Н У Х Т

Професор НУХТ взяв участь у засіданні бюро Президії Національної академії аграрних наук України

28 вересня 2023

Професор НУХТ взяв участь у засіданні бюро Президії Національної академії аграрних наук України

27 вересня 2023 року професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Кузьмін Олег взяв участь у засіданні бюро Президії Національної академії аграрних наук України щодо розгляду питання «Науково-практичні аспекти біологізації галузі овочівництва».

Перед початком засідання у дружній обстановці віцепрезидент Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН Микола Роїк, директор Інституту овочівництва і баштанництва НААН, доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Олександр Куц і професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ, доктор технічних наук, професор Олег Кузьмін обговорили перспективність співробітництва між Національною академією аграрних наук України та Національним університетом харчових технологій.

Зокрема, було зазначено, що згідно зі стратегічним планом розвитку НУХТ на 2021-2025 роки ректором університету, доктором технічних наук, професором Олександром Шевченком поставлено пріоритетне завдання щодо розширення співпраці Національного університету харчових технологій з інститутами НАН України та галузевими академіями наук щодо виконання спільних наукових досліджень.

Засідання бюро Президії НААН відкрив президент Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, академік НААН Ярослав Гадзало, який наголосив на пріоритетності та перспективах розвитку сільського господарства в Україні та окреслив проблеми галузі в умовах війни.

Згідно з порядком денним засідання учасники перейшли до розгляду питання «Науково-практичні аспекти біологізації галузі овочівництва» з доповіддю директора Інституту овочівництва і баштанництва НААН доктора сільськогосподарських наук, старшого наукового співробітника Олександра Куца.

Заслухавши та обговоривши доповідь, члени бюро зазначили, що напрями діяльності біологізації процесів виробництва овочевої та баштанної продукції забезпечують стале зростання продуктивності, відновлення родючості ґрунтів, зниження хімічного навантаження на агроценози та на рівень накопичення різноманітних контамінантів у продукції, збереження здоров’я людини.

У своєму виступі наш науковець наголосив на науковому потенціалі Інституту овочівництва і баштанництва НААН, що підтверджено експертною радою Міністерства освіти і науки України з питань атестації наукових кадрів агропромислового комплексу та продовольства, членом якої є професор Олег Кузьмін, на засіданні від 8 лютого 2023 року щодо утворення в Інституті овочівництва і баштанництва НААН спеціалізованої вченої ради Д 65.357.01 за спеціальностями 06.01.05 «Селекція і насінництво», 06.01.06 «Овочівництво».

Олег Кузьмін зазначив, що за ініціативи ректора Національного університету харчових технологій Олександра Шевченка, академіка НААН Володимира Хареби та професорки Олени Хареби у вересні 2022 року був укладений меморандум про співробітництво у галузі науки і освіти між Інститутом овочівництва і баштанництва НААН і НУХТ з метою розвитку науково-дослідної роботи у галузі навчально-методичної, науково-практичної та освітянської діяльності; підвищення кваліфікації наукових і педагогічних кадрів; проведення спільних навчально-методичних, наукових і науково-практичних конференцій, семінарів, нарад, практикумів.

У рамках цього меморандуму науковці кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка НУХТ отримали дослідні зразки гарбуза сортів «Доля», «Славута», «Ждана» Дніпропетровської дослідної станції Інституту овочівництва і баштанництва. Результати дослідження та інноваційні страви із гарбуза були представлені на кулінарному конкурсі «Гарбузовий Маєток», організованому ГО «Ресторанна Гільдія», керівником якої є Богдан Михайлов – зовнішній стейкхолдер освітньо-професійної програми «Технології харчування», та ГО «Асоціація рестораторів та готельєрів м. Дніпро» (керівники – Сергій та Олена Булах). Участь у конкурсі взяли 110 навчальних закладів України, а загальна кількість учасників склала 366 осіб. За результатами конкурсу здобувачі університету: Данило Гусєв з рецептом «Гарбузовий чізкейк з комбучею», Марія Омельченко з рецептом «Гарбузовий тарт з цукатами та чіпсами в дуєті з гарбузово-вершковим морозивом» (науковий керівник обох – Олег Кузьмін); Андрій Довгаюк з рецептом «Гарбузовий сирник» (наукова керівниця – Лариса Шаран); Євгенія Радько з рецептом «Шу з пряним кракеліном із гарбузового насіння, з кремом із маскарпоне, гарбуза та пасти із гарбузового насіння» (науковий керівник – Володимир Польовик) здобули призові місця у різних категоріях. Магістрантка Марія Омельченко також виборола «Золотий гарбуз» у категорії «Запіканки, торти, пироги» та Гран-прі від Ольги Мартиновської у Всеукраїнському конкурсі «Гарбузовий маєток-2023».

Також професор Олег Кузьмін нагадав, що протягом 2022-2023 років за ініціативи ректора НУХТ Олександра Шевченка та директора Інституту продовольчих ресурсів НААН Ільдуса Ібатулліна укладено меморандум про співробітництво у галузі науки і освіти, а також меморандум про співробітництво з Інститутом садівництва НААН та його директором Ігорем Гриником за ініціативи академіка НААН Миколи Сичевського та завідувача лабораторії інноваційних харчових технологій, професора Олександра Литовченка.

Національний університет харчових технологій висловлює подяку бюро Президії Національної академії аграрних наук України за співробітництво та плідну роботу!

Опублікований: 28-09-2023
Читайте також:
Ефективні форми підвищення кваліфікації

Задля забезпечення зростання професійної майстерності педагогічних працівників, удосконалення вміння застосовувати сучасні освітні та педагогічні технології у Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ відбулося чергове онлайн-засідання Школи педагогічної майстерності. Про практику застосування систем оцінювання навчальн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ефективні форми підвищення кваліфікації 20 січня 2023

У Odessa wine week взяла участь професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

З 18 по 23 травня 2021 року в Одесі вперше відбулася масштабна виноробна подія  Odessa wine week – майданчик, який об’єднав заходи різної спрямованості – наукові, туристичні, просвітницькі та масові. На запрошення співорганізаторів захід відвідала професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Марина Білько. Винний форум налічув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Odessa wine week взяла участь професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 24 травня 2021

Нове придбання для навчальної лабораторії Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ

На початку зими матеріально-технічна база Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ поповнилася новим придбанням – для лабораторії виробництва молочних продуктів закупили італійський фризер із виробництва м’якого морозива Ugolini Minigel. Тепер, крім виготовлення сирів і масла, студенти матимуть змогу виготовляти широкий асортимент морозива, до...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нове придбання для навчальної лабораторії Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ 05 грудня 2018

Біоцементація як альтернатива асфальтному покриттю

Нещодавно журналісти телеканалу 1+1 завітали на кафедру біотехнології і мікробіології НУХТ із метою підготовки сюжету щодо можливості реалізації в Україні наукових доробок вітчизняних учених у галузі біоцементації. Інтерв’ю на дану тему дав доктор технічних наук, доцент кафедри Віктор Стабніков. Ним був розроблений і протестований у пілотному вироб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біоцементація як альтернатива асфальтному покриттю 08 травня 2019