Н У Х Т

Розширення сприйняття харчових продуктів шляхом розкриття їх ароматичних складових

01 квітня 2024

Розширення сприйняття харчових продуктів шляхом розкриття їх ароматичних складових

Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції тісно співпрацює з колегами із закладів вищої освіти України. На запрошення професорки Наталії Фролової доцентка кафедри харчових технологій Полтавського державного аграрного  університету Галина Дубова прочитала гостьову лекцію « Нові аспекти застосування рослинних ферментів в природніх об’єктах» для магістрантів і викладачів кафедри.

Лекторка наголосила на ролі ферментів у наданні аромату переробленій сировині і розповіла про застосування протеаз, а також їх комплексів із різними комбінаціями ліпаз, амілаз і целюлаз як стимуляторів-посилювачів та утворювачів аромату. Рослинні ферменти мають значний потенціал впливу на реакції утворення аромату. Галина Дубова поділилася з аудиторією своїми дослідженнями реакцій цілеспрямованої зміни аромату цибулі, листя дерев липи та вишні шляхом активації (для листя липи та вишні) або гальмування (для цибулі) дії комплексу ферментів рослинного походження. Зокрема, листя липи та вишні, а також плоди цибулі використано як об’єкти, що змінюють аромат під дією комплексу ферментів.

А для гальмування процесу утворення цибулевого аромату ефективними є речовини, які містяться в екстрактах чорного, зеленого чаю, імбиру. Уповільненню або гальмуванню утворення цибулевого аромату сприяють компоненти імбиру, екстрактів чорного та зеленого чаю. Аромат листя дерев вишні та липи змінюється ферментами самого листя з утворенням аромату плодів вишні та цвіту липи відповідно. Доповідачка охарактеризувала фактори, що впливають на уповільнення або гальмування утворення ароматів. Вона підкреслила, що рослинні ароматотвірні ферменти листя липи і вишні мають різний вплив на аромат, у липи – у період до цвітіння, а ферменти листя вишні – після плодоносіння.

Лекція надзвичайно зацікавила і наших здобувачів освіти, і викладачів і пройшла у ритмі жвавого обговорення.

Наші слухачі щиро вдячні Галині Дубовій за інформативний, змістовний і цікавий практичний матеріал, бажають фахівчині успіхів у дослідженнях і чекають на нові зустрічі!

Опублікований: 01-04-2024
Читайте також:
Збереженням науки під час війни опікується наша колега

Доцентка кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяна Мірзодаєва разом із командою науково-популярного медіа «Куншт» та українськими науковцями взяла участь у презентації платформи Science at risk, завдяки якій популяризуватимуть експертизу українських вчених, знаходитимуть міжнародні партнерства і розповідатимуть історії науковців під час вій...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Збереженням науки під час війни опікується наша колега 24 квітня 2023

Знайомимося з підручниками авторства наших викладачів

У вільному доступі з’явився підручник «Логістика» авторів Валентини Марченко і професора кафедри технології консервування Віталія Шутюка. У підручнику викладені методологічні основи логістики та розкрита сутність основних її функціональних процесів. Розглянуті базові поняття логістики та охарактеризовані компоненти логістичної системи підприємства...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомимося з підручниками авторства наших викладачів 19 серпня 2020

Кайдзен на SMART-лекторії кафедри мехатроніки та пакувальної техніки

Керівник групи менеджменту виробництва Дмитро Полатайло представив на SMART-лекторії кафедри мехатроніки та пакувальної техніки ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця». У події взяли участь понад 50 учасників – викладачі і здобувачі вищої освіти освітньо-професійної програми «Прикладна механіка» (спеціальність 131 «Прикладна механіка») та освітньо-про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кайдзен на SMART-лекторії кафедри мехатроніки та пакувальної техніки 30 жовтня 2023

Ще до одного туристичного івенту долучилися наші здобувачі

25-27 лютого 2021 р. у рамках вивчення дисципліни «Організація виставкової діяльності» здобувачі 2 і 3 курсів спеціальності «Туризм» відвідали віртуальний Міжнародний туристичний ярмарок «Travel Turkey Izmir Digital», організований під егідою Міністерства культури і туризму та Міністерства торгівлі Турецької Республіки за співпраці з «IZFAS» і стол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще до одного туристичного івенту долучилися наші здобувачі 01 березня 2021