Н У Х Т

Розширення сприйняття харчових продуктів шляхом розкриття їх ароматичних складових

01 квітня 2024

Розширення сприйняття харчових продуктів шляхом розкриття їх ароматичних складових

Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції тісно співпрацює з колегами із закладів вищої освіти України. На запрошення професорки Наталії Фролової доцентка кафедри харчових технологій Полтавського державного аграрного  університету Галина Дубова прочитала гостьову лекцію « Нові аспекти застосування рослинних ферментів в природніх об’єктах» для магістрантів і викладачів кафедри.

Лекторка наголосила на ролі ферментів у наданні аромату переробленій сировині і розповіла про застосування протеаз, а також їх комплексів із різними комбінаціями ліпаз, амілаз і целюлаз як стимуляторів-посилювачів та утворювачів аромату. Рослинні ферменти мають значний потенціал впливу на реакції утворення аромату. Галина Дубова поділилася з аудиторією своїми дослідженнями реакцій цілеспрямованої зміни аромату цибулі, листя дерев липи та вишні шляхом активації (для листя липи та вишні) або гальмування (для цибулі) дії комплексу ферментів рослинного походження. Зокрема, листя липи та вишні, а також плоди цибулі використано як об’єкти, що змінюють аромат під дією комплексу ферментів.

А для гальмування процесу утворення цибулевого аромату ефективними є речовини, які містяться в екстрактах чорного, зеленого чаю, імбиру. Уповільненню або гальмуванню утворення цибулевого аромату сприяють компоненти імбиру, екстрактів чорного та зеленого чаю. Аромат листя дерев вишні та липи змінюється ферментами самого листя з утворенням аромату плодів вишні та цвіту липи відповідно. Доповідачка охарактеризувала фактори, що впливають на уповільнення або гальмування утворення ароматів. Вона підкреслила, що рослинні ароматотвірні ферменти листя липи і вишні мають різний вплив на аромат, у липи – у період до цвітіння, а ферменти листя вишні – після плодоносіння.

Лекція надзвичайно зацікавила і наших здобувачів освіти, і викладачів і пройшла у ритмі жвавого обговорення.

Наші слухачі щиро вдячні Галині Дубовій за інформативний, змістовний і цікавий практичний матеріал, бажають фахівчині успіхів у дослідженнях і чекають на нові зустрічі!

Опублікований: 01-04-2024
Читайте також:
Співпраця з випускниками-працедавцями

Кафедра екологічної безпеки та охорони праці на чолі з завідувачкою Оленою Семеновою докладає максимум зусиль для працевлаштування своїх випускників, а також сприяє працевлаштуванню здобувачів освіти. Стейкхолдери кафедри часто пропонують цікаві вакансії та просять порекомендувати розумних і старанних студентів. Зокрема, до ПрАТ «Українська техно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співпраця з випускниками-працедавцями 20 серпня 2021

Особливості бухгалтерського обліку в Канаді на гостьовій лекції для наших здобувачів

3 червня на кафедрі обліку і аудиту Навчально-наукового інституту економіки і управління відбулася зустріч викладачів і здобувачів спеціальності 071 «Облік і оподаткування» з аналітиком із управління грошовими засобами AGS Automotive Systems (Торонто, Канада) Мариною Морозов. Фахівчиня розповідала про особливості роботи бухгалтера в Канаді, окресл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Особливості бухгалтерського обліку в Канаді на гостьовій лекції для наших здобувачів 06 червня 2022

Принципи досліджень за допомогою «електронного носа» вивчали викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся науковий семінар «Інтелектуальна мультисенсорна система для вирішення задачі оцінки якості харчових продуктів» за участю асистента кафедри експертизи харчових продуктів Асі Калініченко. Під час семінару Ася Калініченко пояснила схему аналізу даних «електронного носа» на базі п’...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Принципи досліджень за допомогою «електронного носа» вивчали викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 28 листопада 2019

Студенти удосконалюють свої навички під час навчальної практики

Протягом шести тижнів студенти 3 курсу спеціальності «Обслуговування програмних систем і комплексів» Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ проходили навчальну практику з оброблення оперативної  інформації. Особливістю практики є те, що студенти виконували завдання у сучасному середовищі LibreОffice,  яке  є безкоштовним із відк...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти удосконалюють свої навички під час навчальної практики 23 лютого 2017