Н У Х Т

Ще одна нагода для наукової молоді НУХТ поділитися результатами своїх наукових досліджень – конференція у Румунії

24 december 2020

Ще одна нагода для наукової молоді НУХТ поділитися результатами своїх наукових досліджень – конференція у Румунії

Партнери НУХТ із Університету «Штефан чел Маре» (Румунія) щорічно проводять наукову конференцію студентів і молодих вчених «Студенти Буковини», виступити на якій, поділитися результатами своїх наукових досліджень і цікаво провести час у колі румунських друзів ніколи не втрачали можливості наші здобувачі вищої освіти.

Цей карколомний рік дещо попсував плани і бажання зустрітися із друзями. Але онлайн-конференція відбулася чітко, якісно, насичено і цікаво. Організатор – творчий колектив факультету харчової інженерії, доклав потужні зусилля для того, щоб крім обміну науковою інформацією, визначення актуальних і пріоритетних завдань та окреслення майбутніх перспектив у галузі харчової науки, освіти та індустрії, учасники згадали та відчули дух Румунії та Південної Буковини, Сучавської фортеці та оборонних древніх монастирів, крутих Карпатських піків і стрімких потоків, яскравих різдвяних містечок і сіл, а також смак неперевершених буковинських страв.

Свої наукові здобутки на Конференції представили магістранти кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв, зокрема Олександр Козак і Олександр Запорожець.

Олександр Козак протягом двох років досліджує процес вакуумного охолодження хліба. Досліджує серйозно і відповідально: зробив складний експериментальний стенд із безліччю приладів та засобів автоматизації, випік та охолодив сотні проб хліба, встановив цінні результати щодо впливу режимів вакуумного охолодження на якість хліба (зазначимо, що основна проблема вакуумного охолодження – це втрата якості під час перепаду тиску, але питання потребує вирішення, тому що такий спосіб дозволяє охолодити хліб моментально, значно знизивши кількість обладнання та виробничі площі, та уникнути мікробного зараження). Враховуючи такий наробок, англомовна доповідь Олександра Козака була змістовною, і, відповідно, відзначена науковим комітетом Конференції (до речі, до наукового комітету входить директор Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І. С. Гулого НУХТ Сергій Блаженко).

Для іншого нашого учасника, дослідника-початківця Олександра Запорожця, це був дебют. Олександр досліджує процес надтонкого подрібнення компонентів лікарських і косметичних засобів та клітин мікроорганізмів у бісерному млині. Чим більше він працював у лабораторії, тим більше він розумів, що зовсім нічого не зрозуміло, а наука вимагає тривалої та відповідальної роботи. Але початкові результати теж високо оцінені науковим комітетом Конференції, особливо його прекрасною половиною, яка звернула увагу на дослідження властивостей компонентів косметики. Наш доповідач зрозумів ще одну важливу аксіому: англійську мову потрібно удосконалювати і бути здатним якісно, своїми словами донести інформацію шановній науковій спільноті.

Отже, свої нові знання наші науковці передали, шановна наукова спільнота їх оцінила, досвід і знання інших учасників перейняли, потрібні висновки про подальше безперервне удосконалення зроблені, майбутні пріоритеті розставлені.

Кафедра машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв надзвичайно пишається своїми вихованцями. А також висловлює подяку творчому колективу кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства за підтримку Конференції та представлені наукові розробки у галузі безглютенових сортів пива на основі гречаного солоду.

Науковці НУХТ щиро вдячні шановним колегам, організаторам Конференції із Університету «Штефан чел Маре» за надзвичайно приємний і корисний час у колі відповідальної творчої молоді та авторитетної наукової спільноти із багатьох країн. Вони бажають румунським друзям талановитих студентів і визначних здобутків, які змінять світ на краще, і піднімуть національний рейтинг їхо Університету з 11-го на ще більш високий рівень.

Published on: 24-12-2020
Read also:
Тримаємося, рухаємося вперед: відбулося планове засідання вченої ради університету

24 листопада в дистанційному режимі відбулося планове засідання вченої ради університету. Ректор Олександр Шевченко розпочав його з нагадування, що сьогодні рівно дев’ять місяців, як почалася повномасштабна загарбницька війна. Він зазначив, що увесь цей час наш колектив віддано працював і зробив великий обсяг роботи – успішно завершив навчальний р...

READ YOURSELF

Тримаємося, рухаємося вперед: відбулося планове засідання вченої ради університету 24 november 2022

У новому випуску журналу «Вища школа» опублікована стаття про підготовку у нашому університеті фахівців з аюрведи

Нарешті, після усіх карантинних затримок вийшов № 2 журналу «Вища школа». Одна з тем випуску – робота нашого університету, зокрема «Мистецтво аюрведи, як складова системи освіти в НУХТ». У березні 2020 року, тоді ще ректор університету, професор Анатолій Українець написав цю статтю для журналу. У ній він розкрив особливості системи аюрведи та її ...

READ YOURSELF

У новому випуску журналу «Вища школа» опублікована стаття про підготовку у нашому університеті фахівців з аюрведи 10 july 2020

Молоді викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів демонструють високий рівень педагогічної майстерності

5 березня 2019 року відбулося відкрите лабораторне заняття асистента кафедри технології оздоровчих продуктів Ірини Ясінської з дисципліни «Контроль якості та безпечності харчових продуктів» для студентів 2 курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології». На відкрите заняття завітали ...

READ YOURSELF

Молоді викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів демонструють високий рівень педагогічної майстерності 06 march 2019

Досвідом діляться фахівці або цікаво і корисно про біоенергетику

Залучення до навчального процесу досвіду провідних фахівців – основна запорука якісної сучасної освіти. Опанування ж такої сучасної спеціальності як біотехнологія неможливе без орієнтування на новітні наукові досягнення. 30 жовтня 2019 року перед студентами-біотехнологами виступив Олександр Васильович Панов (Остін, США) – доктор біологічних наук, ...

READ YOURSELF

Досвідом діляться фахівці або цікаво і корисно про біоенергетику 01 november 2019