Н У Х Т

Завершено локальний моніторинг освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»

14 лютого 2022

Завершено локальний моніторинг освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення»

Протягом останнього місяця робоча група з розроблення та вдосконалення освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» проводила всі необхідні заходи з локального моніторингу освітньо-професійної програми підготовки магістрів за даним напрямом. За цей час відбулися заплановані зустрічі зі стейкхолдерами, випускниками кафедри, магістрантами першого курсу, співробітниками кафедри. Робоча група, зібравши всі побажання, зауваження, пропозиції із удосконалення освітньо-професійної програми, готова приступити до остаточного варіанту освітньої програми на 2022 рік. Розгляд освітньої програми розмежували на 4 основні складники: унікальність та мета ОПП; особливості підготовки фахівців за даною програмою; перспективи розвитку спеціальності та ринку праці з оздоровчого харчування; сильні і слабкі сторони освітньо-професійної програми.

Членкині робочої групи, гарантка програми, професорка Галина Сімахіна, доцентки Надія Івчук та Ірина Гойко, випускниця кафедри Юлія Чемелєва і стейкхолдерка Ольга Польовик висловили свої міркування щодо змісту, наповнення і напрямів удосконалення освітньо-професійної програми. Загалом за чотирма зазначеними складниками зроблені наступні підсумки:

Унікальність освітньо-професійної програми та її мета: фахівців зі здорового харчування вперше в Україні почала готувати кафедра технології оздоровчих продуктів; в умовах ринкової системи господарювання випускники кафедри готові до розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій перероблення сільгоспсировини, використання нових форм і методів організації виробництва, постійного вдосконалення технологій інноваційної продукції, її відповідності світовим тенденціям, розвитку індустрії здорового харчування; структура освітньо-професійної програми, перелік основних і вибіркових дисциплін забезпечують вирішення всіх цих завдань.

Особливості підготовки фахівців за освітньо-професійною програмою: оздоровча продукція – основний об’єкт інновацій у харчовій промисловості, тому майбутні фахівці отримують знання як базові для кваліфікованого вирішення теоретичних питань і практичних завдань удосконалення існуючих і розроблення нових технологій перероблення сировини, надання їм інноваційного наповнення; досконале знання усіх галузей харчових технологій – основою для створення оздоровчих продуктів є традиційні середовища та традиційні технології, тому випускники працюють на харчових, фармацевтичних підприємствах, з виробництва дієтичних добавок, НДІ.

Освітньо-професійна програма та тенденції розвитку спеціальності і ринку праці: загальна світова тенденція – зростання обсягів виробництва та реалізації оздоровчих продуктів. Це завдання потребує підготовки фахівців принципово нового покоління, до яких і належать здобувачі кафедри технології оздоровчих продуктів. Потреба в таких фахівцях постійно зростатиме, оскільки вона викликана об’єктивними причинами – низьким станом здоров’я населення та прагненням споживачів до здорового харчування. Розвиткові спеціальності сприяє сучасне законодавство. Закон №771/97 ВР «Про основні принципи та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів» (16.01.2020), у якому вперше дієтичні добавки, які ми відносимо до сфери здорового харчування, визнані харчовим продуктом. Той же закон юридично обґрунтував нову категорію харчових продуктів – харчові продукти для спеціальних медичних цілей, а також уведене поняття «новітній харчовий продукт / інгредієнт», який оцінюється з точки зору його впливу на здоров’я споживачів. Таким чином, спектр оздоровчих продуктів постійно розширюється, відповідно розширюватиметься ринок праці і потреба у фахівцях нового покоління.

Сильні і слабкі сторони освітньо-професійної програми.

Сильні: унікальність програми, відповідність її структури світовим тенденціям розвитку технології оздоровчих продуктів і потребам населення; зміст освітньо-професійної програми поєднує необхідну для майбутніх технологів суму знань із організації інноваційних харчових підприємств; випускники можуть працювати на харчових, фармацевтичних підприємствах, у закладах вищої освіти, наукових установах; колектив кафедри має достатній досвід у підготовці фахівців високого рівня і постійно вдосконалює свою професійну майстерність.

Слабкі: відсутність державної політики в галузі здорового харчування; недостатня частка підприємств, які хоча б певною мірою спеціалізуються на виробництві оздоровчих продуктів, а також практиків-технологів, які мають достатній рівень знань у цьому напрямі; недостатній рівень академічної мобільності студентів; недостатній рівень матеріально-технічного забезпечення для підготовки фахівців; відсутність у викладачів кафедри досвіду міжнародного стажування у провідних навчальних закладах світу; негативна динаміка скорочення контингенту при наборі на цю освітньо-професійну програму.

Удосконалений варіант освітньо-професійної програми сприятиме підтриманню і розвиткові сильних сторін програми та забезпечить подолання слабких, принаймні тих, які залежать безпосередньо від навчально-педагогічного складу кафедри. Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів вірять у перспективи цього напряму і працюватимуть на сучасне та майбутнє.

Опублікований: 14-02-2022
Читайте також:
Успішний старт магістрантів-біотехнологів

На кафедрі біотехнології і мікробіології розпочалася одна з найважливіших подій академічного року – захист магістерських кваліфікаційних робіт. Зважаючи на складну ситуацію в країні, захисти відбуваються у онлайн-режимі. Цьогоріч до складу екзаменаційної комісії увійшли викладачі кафедри біотехнології і мікробіології – д.т.н., професор, завідувач ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішний старт магістрантів-біотехнологів 09 грудня 2024

Пісочне печиво, що пахне дитинством, турботою та мрією про професію

У спекотний літній день Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ наповнився сміхом, ароматами свіжої випічки та дитячим захопленням. 30 липня у рамках Літньої школи лідерського росту «Я МОЖУ…» відбувся черговий кулінарний майстер-клас «Франківські кухарики» – теплий, емоційний і водночас глибоко змістовний захід, який п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пісочне печиво, що пахне дитинством, турботою та мрією про професію 01 серпня 2025

Відбулася позачергова Конференція трудового колективу НУХТ

30 вересня в актовій залі університету з дотриманням протиепідемічних санітарних норм відбулася позачергова Конференція трудового колективу НУХТ. Делегатів скликали, тому що виникла потреба внесення змін до Статуту університету. Зареєструвалися 100 осіб зі 116 обраних колективом делегатів, і оскільки необхідний кворум зібрався, голова Конференції...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулася позачергова Конференція трудового колективу НУХТ 30 вересня 2021

Колектив кафедри технології молока і молочних продуктів вітає магістрів із успішним захистом кваліфікаційних робіт!

На кафедрі технології молока і молочних продуктів з 16 по 21лютого 2023 року з використанням сучасних інформаційно-комунікативних технологій відбулися успішні захисти здобувачів освітнього ступеня «Магістр» денної та заочної форми навчання, що навчалися за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійною програмою «Технології зберігання...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Колектив кафедри технології молока і молочних продуктів вітає магістрів із успішним захистом кваліфікаційних робіт! 21 лютого 2023