Н У Х Т

Біоцементація як альтернатива асфальтному покриттю

08 may 2019

Біоцементація як альтернатива асфальтному покриттю

Нещодавно журналісти телеканалу 1+1 завітали на кафедру біотехнології і мікробіології НУХТ із метою підготовки сюжету щодо можливості реалізації в Україні наукових доробок вітчизняних учених у галузі біоцементації. Інтерв’ю на дану тему дав доктор технічних наук, доцент кафедри Віктор Стабніков. Ним був розроблений і протестований у пілотному виробництві біоцемент за використання уреазо-продукуючих бактерій Bacillus sp. VS1 та Yaniella sp. VS8 та оптимізовано середовище для промислового виробництва біоцементу.

Фахівець вперше розробив метод інактивації росту бактеріальних клітин Yaniella sp. VS8 із селективним збереженням їх уреазної активності. Розроблена ним біотехнологія отримання рідкого біоцементу на основі біовідновлення залізної руди залізо-відновлювальними бактеріями до розчинного заліза (II), завдяки анаеробному окисленню органічних відходів може бути використана на практиці.

Доцент кафедри біотехнології і мікробіології є автором технології біозакупорювання (біоцементації) пористого ґрунту на основі послідовного проведення двох біопроцесів – біохімічного відновлення нітрату денітрифікуючими бактеріями та гідролізу сечовини уреаза-продукуючими бактеріями. Науковець вперше розробив два нових ефективних методи біоцементації: 1) біоцементація і біозакупорювання пористого ґрунту, яка базується на використанні уреазо-продукуючих бактерій та іонів тривалентного заліза за допомогою залізо-відновлювальних бактерій; 2) біозакупорювання або біоцементація пористого ґрунту, основою якого є послідовне біохімічне відновлення нітрату денітрифікуючими бактеріями та ферментативний гідроліз сечовини за допомогою уреазо-продукуючих бактерій. Також він протестував практично можливі шляхи використання поверхневої та приповерхневої біоцементації в природоохоронних технологіях.

Сюжет щодо можливості реалізації на практиці технології біоцементації вийшов на телеканалі 1+1, його можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=-18h1s7I_dY&t=52s.

Published on: 08-05-2019
Read also:
Кулінарний конкурс «Смачно. FOOD» серед магістрантів спеціальності  «Готельно-ресторанна справа»

У рамках навчальної дисципліни «Інноваційні ресторанні технології» за ініціативи старости групи, відмінника навчання й активіста Ігоря Радька відбувся кулінарний конкурс «Смачно. FOOD» серед магістрантів академічної групи ГС-1-4М спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». У технологічній лабораторії кафедри готельно-ресторанної справи учасник...

READ YOURSELF

Кулінарний конкурс «Смачно. FOOD» серед магістрантів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 24 may 2019

Яскравий шлях до успіху бакалаврів-підприємців кафедри маркетингу

Завершення навчального року на кафедрі маркетингу супроводжується яскравими захистами дипломних робіт трьох спеціальностей. Протягом двох днів тривав захист випускників-підприємців. Відзначимо, що випускники цієї спеціальності, маючи глибокі фахові знання, демонстрували їх впевнено та надзвичайно переконливо, що вказує на їх повноцінну готовність д...

READ YOURSELF

Яскравий шлях до успіху бакалаврів-підприємців кафедри маркетингу 24 june 2019

Аспірантка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів проводить наукові дослідження у BOKU (Австрія)

За результатами конкурсу українсько-австрійських науково-дослідних проєктів, оголошеного Міністерством освіти і науки України у 2020 році, до переліку переможців увійшов проєкт «Використання ферментативних методів для сталого виробництва рослинної олії», представлений кафедрою технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних за...

READ YOURSELF

Аспірантка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів проводить наукові дослідження у BOKU (Австрія) 07 september 2021

Про організацію навчального процесу в університеті з 16 листопада 2020 р.

Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України (лист 1/9-626 від 13.11. 2020) та наказу по університету №114 від 9 жовтня 2020 року в університеті продовжується навчання в дистанційному режимі для всіх видів занять.

READ YOURSELF

Про організацію навчального процесу в університеті з 16 листопада 2020 р. 13 november 2020