Н У Х Т

Секрети смачної страви й злам стереотипів від зіркового гостя факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

02 листопада 2018

Секрети смачної страви й злам стереотипів від зіркового гостя факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Чи відомі вам секрети смачної страви? Скільки істинно українських приправ ви знаєте? Як стати кращим кухарем? Які на смак п’явки? А як вигідно «продати» клієнтові звичайне картопляне пюре? Чи уявляєте ви собі закуску до мартіні з кільки? І зрештою, як зробити українські страви інноваційними й кращими у світі? Відповіді на ці та багато інших питань пощастило отримати учасникам майстер-класу із авторських страв української кухні від шеф-кухаря, кулінарного експерта і реформатора культури харчування в Україні Євгена Клопотенка, який, як і обіцяв, 2 листопада знову завітав на факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу.

Разом зі своїми помічниками Аллою, Катериною і Костянтином шеф довів присутнім, що готування – це подорож, коли повсякчасно відкриваєш для себе щось нове і цікаве. Тільки увесь час експериментуючи, шукаючи нові смаки і аромати, станеш справжнім професіоналом і кращим кухарем, вважає Євген. Дізналися присутні і два лайфхаки смачної страви від шефа – аромат і хрумтіння.

Особливу увагу приділяє фахівець українським спеціям. Їх він презентував студентам немало – лопух, квіти чорної бузини, календула, черемша, бруньки сосни і берези, коріння кульбаби, насіння льону, любисток, конопля, зубрівка та багато інших. Взагалі Євген готує тільки з локальних продуктів, і тільки українські страви.

Протягом майстер-класу команда шефа приготувала п’ять страв. Усі стереотипні уявлення присутніх про приготування картопляного пюре були зламані додаванням у киплячу картоплю пастернаку і нечищеного часнику. Шкварки і обсмажене м'ясо ретельно перемішали з картопляним пюре, склали до попередньо запеченого гарбуза і запекли у духовій шафі, а потім ще й додали туди дрібно порізані мариновані огірки.  

Далі – цікавіше. Закуска до мартіні – мікс із дрібно посіченої кільки, з хвостиками й головами (пам’ятаєте – хрумтіння!), з ароматною домашньою олією, копченою грушею, сухою черемшею, календулою і квітками бузини на слайсах із буряка, обсмажених у олії, і прикрашена чіпсами з пастернаку.

Справжній фурор викликав салат під умовною назвою «Болото» – гречка, замочена у томатному соці, попередньо приготований за технологією sous-vide столовий буряк, зварений з вишнями, вершковим маслом, цукром, хріном, бруньками сосни і кагором і обсмажені в олії п’явки.

А на десерт – млинці з борошна з жолудів та гамула – печиво з пюре з печених яблук з додаванням борошна і вівсяних пластівців.

Що й казати, смак, як і набір продуктів усіх приготованих страв, які одразу ж дегустувалися учасниками заходу, незвичний, але прийшовся до душі присутнім.

Шеф, детально пояснюючи свої ідеї, увесь час залучав до спілкування аудиторію. Закликаючи не боятися нестандартних підходів й не стомлюватися експериментувати, він також наголошував на необхідності вчитися й дізнаватися нове, бути в курсі і законодавчих актів, й інноваційних тенденцій, проявляти цікавість до всього. Він зі своєю командою, наприклад, вивчив твори усіх українських класиків, де йдеться про українську кухню й українські страви, об’їздив усі регіони країни, спілкуючись із людьми похилого віку, дізнаючись від них автентичні рецептури старовинних страв. А далі підключив свою уяву й фантазію і тепер дивує клієнтів незвичним «прочитанням» звичних блюд, а також унікальними новаційними стравами.    

Фахівець створив у лабораторії невимушену атмосферу, яка спонукала студентів не лише відповідати на іноді каверзні питання, але й вдумливо ставитися до процесу, що відбувався на їх очах. Євген пообіцяв, що такі зустрічі відбуватимуться й надалі, й висловив сподівання, що усім разом – його команді, нашим студентам і викладачам вдасться піднести українську кухню на якісно новий рівень й відкрити її світові.

Опублікований: 02-11-2018
Читайте також:
Цікаві й обґрунтовані науково-технологічні рішення у кваліфікаційних роботах здобувачів

З 10 лютого 2021р. на кафедрі технологічного обладнання та комп'ютерних технологій проєктування розпочалися захисти кваліфікаційних робіт на здобуття освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» денної і заочної форм навчання за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування». Під час доповідей майбутні фахівці продемонстрували глибоку зацікавленість у в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікаві й обґрунтовані науково-технологічні рішення у кваліфікаційних роботах здобувачів 12 лютого 2021

Ще один випускник кафедри біотехнології і мікробіології блискуче захистив дисертаційне дослідження

Відмінник навчання, переможець конкурсу студентських наукових робіт, гордість гуртка «Biotech» і  кафедри біотехнології і мікробіології та просто хороший друг. Саме це згадують викладачі й друзі, коли мова йде про Миколу Івахнюка. А сьогодні, 11 червня до переліку його досягнень можна додати блискучий захист дисертаційної роботи «Синтез мікробного ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще один випускник кафедри біотехнології і мікробіології блискуче захистив дисертаційне дослідження 11 червня 2019

До вирішення хімічних проблем сьогодення долучаються викладачі й студенти кафедри харчової хімії

27-29 березня на базі хімічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця) відбулася І Міжнародна (ХІ українська) наукова конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Хімічні проблеми сьогодення», на якій зібрались хіміки з усієї України та з-за кордону. У рамках конференції працювали секції: біохімії, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До вирішення хімічних проблем сьогодення долучаються викладачі й студенти кафедри харчової хімії 31 березня 2018

«Солодка» пізнавальна подорож студентів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Студенти групи ТХ-3-14ск Навчально-наукового інституту харчових технологій з наставником, доцентом кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Оленою Кохан відвідали демонстраційний центр «Шоколадна фабрика ROSHEN». Спочатку група переглянула фільм про історію та технологію виробництва найпопулярнішого у світі смаколика – шоколаду....

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Солодка» пізнавальна подорож студентів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 26 грудня 2018