23-24 травня в університеті відбулася Друга міжнародна науково-практична конференція «Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації», організована кафедрою технології м’яса і м’ясних продуктів за підтримки Департаменту економіки Київської ОДА.
Конференція працювала в змішаному форматі й об’єднала понад двохсот учасників із різних регіонів України для обговорення сучасних тенденцій, розширеного представлення наукових здобутків учених, представників промислових і крафтових підприємств, туристичних організацій, учасників ринку HоRеCа та суміжних галузей. Учасники івенту ознайомлювалися з інноваційними розробками, можливостями підвищення рівня екологічності та безпечності виробництв, шляхами розвитку туристичної сфери в Україні і світі, а також впровадження перспективних інновацій у харчових технологіях і продукції для НоReCa, розвитку економіки та менеджменту індустрії гостинності та екотуризму.
З вітальним словом до наукової спільноти, представників бізнесу та влади, фахівців харчової, туристичної галузей, сфери HoReCa та здобувачів вищої освіти звернулися ректор нашого університету, професор Олександр Шевченко та директорка Департаменту економіки Київської ОДА Наталія Погребна, відзначивши, що цей науковий захід є перспективною платформою для обміну знаннями, накопиченням досвіду й основою для започаткування нових партнерських відносин і розвитку якісної довготривалої співпраці між науковцями та практиками. Вони побажали учасникам плідної роботи, цікавих дискусій і корисних нових знайомств.
Модерували захід його ідейні натхненники, завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, професор Василь Пасічний і гарантка освітньо-наукової програми «Промислові та крафтові технології для HоRеCа в туризмі», доцентка кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Оксана Топчій. Їм вдалося створити не тільки творчу робочу, але по-справжньому теплу й затишну атмосферу.
Актуальні, корисні та різнопланові доповіді, виступи експертів галузей, конструктивні дискусії, плідний нетворкінг і обмін досвідом, майстер-класи, виставка й дегустації продукції крафтовиків та Industry visit – такою була насичена програма наукового івенту.
Учасники обговорювали промисловість і крафт в контексті розвитку тваринництва України, державне регулювання виробництв крафтових і ремісничих продуктів харчування, інноваційні підходи до організації гастрономічного простору, промислове виробництво кисломолочної продукції для HoReCa, унікальні локальні продукти та виробників як основу пропозицій у HоRеCа, сучасні тенденції та інновації регіонального крафту для HоRеCа, перспективи використання продукції бджільництва у сфері HоRеCа та багато іншого.
Здебільшого фокусувалися на новаціях, зокрема своїм досвідом та особливостями впровадження інновацій на промислових і крафтових підприємствах ділилися учасники панельної дискусії, яку модерувала бізнес-консультантка зі стратегічного розвитку, стійкості та сталості Світлана Насирова. У центрі уваги були діяльність і розвиток в умовах війни, зміна фокусів, робота з персоналом, постійне експериментування з продуктом, ухил на інклюзивність, готовність ділитися досвідом з колегами.
Цікавою практичною складовою стали професійні майстер-класи «Особливості виготовлення сиру моцарела» від засновниці школи сироварів Тетяни Дядечко та «Застосування натуральних ароматів диму для HoReCa у виробництві м’ясних продуктів та сирів» від директора «Пріоріті Інтернешнл» Олександра Чернова.
У матеріалах конференції понад 100 доповідей і постерів, якими охоплено сучасні тенденції та стратегії розвитку промислового та крафтового виробництва; інновації в харчових технологіях та продукції для НоReCa в туризмі, тенденції та перспективи розвитку економіки та менеджменту індустрії гостинності та розвиток туристичної сфери в умовах глобалізації. Збірник тез доповідей оприлюднений на сайті університету, усі доповідачі отримали сертифікати, а учасники виставки – подяки та подарунки від Київської ОДА. Наш університет також відзначив подяками доповідачів і фахівців, що проводили майстер-класи.
24 травня відбувся Industry visit учасників конференції на буйволину ферму і сироварню «ТАСБІО» та крафтову броварню «Beermaster Brewery», де вони знайомилися з виробництвами, дізнавалися лайфхаки ведення цих успішних бізнесів, що впроваджують інноваційні підходи в галузі харчового виробництва, та дегустували їх продукцію.
Останнім часом в Україні, як і всьому світі зростає популярність крафтових виробництв. Крафт – це про майбутнє, відповідальність перед споживачем, повагу та прагнення направити загальну культуру споживання до показника якості і значимості. Роль науки у виробництві конкурентоспроможної харчової продукції величезна. І крафтовим підприємствам також потрібні інноваційні технології та інноваційні рішення на всіх етапах ланцюга доданої вартості. Тож, проведення вже другої Міжнародної науково-практичної конференції «Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації» сприятиме розширенню співпраці науки та індустрії, об’єднанню зусиль і можливостей, інновацій та досвіду.
Нагадаємо, наш університет не тільки забезпечує дослідницьку й розробницьку складову, але й готує висококваліфікованих фахівців, у тому числі й для крафтових виробництв. Приємно було бачити серед учасників конференції наших випускників різних років. Ще більш приємно було чути про наміри окремих учасників здобути профільну освіту в НУХТ. Будемо раді бачити їх серед наших здобувачів освіти! Разом розвиваємо вітчизняний крафт!