Н У Х Т

Мікробний синтез лимонної кислоти: від А до Я

12 травня 2021

Мікробний синтез лимонної кислоти: від А до Я

Опановувати ази фаху студенти-біотехнологи починають вже на 2 курсі в рамках дисципліни «Загальна біотехнологія». Дисципліна нелегка, але надзвичайно важлива, адже дає можливість досконало розібратися в біотехнологічних термінах, ознайомитися з усією багатоманітністю біотехнологічних процесів, усвідомити всі перспективи біотехнологічної науки та детально ознайомитися з процесами ферментації.

Після опанування теоретичних знань, час переходити до опанування практичних навичок. Після вивчення методів підготовки посівного матеріалу, детального аналізу складу та способів стерилізації поживного середовища логічною є реалізація процесу ферментації одним зі способів культивування біологічного агенту. І саме тому чергова лабораторна робота була присвячена процесу поверхневого культивування мікроорганізмів на рідких поживних середовищах.

Навіть в умовах дистанційного навчання завдання «здійснити культивування мікроорганізмів» має бути реалізовано практично, а здобувачі мають опанувати цей матеріал максимально ефективно – і якщо це не можна зробити власними руками, то можна подивитися, як це робиться в лабораторії університету руками викладачів – лектора дисципліни, доцента Юрія Пенчука та асистенток, викладачок лабораторних занять  Тетяни Сулейко та Ірини Сідакової.

Відеоінструкція процесу поверхневого культивування А.niger з метою отримання лимонної кислоти на рідкому поживному середовищі була напередодні записана викладачами в лабораторії кафедри, і під час лабораторного заняття студенти побачили всі особливості приготування поживного середовища, посіву біологічного агента, безпосередньо культивування, виділення та методи контролю отриманого продукту біотехнології.

Лабораторне заняття розпочалося з теоретичної частини, присвяченої мікробному синтезу лимонної кислоти. Здобувачі дізнались, що до початку двадцятих років минулого століття лимонну кислоту отримували з соку лимонів, таким чином задовольнялося близько трьох чвертей світової потреби в ній (тоді як вихід лимонної кислоти з однієї тони лимонів становить лише 25 кг). У 1923 році американська фірма «Pfizer» організувала перше мікробіологічне виробництво лимонної кислоти. А в 30-тих роках у СРСР розпочалося виробництво лимонної кислоти за допомогою грибу A. niger за технологією, розробленою член-кореспондентом академії наук Володимиром Буткевичем.

Зараз, як продукт ферментації лимонна кислота займає друге місце за об'ємом виробництва у світі – щорічно синтезується близько 400 тис. тон лимонної кислоти, що в грошовому еквіваленті становить близько 325 млн. євро, поступаючись лише промисловому спирту.

Здобувачі дізналися, що біосинтез лимонної кислоти – це регульований процес, який значною мірою залежить від складу поживного середовища та його фізико-хімічних параметрів. Її надсинтез відбувається при лімітуванні середовища залізом і фосфором, при одночасному надлишку в середовищі джерела вуглецю і при низьких значеннях рН. Процес культивування достатньо довготривалий – до 12 діб. За цей час лимонна кислота накопичується спочатку в клітинах продуцента, а потім виділяється в культуральне середовище, звідки її можна легко виокремити шляхом нейтралізації розчину вапняковим молочком.

Після цього здобувачі переглянули підготовлені відеоматеріали та подискутували на задану тему.

Лимонна кислота наразі і в майбутньому – одна з найважливіших кислот, які отримують ферментативним шляхом. І студенти-біотехнологи другого курсу тепер точно знають, як саме відбувається процес її одержання.

Опублікований: 12-05-2021
Читайте також:
Низка наукових семінарів відбулася на кафедрі технології зберігання і переробки зерна

На кафедрі технології зберігання і переробки зерна наприкінці січня-початку лютого 2021 року відбулися міжкафедральні наукові семінари щодо попередніх розглядів дисертаційних робіт Родіона Рибчинського, Мирослави Кожевнікової та Маргарити Кожевнікової на здобуття наукових ступенів кандидата технічних наук. Науковий керівник робіт – д.т.н., професор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Низка наукових семінарів відбулася на кафедрі технології зберігання і переробки зерна 11 лютого 2021

Із завершенням важливого етапу життя приймають вітання випускники Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ

У Львівському державному коледжі харчової і переробної промисловості нашого університету відбулося вручення дипломів, на яке у актовій залі зібралися викладачі, студенти, батьки. Розпочався захід виконанням державного гімну України. Директор коледжу, кандидат економічних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Михайло Григорців звернувся...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із завершенням важливого етапу життя приймають вітання випускники Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ 11 липня 2019

Цифрові інструменти для освіти – викладачі опановують новітні технології

Якісна організації освітнього процесу в умовах карантину та воєнного стану вимагає від викладачів володіння цифровими навичками як базовими у професійній діяльності. Завдяки курсу «Цифрові інструменти Google для освіти» від ТОВ «Академія цифрового розвитку» викладачі Львівського фахового коледжу харчових технологій та бізнесу НУХТ із різним рівнем ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цифрові інструменти для освіти – викладачі опановують новітні технології 18 липня 2023

Сучасні моделі бізнес-аналізу: теорія і практика

7 травня 2024 р. HR director at U Trust Insuarnce Agency LLC, IIBA member Павло Ятченко прочитав для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» і «магістр» освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» гостьову лекцію «Using the business analysis core concept model (BACCM) as a conceptual framework for business analysis». Павло працює на поса...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні моделі бізнес-аналізу: теорія і практика 08 травня 2024