Н У Х Т

Ще один гостьовий лекторій на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

26 квітня 2023

Ще один гостьовий лекторій на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова лекція професорки Державного торговельно-економічного університету Діни Федорової для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технології органічних харчових продуктів» у рамках вивчення дисципліни «Органічні харчові продукти спеціального призначення». До лекції також приєдналися магістранти, які навчаються за спеціальністю «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів».

Діна Федорова проходить стажування в Університеті Гельсінки на кафедрі харчових наук і нутриціології (м. Гельсінки, Фінляндія). Матеріали лекції підготовлені за проміжними результатами науково-педагогічного стажування. Під час лекції професорка розповіла здобувачам і викладачам про напрями наукових досліджень кафедри, особливості зеленої політики та виробництва органічних продуктів у Фінляндії, про еволюцію розвитку харчових систем і глобальні тренди харчування, вектори політики ЄС «GreenDeal» та «Food 2030», основні проблеми, задачі та інструменти системної трансформації харчових систем у світі, перспективи свідомої зміни харчової поведінки населення і формування культури здорового харчування.

Лекторкою зазначено, що Фінляндія шостий рік поспіль визнана найщасливішою країною світу за даними Всесвітньої доповіді ООН про щастя. Цей показник визначається за результатами опитування громадян країн і включає довгий перелік показників, до яких належить зокрема обсяг ВВП на душу населення, рівень соціального і медичного забезпечення, забезпечення прав і свобод громадян і, головне, задоволеність власним життям, його якістю. На думку самих фінів, головними ключами від щастя є високий рівень довіри один до одного і до уряду у суспільстві, майже повна відсутність корупції і висока самоорганізованість членів суспільства, єдність нації. Фінляндія є лідером в Європі з виконання цілей стійкого розвитку і Зеленої Угоди (EUGreenDeal). Вже сьогодні 45% електроенергії вона отримує з альтернативних джерел (передусім вітряних і сонячних станцій), є лідером із енергоефективного будівництва та кругової економіки (ресайклінг відходів), одним зі світових лідерів з ефективних систем освіти і навчання молоді.

Фахівчиня відзначила, що зважаючи на результати численних досліджень впливу харчування на організм людини та її довголіття, у Фінляндії дуже опікуються виробництвом натуральних продуктів, які характеризуються високим вмістом натуральної органічної сировини, не містять або обмежено включають харчові добавки, відрізняються високою поживністю та харчовою цінністю. У країні в 2014 році було прийнято Національну стратегію розвитку органічного землеробства та харчового сектору, однією з цілей якої є збільшення виробництва та реалізації органічних продуктів. Не менш важливим напрямом у виробництві усіх харчових продуктів є їх профілізація та маркування, які полегшують вибір споживачів і сприяють формуванню культури здорового харчування. Під час лекції усі присутні дізналися про особливості маркування таких продуктів у Фінляндії.

Лекторка також навела декілька прикладів хлібобулочних, кондитерських і молочних продуктів, які сертифіковані Finnish Heart Associationі й присутні на ринку цієї країни із символом червоного серця на пакуванні. Основними критеріями сертифікації харчових продуктів Finnish Heart Association є дотримання вимог щодо вмісту жирів та їх якості, обмежений вміст солі та цукру, наявність харчових волокон не менше 6% на 100 г. Це дозволяє споживачам свідомо робити вибір на користь більш корисних продуктів здорового харчування.

Колектив кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів висловлює подяку професорці Діні Федоровій за цікаву лекцію, бажає успіхів у наукових дослідженнях і сподівається на подальшу співпрацю.

Опублікований: 26-04-2023
Читайте також:
Підвищуємо свою експертність

6 листопада 2024 р. доцентка кафедри економіки і права Оксана Відоменко взяла участь у вебінарі «Як університету співпрацювати з бізнесом?», організованому командою української кофаундингової IT-компанії Genesis спільно зі стартап-акселератором YEP. Під час зустрічі обговорювалися питання співпраці університетів і бізнесу, в т.ч. у рамках Всеукраї...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підвищуємо свою експертність 07 листопада 2024

Знаменна наукова подія на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

Кінець 2018 року ознаменувався для кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування вагомим науковим здобутком – докторант кафедри, доцент Юрій Змієвський на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.02 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв успішно захистив дисертацію на здобут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знаменна наукова подія на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування 10 січня 2019

Кафедра інформатики продовжує знайомити школярів Київщини з нашим університетом

Кафедра інформатики однією з перших відчула суттєве зменшення педагогічного навантаження в зв’язку із зменшенням кількості вступників, тому з подвійною енергією включилася у профорієнтаційну роботу. 24 вересня 2018 року, вже вдруге в цьому місяці, викладачі кафедри, доцент Володимир Овчарук і старший викладач Інна Ющук взяли участь в Ярмарку профе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра інформатики продовжує знайомити школярів Київщини з нашим університетом 25 вересня 2018

Практична допомога мікробіологам харчових виробництв

В Одеському інституті післядипломної освіти НУХТ на курсах підвищення кваліфікації тривалістю 124 навчальних години навчалися мікробіологи харчових виробництв. Різною була як географія, так і галузевий склад – на курси приїхали 16 спеціалістів із різних регіонів України з консервних, м’ясопереробних і кондитерських підприємств. Заняття на курсах п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практична допомога мікробіологам харчових виробництв 25 липня 2019