Н У Х Т

Про нові здобутки молодих науковців НУХТ – іноземною мовою

10 квітня 2023

Про нові здобутки молодих науковців НУХТ – іноземною мовою

Напередодні свята Благовіщення, 6 квітня 2023 року, відбулося традиційне засідання секції «Іноземні мови професійного спрямування» у межах щорічної Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів НУХТ «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті».

Під головуванням енергійної завідувачки кафедри іноземних мов професійного спрямування Галини Лук’янець виголошено та обговорено 15 доповідей, тоді як у соціальній мережі Facebook усі охочі мали чудову нагоду ознайомитися з 16-ма добре оформленими постерами іноземними мовами – англійською, німецькою, французькою.

Те, що підопічні кафедри добре володіють і іноземними мовами свого профілю, і принципами інтерактивного спілкування, які передбачають «посередника» (у нашому випадку це – програма Zoom), стало цілком очевидним при підготовці як презентаційних матеріалів, так і самих виступів.

Активно проявили себе аспіранти – технологи-харчовики Сергій Єпішкін, Марина Побрусило, Валерія Луценко, Анастасія Божко, енергетик Дмитро Михайличенко, студенти старших курсів – еколог В’ячеслав Касатов, «харчовий експерт» В’ячеслав Мороз, а також молода прорість – першокурсники Михайло Познякевич, Іван Олексійовець, Максим Клименко, Марія Курганська, Єва Сокол; здобувачі другого курсу Олександра Старостенко та Ірина Винник – обидві представниці факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка.

Тематика доповідей варіювалася від традиційних аюрведичних аспектів застосування нутрієнтів до новітніх технологій харчових продуктів, від особливостей кейтерингового сервісу до анімаційного кіно у вивченні та викладанні іноземних мов… І з кожної теми студенти мали що сказати, на запитання відповідали впевнено, враження на викладачів кафедри справили чудове. 

Особливо варто наголосити на доповіді Анни Грициної (факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка), присвяченій питанням розвитку готельного господарства у Болгарії. Свій науковий матеріал, ґрунтований на власному досвіді та опрацюванні авторитетних джерел, здобувачка виголосила французькою мовою. Не всі учасники засідання вивчали цю мову, що її рекламні повідомлення визнають «другою у Європі», але слова та інтонації студентка добрала настільки вдало, що зрозуміло було майже все. Адже відомий факт, що в англійській мові до 30 процентів французьких запозичень, лише вимовляються вони по-іншому; отже, це був своєрідний квест для переважної більшості англомовців, присутніх на конференції.

Наприкінці засідання конкурсна комісія у складі Галини Лук’янець, Наталії Науменко, Лариси Яненко та Світлани Мусійчук підбила підсумки та визначила авторів найкращих доповідей – Михайло Познякевич, Максим Клименко, Олександра Старостенко і «француженка» Анна Грицина і постерів – Єва Сокол, В’ячеслав Мороз, Анастасія Божко.

«Якби ти знав, як много важить слово», – писав Іван Франко. Як видно з роботи цієї секції, направду багато важить слово – мовлене і писане, рідне та іноземне. Адже саме Слово було на початку всього, зокрема й на шляху інтеграції української науки у загальносвітовий простір.

Опублікований: 10-04-2023
Читайте також:
Movie Club online для студентів – продовження в оновленому форматі

Дистанційна форма навчання з використанням онлайн-платформ не втрачає сьогодні актуальності. Можливості для навчання і всебічного розвитку є завжди. Завдяки сукупності сучасних технологій викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування проводять не тільки заняття, консультації, а й заходи онлайн, використовуючи такі системи зв'язку, як ZOO...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Movie Club online для студентів – продовження в оновленому форматі 15 травня 2020

Колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв випустив новий підручник

Вийшов друком підручник «Інноваційне обладнання мʼясопереробних підприємств», співавторами якого є співробітники кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого. У підручнику наведено сучасні форми організації технічних комплексів із виробництва продукції м'ясо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Колектив кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв випустив новий підручник 25 жовтня 2021

Нове поповнення магістрів-екологів

Випускники-магістри освітньо-професійних програм «Екологія та охорона навколишнього середовища» та «Екологічний контроль та аудит» Влас Березовий, Станіслав Усенко, Олександр Білик, Андрій Кізко, Вадим Поліщук, Дар’я Ярошевська, В’ячеслав Касатов та Людмила Дмитренко представили екзаменаційній комісії різнопланові кваліфікаційні роботи на актуальну...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нове поповнення магістрів-екологів 13 лютого 2024

Сучасний інноваційний підхід продемонстрували бакалаври-заочники кафедри туристичного та готельного бізнесу

На кафедрі туристичного та готельного бізнесу завершилися захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів напряму підготовки 6.140103 «Туризм». Екзаменаційну комісію очолила в.о. завідувача кафедри, д.е.н, професор Ірина Антоненко. До складу комісії також увійшли: д.г.н. Геннадій Балабанов, к.ф-м.н. Тетяна Примак, к.г.н. Олена Харченко. Здобувачами були ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасний інноваційний підхід продемонстрували бакалаври-заочники кафедри туристичного та готельного бізнесу 21 лютого 2020