Н У Х Т

Розкриття мікробіологічної магії процесу виноробства

17 листопада 2023

Розкриття мікробіологічної магії процесу виноробства

Виноробство – не лише чудове мистецтво створення вин, але й складний біотехнологічний процес, який поєднує у собі традиції та сучасні досягнення науки. Як основна сировина, виноград, перш ніж стати ароматним і смачним напоєм проходить ряд технологічних перетворень, що надають винним напоям різноманітних смакових профілів і вікових категорій.

Абсолютно з незвичної сторони можна оцінити вино в умовах мікробіологічної лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології у корисних наукових цілях. Адже саме тут можна розкрити цей напій «до самих кісточок» за допомогою ферментаційних та якісних реакцій, а також розглянути «головний двигун» процесу – винні дріжджові культури під мікроскопом. Саме цьому цікавому та пізнавальному заняттю була присвячена нещодавня лабораторна робота здобувачів четвертого курсу з дисципліни «Харчові біотехнології» під керівництвом старшої викладачки Тетяни Белемець.

Лабораторне заняття дозволило частково поринути у процес виноробства, адже одним із завдань було приготувати мезгу та сік, розтираючи грона винограду у ступці. Але на цьому дослідження не припинились! Визначення кількості спирту – може здатися головоломкою, але за час заняття здобувачам це вдалося у повній мірі, завдяки такому етапу досліджень як підрахунок виділеного об’єму CO2 до та після ферментаційного бродіння отриманого виноградного соку.

Здобувачі пересвідчилися, що виноробство – це набагато більше, ніж просто виноград. Коли мова заходить про винні дріжджі, відкривається ціла нова ділянка дивовижного мікросвіту. Їх різноманітність у виноробстві подарує путівку у світ винного різноманіття завдяки різним штамам дріжджів, які використовуються під час ферментації. Кожний їх штам має свої унікальні властивості, які впливають на смак, аромат та інші органолептичні характеристики напою. Від кращих шампанських до глибоких червоних вин різні дріжджі утворюють градієнт смаків, дозволяючи створювати відомі напої по всьому світу. Отже, можна сказати, що дріжджі є справжнім секретним інгредієнтом у мистецтві виноробства, з яким вдалося ознайомитися під час лабораторного заняття, використовуючи приготовані препарати дріжджових культур.

Тож, виноробство – це справжня симфонія смаку, де технологія та наука об’єднуються для того, щоб створити вина, які дарують насолоду й відкривають перед біотехнологами безмежні можливості для дослідження і вдосконалення.

Опублікований: 17-11-2023
Читайте також:
Антологія «...Тому, що ти – поет»: до цього інтелектуального свята ми теж причетні!

Унікальну антологію лірики українських поетів-науковців «…Тому, що ти – поет» презентовано в Мистецькому салоні Київського національного університету імені Тараса Шевченка 10 квітня 2025 року. «Поезія становить собою один із найцінніших дарів Духа людини, щоб утішити її в клопотах, понурості і в темноті матеріального існування». Вірогідно, що ці с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Антологія «...Тому, що ти – поет»: до цього інтелектуального свята ми теж причетні! 15 квітня 2025

Лекція для здобувачів спеціальності «Хімічні технології та інженерія» від випускниці-фахівчині Корпорації «Артеріум»

На запрошення гарантки освітньої програми «Хімічна технологія» Олени Подобій на кафедру технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів завітала випускниця Анастасія Бондаренко, яка після завершення навчання за освітньою програмою «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» спеціальності 161 «Хімічні т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекція для здобувачів спеціальності «Хімічні технології та інженерія» від випускниці-фахівчині Корпорації «Артеріум» 19 квітня 2021

Переможці екологічної вікторини отримали свої призи

21-23 березня в університеті у рамках проєктів Програми ЄС Еразмус+ працювала Міжнародна Школа Жана Моне «Ефективний екоменеджмент для європейського майбутнього України». В останній день її роботи відбулася екологічна вікторина, переможці якої вже отримали свої заслужені призи, а усі учасники – сертифікати. Нагадаємо, переможцями вікторини стали: ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Переможці екологічної вікторини отримали свої призи 02 квітня 2024

Футбольний клуб «НУХТ» громить суперників!

П’ятнадцятий тур Вищої ліги ФАСК з футзалу серед студентських команд ВНЗ стартував матчем між лідером – командою НУХТ і колективом, що бореться за потрапляння до трійки призерів чемпіонату, – «Будівельник» КНУБА. Гра проходила в спортивному комплексі нашого університету. Гості трималися до шостої хвилини, аж доки не дали можливість Віталію Дзюбі п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Футбольний клуб «НУХТ» громить суперників! 15 березня 2018