індар» постачає до Федеративної Республіки Бразилія інсуліни у формі готових лікарських засобів, а також передає власну технологію виробництва рекомбінантних інсулінів бразильським фахівцям.

Індар – це одна із перших компаній, що отримала Національний сертифікат GMP, має бразильський GMP (ANVISA) та ініціювала процес отримання європейського сертифікату GMP. Інсуліни «Індару» зареєстровані у Казахстані, Росії, Молдові, Сирії, Ємені, Йорданії та Іраку, ведуться перемовини щодо продажу інсулінів у країнах об’єднання Меркосур (Mercosur – загальний ринок країн Південної Америки, на території яких розповсюджується дія бразильського сертифікату GMP ANVISA).

Під час проходження практики наші студентки ознайомилися з особливостями процесу культивування Escherichia coli - продуценту інсуліну: підготовкою поживного середовища, тривалістю процесу культивування, особливостями і частотою відбору проб для аналізу мікробіологічних і біохімічних показників, внесенням індуктора, параметрами, які контролюють під час ферментації тощо.

Після відділення ферментації практикантки ознайомилися з технологією та обладнанням етапу виділення і очищення інсуліну.

Наступним етапом практичної підготовки було ознайомлення із підготовкою повітря для приміщень відповідних класів чистоти, а також для процесу аерації. Даний процес на підприємстві повністю автоматизований і контролюється на кожному етапі.

Крім того, дівчата познайомились з особливостями зберігання і транспортування препаратів інсуліну, зокрема, дізналися, що найбільш важливим фактором є температура (2-8°С). На підприємстві інсулін зберігають у спеціальних холодильних кімнатах, а транспортують спеціальними машинами, де також підтримується відповідна температура.

Наприкінці практики майбутнім магістрам-біотехнологам побажали успіху у навчанні і запросили на роботу після захисту кваліфікаційної роботи.

Студентки висловлюють щиру вдячність колективу ПрАТ «Індар» та своїй рідній кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ за унікальну можливість ознайомитися з технологічним процесом виробництва сучасних біотехнологічних продуктів та особливостями роботи такого потужного підприємства!

Опублікований: 23-10-2019
Читайте також:
Про перспективність галузі харчових технологій дізналися київські школярі від доцента кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Доцент кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Юрій Булій  відвідав загальноосвітню середню школу  м. Києва № 243, де поспілкувався з учнями 10 і 11 класів. Викладач познайомив школярів із історією університету та кафедри, розповів про високі позиції, що займає наш вишу у рейтингах закладів вищої освіти України, про спеціальності та...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про перспективність галузі харчових технологій дізналися київські школярі від доцента кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 11 березня 2020

Екологи вивчають технології виробництва біогазу безпосередньо на підприємстві

23 жовтня за сприяння стейкхолдера, СЕО Української технологічної компанії (UTC), випускника нашого університету Євгена Лукашевича відбулася довгоочікувана навчальна поїздка студентів-екологів і викладачів кафедри екології та екоменеджменту на Юзефо-Миколаївський біогазовий комплекс. Пан Євген уже організовував спеціальну екскурсію для викладачів ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Екологи вивчають технології виробництва біогазу безпосередньо на підприємстві 27 жовтня 2025

Біотехнологічні студії: здобувачі підвищують фахові компетенції

Другий рік поспіль компанія «Ензим» організовує та проводить у Львові для студентів-біотехнологів освітній проєкт «Біотехнологічні студії». Минулого року наші здобувачки бакалаврату брали участь у цьому триденному науково-практичному заході. І дуже приємно, що і цього року юні біотехнологи кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ Ростислав Коваль...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біотехнологічні студії: здобувачі підвищують фахові компетенції 14 листопада 2022

Хвилююче свято з присмаком смутку на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка

12 березня 2024 р. у актовій залі університету зібралася сім’я факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка, щоб привітати своїх випускників – бакалаврів і магістрів. На жаль, не всі випускники спеціальностей 181 «Харчові технології», 241 «Готельно-ресторанна справа» і 242 «Туризм» змогли бути присутні цього дн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Хвилююче свято з присмаком смутку на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка 15 березня 2024