Н У Х Т

Секрети смачної страви й злам стереотипів від зіркового гостя факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

02 листопада 2018

Секрети смачної страви й злам стереотипів від зіркового гостя факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Чи відомі вам секрети смачної страви? Скільки істинно українських приправ ви знаєте? Як стати кращим кухарем? Які на смак п’явки? А як вигідно «продати» клієнтові звичайне картопляне пюре? Чи уявляєте ви собі закуску до мартіні з кільки? І зрештою, як зробити українські страви інноваційними й кращими у світі? Відповіді на ці та багато інших питань пощастило отримати учасникам майстер-класу із авторських страв української кухні від шеф-кухаря, кулінарного експерта і реформатора культури харчування в Україні Євгена Клопотенка, який, як і обіцяв, 2 листопада знову завітав на факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу.

Разом зі своїми помічниками Аллою, Катериною і Костянтином шеф довів присутнім, що готування – це подорож, коли повсякчасно відкриваєш для себе щось нове і цікаве. Тільки увесь час експериментуючи, шукаючи нові смаки і аромати, станеш справжнім професіоналом і кращим кухарем, вважає Євген. Дізналися присутні і два лайфхаки смачної страви від шефа – аромат і хрумтіння.

Особливу увагу приділяє фахівець українським спеціям. Їх він презентував студентам немало – лопух, квіти чорної бузини, календула, черемша, бруньки сосни і берези, коріння кульбаби, насіння льону, любисток, конопля, зубрівка та багато інших. Взагалі Євген готує тільки з локальних продуктів, і тільки українські страви.

Протягом майстер-класу команда шефа приготувала п’ять страв. Усі стереотипні уявлення присутніх про приготування картопляного пюре були зламані додаванням у киплячу картоплю пастернаку і нечищеного часнику. Шкварки і обсмажене м'ясо ретельно перемішали з картопляним пюре, склали до попередньо запеченого гарбуза і запекли у духовій шафі, а потім ще й додали туди дрібно порізані мариновані огірки.  

Далі – цікавіше. Закуска до мартіні – мікс із дрібно посіченої кільки, з хвостиками й головами (пам’ятаєте – хрумтіння!), з ароматною домашньою олією, копченою грушею, сухою черемшею, календулою і квітками бузини на слайсах із буряка, обсмажених у олії, і прикрашена чіпсами з пастернаку.

Справжній фурор викликав салат під умовною назвою «Болото» – гречка, замочена у томатному соці, попередньо приготований за технологією sous-vide столовий буряк, зварений з вишнями, вершковим маслом, цукром, хріном, бруньками сосни і кагором і обсмажені в олії п’явки.

А на десерт – млинці з борошна з жолудів та гамула – печиво з пюре з печених яблук з додаванням борошна і вівсяних пластівців.

Що й казати, смак, як і набір продуктів усіх приготованих страв, які одразу ж дегустувалися учасниками заходу, незвичний, але прийшовся до душі присутнім.

Шеф, детально пояснюючи свої ідеї, увесь час залучав до спілкування аудиторію. Закликаючи не боятися нестандартних підходів й не стомлюватися експериментувати, він також наголошував на необхідності вчитися й дізнаватися нове, бути в курсі і законодавчих актів, й інноваційних тенденцій, проявляти цікавість до всього. Він зі своєю командою, наприклад, вивчив твори усіх українських класиків, де йдеться про українську кухню й українські страви, об’їздив усі регіони країни, спілкуючись із людьми похилого віку, дізнаючись від них автентичні рецептури старовинних страв. А далі підключив свою уяву й фантазію і тепер дивує клієнтів незвичним «прочитанням» звичних блюд, а також унікальними новаційними стравами.    

Фахівець створив у лабораторії невимушену атмосферу, яка спонукала студентів не лише відповідати на іноді каверзні питання, але й вдумливо ставитися до процесу, що відбувався на їх очах. Євген пообіцяв, що такі зустрічі відбуватимуться й надалі, й висловив сподівання, що усім разом – його команді, нашим студентам і викладачам вдасться піднести українську кухню на якісно новий рівень й відкрити її світові.

Опублікований: 02-11-2018
Читайте також:
Про використання гідроколоїдів у харчових продуктах дізнались студенти кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

Здобувачі освітньої програми «Технології рослинних олій, жирових і косметичних продуктів» прослухали гостьову лекцію від провідного технолога із харчових технологій та власника TAT FOOD TECHNOLOGY (Спільнота технологів харчової промисловості) Сергія Шилка. На лекції були присутні також здобувачі освітнього ступеню «бакалавр» спеціальностей «Харчов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про використання гідроколоїдів у харчових продуктах дізнались студенти кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 07 грудня 2022

Завершення весняних Біотехнологічних студій

Останній день феєричних весняних Біотехнологічних студій, реалізованих за підтримки фармацевтичної компанії «Артеріум», відбувся на території постійних партнерів кафедри біотехнології і мікробіології АТ «Київмедпрепарат» («Артеріум»). На початку зустрічі фахівчиня з навчання та розвитку персоналу Марина Герасименко запропонувала учасникам пройти б...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершення весняних Біотехнологічних студій 11 квітня 2024

53 випускники кафедри фінансів успішно захистили дипломні роботи

Перший семестр 2018-2019 навчального року завершився для випускників кафедри фінансів за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» вдалим захистом 14-ти дипломних робіт на здобуття освітнього ступеню «Бакалавр» заочної форми навчання та 39-ти дипломних робіт на здобуття освітнього ступеню «Магістр» денної та заочної форм навчанн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

53 випускники кафедри фінансів успішно захистили дипломні роботи 22 лютого 2019

Дев’ятикласники київської школи № 254 здійснили пізнавальний екскурс навчальними підрозділами університету

22 травня 2019 року університет гостинно відкрив двері для учнів 9 класу середньої школи № 254 з поглибленим вивченням англійської мови міста Києва. Організувала візит школярів, зустріла і супроводжувала гостей під час екскурсії методист Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності Маргарита Панасевич. Спо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дев’ятикласники київської школи № 254 здійснили пізнавальний екскурс навчальними підрозділами університету 23 травня 2019