Н У Х Т

Стейкхолдери-випускники активно долучаються до навчального процесу

11 травня 2022

Стейкхолдери-випускники активно долучаються до навчального процесу

Мабуть кожний здобувач освіти прагне постійно навчатися чомусь новому і якомога якісніше опанувати матеріали, представлені викладачами, щоб у подальшому отримати кваліфікацію, яка дасть можливість реалізувати себе в якості успішного фахівця, професіонала своєї справи. Але, як відомо, лише теоретичних знань замало для того, щоб бути всебічно обізнаним, особливо в такій цікавій і сучасній галузі як біотехнології, яка є одним із ключових інноваційних напрямів міжнародної торгівлі. Тому викладачі кафедри біотехнології і мікробіології активно сприяють набуттю студентами практичних навичок та їх спілкуванню з провідними фахівцями, які можуть наочно продемонструвати всю суть процесу виробництва, залучаючи до участі в заняттях фахівців-практиків.

Нещодавно за ініціативи доцентки Світлани Тетеріної відбулася онлайн-зустріч здобувачів-біотехнологів третього курсу з випускником кафедри, к.т.н. Євгеном Омельчуком, який наразі працює на посаді фахівця з мікробіологічних досліджень компанії Interstarch Ukraine.

Після закінчення нашого університету у 2008 році Євген вже встиг закінчити аспірантуру, захистити дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія та попрацювати старшим викладачем на рідній кафедрі. Маючи достатній досвід роботи з біореактором, а також роботи у сфері біотехнологічних досліджень, випускник радо долучився до навчального процесу, щоб поділитися досвідом зі здобувачами-біотехнологами, і надати їм можливість розібратись із організацією процесу біосинтезу на прикладі працюючого біореактора.

Третьокурсники дізналися, що компанія Interstarch Ukraine виробляє широкий асортимент крохмальних продуктів, які є ключовими інгредієнтами для харчової та нехарчової промисловості, та що її заводи розташовані не лише в Україні, а й за її межами. У споживацькому портфелі фірми 40 видів продукції, отриманих шляхом перероблення кукурудзи та пшениці – нативні та модифіковані крохмалі, глюкозні, мальтозні та глюкозно-фруктозні сиропи та інші. Основними галузями застосування є виробництво продуктів харчування, кормів для тварин, а також продуктів індустріального призначення.

Особливо цікаво здобувачам було почути про лабораторію, яка складається з трьох робочих груп, оскільки саме від забезпечення її компетентності залежить виробництво якісної та конкурентоспроможної продукції. Лабораторія Interstarch Ukraine оснащена найсучаснішим устаткуванням, приладами і високоточними засобами вимірювальної техніки, частину яких студенти змогли наочно побачити завдяки практичній онлайн-екскурсії. Зокрема, вони побачили роботу шейкера-інкубатора, термостату, прохідного автоклаву, боксу біологічної безпеки з ламінарним потоком повітря і найголовнішого елементу будь-якого біотехнологічного виробництва – ферментера Eppendorf фірми BioFlo на 14 літрів.

Здобувачі освіти роздивилися системи подання аераційного повітря, титруючих розчинів, піногасника, поживного середовища і т.д. Вони пересвідчилися, що процес біосинтезу чітко контролюється і є можливість керування рядом параметрів, наприклад частотою оберту мішалки, розчиненим киснем, і навіть можна влаштовувати анаеробну ферментацію, безперервне культивування, культивування з підживленням.

Одним із видів продукції компанії Interstarch Ukraine є глюкозо-фруктозні сиропи, які широко застосовується в харчовій промисловості. У разі порушень технологічних параметрів їх виробництва трапляється утворення сиропів, що не відповідають нормативним характеристикам, однак це дуже цінна сировина для різних біотехнологій. Тепер майбутні біотехнологи знають все про дослідження можливості біотехнологічного перероблення некондиційних глюкозо-фруктозних сиропів, які є відходом виробництва кристалічної фруктози. Наш випускник займається дослідженнями щодо розроблення технології отримання біотехнологічної продукції, використовуючи в складі поживного середовища некондиційні глюкозо-фруктозні сиропи та кукурудзяний екстракт, який теж є одним із видів продукції підприємства.

Така жива екскурсія дала третьокурсникам можливість закріпити теоретичні знання зі спеціальних дисциплін «Загальна біотехнологія», «Технологія мікробного синтезу лікарських засобів» і «Методи контролю біотехнологічних виробництв». Наразі, технологія розробляється, роботи ведуться по оптимізації культивування, складу поживного середовища та виділення продукту, що потребує комплексної роботи як біотехнологів, так і хіміків-аналітиків. Як студенти вже знають з дисципліни «Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв», продукт для промислового виробництва повинен чітко відповідати наявній специфікації, тому приділяється багато уваги до чіткої організації всіх процесів від підготовки та проведення ферментації до наступного виділення та очищення продукту.

Студенти дуже вдячні Євгену Омельчуку за докладну розповідь про умови роботи з посівним матеріалом і лабораторним ферментером, також за лайфхаки, як саме потрібно розподілити навчання і на що звернути уваги при майбутньому пошуку роботи. Вони ще більше надихнулися своєю спеціальністю, адже біотехнологія дуже багатогранна, потрібна і популярна в наш час галузь. 

Опублікований: 11-05-2022
Читайте також:
Точний удар Віталія Дзюби приносить чергову перемогу збірній НУХТ

18 грудня на паркеті спортивного комплексу нашого університету наша команда приймала колектив «Будівельник». Гра відбувалась у рамках шостого туру Вищої ліги м. Києва з футзалу серед студентських команд ЗВО. У матчі другої та п’ятої команд Вищої ліги, як правило, інтрига триває не дуже довго, і вже з рахунку першого тайму можна зробити припущення ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Точний удар Віталія Дзюби приносить чергову перемогу збірній НУХТ 20 грудня 2018

Одягаймо, друзі, вишиванки!

До Дня вишиванки кафедра гуманітарних дисциплін організувала онлайн-флешмоб «Одягни вишиванку» на сторінці кафедри у фейсбуці. У ньому взяли участь здобувачі різних курсів, факультетів та інститутів, які презентували свої світлини у вишиванках. Друзі, заходьте на сторінку кафедри і ви вкотре переконаєтеся, що українська вишиванка – це справжнє див...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Одягаймо, друзі, вишиванки! 20 травня 2021

Технологія французького круасану: ще одна «смачна» лабораторна робота на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Здобувачі освітнього ступеню «Магістр» освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» у межах дисципліни «Світові технології борошняних та кондитерських виробів» продовжують опановувати в домашніх умовах технології хлібобулочних і кондитерських виробів інших країн. Виконуючи лабораторну роботу «Техноло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Технологія французького круасану: ще одна «смачна» лабораторна робота на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 05 травня 2020

Перспективні дослідження наших аспірантів

Аспірант другого року навчання кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Дмитро Михайличенко 16 квітня 2024 року взяв участь у онлайн-засіданні секції «Холодильні установки та кондиціювання повітря» Всеукраїнської науково-технічної конференції молодих вчених та здобувачів вищої освіти, яка відбулася у Навчально-науковому інституті холоду, кріо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перспективні дослідження наших аспірантів 17 квітня 2024