Н У Х Т

Про харчову біотехнологію і не тільки на майстер-класі для майбутніх вступників

10 жовтня 2023

Про харчову біотехнологію і не тільки на майстер-класі для майбутніх вступників

У рамках Дня відкритих дверей на кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся майстер-клас із харчової біотехнології. Асистентка кафедри Ірина Ковшар розповіла його учасникам про ту частину біотехнології, яка оточує кожного з нас щодня.

Усім відомо, що багато українців полюбляє вживати молочнокислі продукти. Сметана, кефір, різні види сиру, ряжанка, йогурт і інші продукти молочного ряду, все це – біотехнологія молочнокислих бактерій. Також, чималу роль у житті нашого народу відіграє хліб, у виготовленні якого зазвичай використовуються хлібопекарські дріжджі. Крім того, дріжджі використовуються для одержання різних алкогольних напоїв –  пива, сидру, горілки тощо. Бактерії та дріжджі – не єдині представники харчової біотехнології, плісняві гриби також входять до складників різних продуктів, а найяскравішим прикладом може стати сир із пліснявою.

На майстер-класі усі зацікавлені змогли познайомитись з однією з найважливіших частин біотехнології – мікроскопіюванням. У лабораторії школярі дізналися про усі тонкощі приготування препарату «роздавлена крапля» на прикладі дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae. Результати старань можна було оцінити на електронному мікроскопі, камера якого підключається до ноутбуку.

Ще однією цікавинкою, підготовленою колективом кафедри для своїх гостей стала вікторина «Хто хоче стати біотехнологом?», де учасники змогли спробувати свої сили у цій молодій науці та дізнатись щось новеньке. За результатами конкурсу вони мали шанс отримати цінні подарунки із символікою нашого університету (шопер, футболку та значок), які люб’язно надала студентська рада НУХТ, та блокноти від партнерів кафедри – компаній «Фармак», «Юрія-Фарм» та «Корпорація Артеріум». Всього виявилось чотири переможці, але усі учасники гідно пройшли цей невеличкий тест.

Наприкінці гостям додатково було анонсовано Біотехнологічні студії, які пройдуть 23-27 жовтня за підтримки «Корпорації Артеріум».

Викладачі й здобувачі освіти кафедри біотехнології і мікробіології вдячні усім учасникам свого заходу, за те, що незважаючи на погану погоду, завітали до нашої Альма-матер та весело й корисно провели свій час разом із ними. Це – не остання зустріч, а тому вони запрошують долучатися до свого чату вступників, щоб не пропустити нових крутих заходів.

Опублікований: 10-10-2023
Читайте також:
Кращій групі університету нагородою стала поїздка на харчові підприємства східного регіону

Нещодавно були підведені  підсумки конкурсу на звання кращої групи університету. Почесне перше місце зайняла група магістрів-фармацевтів факультету біотехнології та екологічного контролю. Варто відзначити що студенти зайняли переможне місце з великим відривом. І це не дивно! Оскільки, кожний з групи займається науковою роботою, є спортсменом або а...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кращій групі університету нагородою стала поїздка на харчові підприємства східного регіону 24 травня 2018

Наука й бізнес об’єдналися у визначенні сучасних трендів і перспектив у галузі перероблення м’яса і молока

Перший місяць навчального року в нашому університеті традиційно насичений науковими конференціями за галузевими спеціалізаціями харчових виробництв. 23 вересня 2025 року, вже вшосте, відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м’яса і молока». Співорганізаторами заходу виступили Інституту про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наука й бізнес об’єдналися у визначенні сучасних трендів і перспектив у галузі перероблення м’яса і молока 26 вересня 2025

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування популяризують наш університет серед школярів

2 жовтня 2018 р. старший викладач кафедри іноземних мов професійного спрямування Людмила Юрчук зустрілася з випускниками ЗОШ І-ІІІ ступенів села Старі Петрівці, Вишгородського району Київської обл. Директорка школи Людмила Лушпей привітно зустріла нашого фахівця і запросила на зустріч із старшокласниками. Під час зустрічі Людмила Юрчук розповіла ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування популяризують наш університет серед школярів 03 жовтня 2018

Лайфхаки психологічної допомоги собі та іншим отримали четвертокурсники-біотехнологи від фахівчині корпорації «Артеріум»

24 лютого 2022 року – день, що психологічно вплинув на кожного українця. У важких реаліях сьогодення ми відчуваємо різні емоції: розгубленість, тривогу, страх, паніку, ненависть, злість, гнів, безсилля, ейфорію, апатію, депресивні симптоми, провину вцілілого, часто ставимо собі запитання «чому так сталось? за що?». Про ці актуальні проблеми та пси...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лайфхаки психологічної допомоги собі та іншим отримали четвертокурсники-біотехнологи від фахівчині корпорації «Артеріум» 28 листопада 2022