Н У Х Т

Синергія науки і практики

13 червня 2023

Синергія науки і практики

Доцент кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Олександр Пупена взяв участь у семінарі «Цифрові двійники у життєвому циклі об'єктів ядерної енергетики. Від створення АЕС до експлуатації та виведення з експлуатації», що відбувся у м. Славутичі на полях Міжнародної конференції INUDECO.

Семінар працював у гібридному форматі, коли учасники могли брати участь у події як онлайн, так і офлайн. Його мета – ознайомити з інформаційною системою підтримки зняття з експлуатації ЧАЕС, особливостями застосування цифрових двійників у життєвому циклі об'єктів ядерної енергетики.

Відкрив перший робочий день семінару виступ міського голови Славутича Юрія Фомічева, який презентував концепцію створення кластера ядерної науки та технологій у Славутичі як унікального для північного регіону України.

Старший науковий співробітник Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України Максим Савельєв і експерт Плеяде Норбер Молітор говорили про роль і місце цифрових двійників у життєвому циклі АЕС.

Про цифрову трансформацію Чорнобильської зони відчуження та поточний стан справ у зоні у зв’язку із військовою агресією йшлося у виступі заступника голови ДАЗВ Максима Шевчука.

Одним із ключових був виступ начальника відділу стратегічного планування ДСП ЧАЕС Дмитра Стельмаха та провідного спеціаліста відділу стратегічного планування ДСП ЧАЕС Федора Ланських щодо практичної значущості діючої інформаційної моделі Чорнобильської АЕС у поєднанні з інформаційною системою підтримки зняття з експлуатації.

Ігор Скітер із ІПБ АЕС розповів про тривимірне моделювання як інструмент підвищення культури безпеки при проведенні демонтажу нестабільних конструкцій Об’єкту «Укриття». Його колега Олена Паренюк говорила щодо можливостей Unreal Engine для побудови цифрового двійника ЧАЕС.

Цікавими і корисними для нашого викладача, гаранта магістерської освітньо-професійної програми «Комп’ютерні технології та програмування в автоматизованих системах управління» були і виступи іноземних учасників. Зокрема, доповідь Пітера Мартіна з Університету Брістоля щодо удосконаленої робототехніки та технології безпілотних літальних апаратів у цифрових двійниках; виступ Тома Скотта з GNSP (м. Брістоль) щодо проєекту ATLAS як цифрового двійника радіологічних загроз на Чорнобильській та Запорізькій АЕС, а також доповідь Кая Веттера та Джейка Хекла (Університет Берклі) щодо розширеного картографування радіологічного джерела та кількісного оцінювання невизначеності в 3D за допомогою одного детектора.

Наступного дня учасники семінару взяли участь у практикумі «Інформаційні технології при знятті з експлуатації АЕС» в офісі ДСП ЧАЕС.

Наш викладач висловив подяку організаторам за якісну роботу з підготовки та проведення важливої та актуальної події.

Опублікований: 13-06-2023
Читайте також:
Науково-технічна бібліотека НУХТ запрошує

Колектив Науково-технічної бібліотеки НУХТ регулярно знайомить викладачів, співробітників і студентів університету з літературою, що знаходиться у фондах бібліотеки. Наразі розпочали роботу одразу дві книжкові виставки, що експонують підручники, навчальні посібники, довідники тощо. Одна з них – «Вода – еліксир життя», приурочена до Всесвітнього д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науково-технічна бібліотека НУХТ запрошує 19 березня 2018

Продуктивна робота над вдосконаленням педагогічної майстерності доцентів кафедри туристичного та готельного бізнесу

Літо-2020 для викладачів кафедри туристичного та готельного бізнесу відзначилося продуктивною роботою над вдосконаленням педагогічної майстерності. Зокрема, доценти Тетяна Мірзодаєва і Юрій Сологуб успішно пройшли онлайн-стажування для педагогічних і науково-педагогічних працівників ЗВО України на тему «Інноваційні освітні технології: європейський ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Продуктивна робота над вдосконаленням педагогічної майстерності доцентів кафедри туристичного та готельного бізнесу 18 вересня 2020

Корпорація «Артеріум» підтримує юних біотехнологів

Магістранти кафедри біотехнології і мікробіології, що є переможцями конкурсу студентських наукових проєктів за благодійної підтримки Корпорації «Артеріум», представили річні звіти щодо етапів виконаної наукової роботи за 2019-2020 н.р. і про цільове використання наданих на виконання наукових проектів коштів. Доповідачам побажала успіху директор з ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Корпорація «Артеріум» підтримує юних біотехнологів 30 червня 2020

Уряд Республіки Корея надає стипендії на здобуття ступеня PhD на базі Сеульського національного університету

Сеульський національний університет (SNU) оголосив про можливість отримання Президентської стипендії, починаючи з весняного семестру 2022 р. для викладачів університетів інших країн, які бажають отримати науковий ступінь доктора філософії у SNU. Кандидати на отримання стипендії повинні бути співробітниками університету своєї країни, не мати науков...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Уряд Республіки Корея надає стипендії на здобуття ступеня PhD на базі Сеульського національного університету 12 липня 2021