Н У Х Т

Мікробний синтез лимонної кислоти: від А до Я

12 травня 2021

Мікробний синтез лимонної кислоти: від А до Я

Опановувати ази фаху студенти-біотехнологи починають вже на 2 курсі в рамках дисципліни «Загальна біотехнологія». Дисципліна нелегка, але надзвичайно важлива, адже дає можливість досконало розібратися в біотехнологічних термінах, ознайомитися з усією багатоманітністю біотехнологічних процесів, усвідомити всі перспективи біотехнологічної науки та детально ознайомитися з процесами ферментації.

Після опанування теоретичних знань, час переходити до опанування практичних навичок. Після вивчення методів підготовки посівного матеріалу, детального аналізу складу та способів стерилізації поживного середовища логічною є реалізація процесу ферментації одним зі способів культивування біологічного агенту. І саме тому чергова лабораторна робота була присвячена процесу поверхневого культивування мікроорганізмів на рідких поживних середовищах.

Навіть в умовах дистанційного навчання завдання «здійснити культивування мікроорганізмів» має бути реалізовано практично, а здобувачі мають опанувати цей матеріал максимально ефективно – і якщо це не можна зробити власними руками, то можна подивитися, як це робиться в лабораторії університету руками викладачів – лектора дисципліни, доцента Юрія Пенчука та асистенток, викладачок лабораторних занять  Тетяни Сулейко та Ірини Сідакової.

Відеоінструкція процесу поверхневого культивування А.niger з метою отримання лимонної кислоти на рідкому поживному середовищі була напередодні записана викладачами в лабораторії кафедри, і під час лабораторного заняття студенти побачили всі особливості приготування поживного середовища, посіву біологічного агента, безпосередньо культивування, виділення та методи контролю отриманого продукту біотехнології.

Лабораторне заняття розпочалося з теоретичної частини, присвяченої мікробному синтезу лимонної кислоти. Здобувачі дізнались, що до початку двадцятих років минулого століття лимонну кислоту отримували з соку лимонів, таким чином задовольнялося близько трьох чвертей світової потреби в ній (тоді як вихід лимонної кислоти з однієї тони лимонів становить лише 25 кг). У 1923 році американська фірма «Pfizer» організувала перше мікробіологічне виробництво лимонної кислоти. А в 30-тих роках у СРСР розпочалося виробництво лимонної кислоти за допомогою грибу A. niger за технологією, розробленою член-кореспондентом академії наук Володимиром Буткевичем.

Зараз, як продукт ферментації лимонна кислота займає друге місце за об'ємом виробництва у світі – щорічно синтезується близько 400 тис. тон лимонної кислоти, що в грошовому еквіваленті становить близько 325 млн. євро, поступаючись лише промисловому спирту.

Здобувачі дізналися, що біосинтез лимонної кислоти – це регульований процес, який значною мірою залежить від складу поживного середовища та його фізико-хімічних параметрів. Її надсинтез відбувається при лімітуванні середовища залізом і фосфором, при одночасному надлишку в середовищі джерела вуглецю і при низьких значеннях рН. Процес культивування достатньо довготривалий – до 12 діб. За цей час лимонна кислота накопичується спочатку в клітинах продуцента, а потім виділяється в культуральне середовище, звідки її можна легко виокремити шляхом нейтралізації розчину вапняковим молочком.

Після цього здобувачі переглянули підготовлені відеоматеріали та подискутували на задану тему.

Лимонна кислота наразі і в майбутньому – одна з найважливіших кислот, які отримують ферментативним шляхом. І студенти-біотехнологи другого курсу тепер точно знають, як саме відбувається процес її одержання.

Опублікований: 12-05-2021
Читайте також:
Творчо підійшли до написання дипломних робіт бакалаври кафедри фінансів

Нові виклики сьогодення прийняли студенти і викладачі кафедри фінансів. Завершилися захисти дипломних робіт, які проходили 17-19 червня на платформі Zoom. Цього року дипломи за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» захистили 28 бакалаврів. Екзаменаційна комісія у складі професора Лади Шірінян (голова ЕК), доцентів Наталії К...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Творчо підійшли до написання дипломних робіт бакалаври кафедри фінансів 22 червня 2020

З інформаційними джерелами за темою цукрової промисловості знайомить користувачів Науково-технічна бібліотека університету

Фахівці Науково-технічної бібліотеки університету продовжують знайомити читачів із наявною у фондах літературою. Для зручності пошуку і користування вони формують науково-допоміжні бібліографічні покажчики. Один із них – «Цукрова промисловість: традиції та інновації. Вітчизняний та світовий досвід» наразі оприлюднений у розділі «Видання НТБ» на оф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З інформаційними джерелами за темою цукрової промисловості знайомить користувачів Науково-технічна бібліотека університету 01 серпня 2018

Студентів і науковців запрошують до команди експертів з антикризових рішень

Команди дизайнерів, програмістів, студентів і науковців можуть запропонувати свої варіанти вирішення кризи, яка виникла у світі та, зокрема, в Україні внаслідок пандемії коронавірусної інфекції. Для цього в Україні працюватиме онлайн-платформа антикризових рішень AC LAB21. Вона має об’єднати винахідників, менторів, бізнес та управлінців. Заявки ві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студентів і науковців запрошують до команди експертів з антикризових рішень 26 березня 2020

Професійна орієнтація здобувачів освіти фахових коледжів від кафедри готельно-ресторанної справи

Кафедра готельно-ресторанної справи сфокусована на профорієнтаційній роботі зі здобувачами фахових коледжів. Цього разу на відеозв’язку – Львів. 23 листопада до освітнього онлайн-простору Відокремленого структурного підрозділу «Львівський фаховий коледж харчової та переробної промисловості Національного університету харчових технологій» завітали за...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професійна орієнтація здобувачів освіти фахових коледжів від кафедри готельно-ресторанної справи 25 листопада 2021