В Одеському інституті післядипломної освіти НУХТ на курсах підвищення кваліфікації тривалістю 124 навчальних години навчалися мікробіологи харчових виробництв. Різною була як географія, так і галузевий склад – на курси приїхали 16 спеціалістів із різних регіонів України з консервних, м’ясопереробних і кондитерських підприємств.
Заняття на курсах проводили викладачі Інституту і провідні спеціалісти науково-дослідних установ відповідного профілю, які до того ж мають великий виробничий досвід.
Слухачам курсів була надана інформація щодо нових нормативно-правових документів, які регламентують мікробіологічні показники харчових продуктів, гармонізовані з вимогами Євросоюзу, були розглянуті положення нових міжнародних стандартів, що встановлюють вимоги до випробувальних лабораторій взагалі (ISO/IEC 17025:2017) та, зокрема, до мікробіологічних лабораторій (ЕА 04/10).
На заняттях розглядали завдання м/б лабораторій і порядок санітарно-мікробіологічного контролю виробництв і готової продукції залежно від специфіки технологій різних категорій продуктів, потенційних збудників псування і харчових отруєнь.
У групі навчалися як фахівці з певним досвідом роботи, так і новачки, тому більше половини навчального часу було присвячено лабораторним заняттям із засвоєння практичних навичок і прийомів проведення мікробіологічних досліджень, вміння ідентифікації мікроорганізмів, оцінювання результатів дослідів і прийняття рішень щодо заходів при виявленні невідповідностей.
В екзаменаційних білетах питання були відпрацьовані таким чином, щоб можна було оцінити знання та уміння приймати рішення кожного слухача саме у тій сфері, в якій він працює. Усі фахівці успішно склали іспит і отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка.