Н У Х Т

Біоцементація як альтернатива асфальтному покриттю

08 травня 2019

Біоцементація як альтернатива асфальтному покриттю

Нещодавно журналісти телеканалу 1+1 завітали на кафедру біотехнології і мікробіології НУХТ із метою підготовки сюжету щодо можливості реалізації в Україні наукових доробок вітчизняних учених у галузі біоцементації. Інтерв’ю на дану тему дав доктор технічних наук, доцент кафедри Віктор Стабніков. Ним був розроблений і протестований у пілотному виробництві біоцемент за використання уреазо-продукуючих бактерій Bacillus sp. VS1 та Yaniella sp. VS8 та оптимізовано середовище для промислового виробництва біоцементу.

Фахівець вперше розробив метод інактивації росту бактеріальних клітин Yaniella sp. VS8 із селективним збереженням їх уреазної активності. Розроблена ним біотехнологія отримання рідкого біоцементу на основі біовідновлення залізної руди залізо-відновлювальними бактеріями до розчинного заліза (II), завдяки анаеробному окисленню органічних відходів може бути використана на практиці.

Доцент кафедри біотехнології і мікробіології є автором технології біозакупорювання (біоцементації) пористого ґрунту на основі послідовного проведення двох біопроцесів – біохімічного відновлення нітрату денітрифікуючими бактеріями та гідролізу сечовини уреаза-продукуючими бактеріями. Науковець вперше розробив два нових ефективних методи біоцементації: 1) біоцементація і біозакупорювання пористого ґрунту, яка базується на використанні уреазо-продукуючих бактерій та іонів тривалентного заліза за допомогою залізо-відновлювальних бактерій; 2) біозакупорювання або біоцементація пористого ґрунту, основою якого є послідовне біохімічне відновлення нітрату денітрифікуючими бактеріями та ферментативний гідроліз сечовини за допомогою уреазо-продукуючих бактерій. Також він протестував практично можливі шляхи використання поверхневої та приповерхневої біоцементації в природоохоронних технологіях.

Сюжет щодо можливості реалізації на практиці технології біоцементації вийшов на телеканалі 1+1, його можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=-18h1s7I_dY&t=52s.

Опублікований: 08-05-2019
Читайте також:
Краща допомога старшокласникам у професійному самовизначенні – майстер-клас від студента!

Студент факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 1 курсу зі скороченим терміном навчання спеціальності 181 «Харчові технології» і випускник структурного підрозділу університету – Вінницького коледжу НУХТ – Андрій Дериш був залучений до участі у профорієнтаційному заході Вінницької області. Вінницький обласний центр зайнятості ініці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Краща допомога старшокласникам у професійному самовизначенні – майстер-клас від студента! 27 березня 2019

Практичні аспекти харчових технологій

У рамках вивчення дисципліни «Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти. Модуль 5» для здобувачів-першокурсників Навчально-наукового інституту харчових технологій, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія», кафедрою технології м'яса і м'ясних продуктів за підтримки керівництва ПРАТ «МХП» ор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичні аспекти харчових технологій 15 лютого 2024

Кращого за професію серед студентів механічного відділення визначали у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ

22 лютого в Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ для студентів механічного відділення був проведений конкурс «Кращий за професією», який передбачає перевірку базових знань, умінь і навичок практичного характеру Конкурс складається із тестів (з дисциплін «Інженерна графіка», «Основи гідравліки», «Теплотехніка», «Конструкційні ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кращого за професію серед студентів механічного відділення визначали у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ 22 лютого 2017

Поштовх в успішне майбутнє для старшокурсників кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

Уже декілька років традиційним стало проведення на кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів заходів, у яких беруть участь відомі вітчизняні та іноземні роботодавці, під час яких, компанії мають змогу ознайомити студентів з їх діяльністю, наявними вакансіями та програмами з працевлаштування, стажування, проходження практики. Не винятком став і ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Поштовх в успішне майбутнє для старшокурсників кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 20 вересня 2019