Партнери НУХТ із Університету «Штефан чел Маре» (Румунія) щорічно проводять наукову конференцію студентів і молодих вчених «Студенти Буковини», виступити на якій, поділитися результатами своїх наукових досліджень і цікаво провести час у колі румунських друзів ніколи не втрачали можливості наші здобувачі вищої освіти.
Цей карколомний рік дещо попсував плани і бажання зустрітися із друзями. Але онлайн-конференція відбулася чітко, якісно, насичено і цікаво. Організатор – творчий колектив факультету харчової інженерії, доклав потужні зусилля для того, щоб крім обміну науковою інформацією, визначення актуальних і пріоритетних завдань та окреслення майбутніх перспектив у галузі харчової науки, освіти та індустрії, учасники згадали та відчули дух Румунії та Південної Буковини, Сучавської фортеці та оборонних древніх монастирів, крутих Карпатських піків і стрімких потоків, яскравих різдвяних містечок і сіл, а також смак неперевершених буковинських страв.
Свої наукові здобутки на Конференції представили магістранти кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв, зокрема Олександр Козак і Олександр Запорожець.
Олександр Козак протягом двох років досліджує процес вакуумного охолодження хліба. Досліджує серйозно і відповідально: зробив складний експериментальний стенд із безліччю приладів та засобів автоматизації, випік та охолодив сотні проб хліба, встановив цінні результати щодо впливу режимів вакуумного охолодження на якість хліба (зазначимо, що основна проблема вакуумного охолодження – це втрата якості під час перепаду тиску, але питання потребує вирішення, тому що такий спосіб дозволяє охолодити хліб моментально, значно знизивши кількість обладнання та виробничі площі, та уникнути мікробного зараження). Враховуючи такий наробок, англомовна доповідь Олександра Козака була змістовною, і, відповідно, відзначена науковим комітетом Конференції (до речі, до наукового комітету входить директор Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І. С. Гулого НУХТ Сергій Блаженко).
Для іншого нашого учасника, дослідника-початківця Олександра Запорожця, це був дебют. Олександр досліджує процес надтонкого подрібнення компонентів лікарських і косметичних засобів та клітин мікроорганізмів у бісерному млині. Чим більше він працював у лабораторії, тим більше він розумів, що зовсім нічого не зрозуміло, а наука вимагає тривалої та відповідальної роботи. Але початкові результати теж високо оцінені науковим комітетом Конференції, особливо його прекрасною половиною, яка звернула увагу на дослідження властивостей компонентів косметики. Наш доповідач зрозумів ще одну важливу аксіому: англійську мову потрібно удосконалювати і бути здатним якісно, своїми словами донести інформацію шановній науковій спільноті.
Отже, свої нові знання наші науковці передали, шановна наукова спільнота їх оцінила, досвід і знання інших учасників перейняли, потрібні висновки про подальше безперервне удосконалення зроблені, майбутні пріоритеті розставлені.
Кафедра машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв надзвичайно пишається своїми вихованцями. А також висловлює подяку творчому колективу кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства за підтримку Конференції та представлені наукові розробки у галузі безглютенових сортів пива на основі гречаного солоду.
Науковці НУХТ щиро вдячні шановним колегам, організаторам Конференції із Університету «Штефан чел Маре» за надзвичайно приємний і корисний час у колі відповідальної творчої молоді та авторитетної наукової спільноти із багатьох країн. Вони бажають румунським друзям талановитих студентів і визначних здобутків, які змінять світ на краще, і піднімуть національний рейтинг їхо Університету з 11-го на ще більш високий рівень.