Н У Х Т

Від цікавої молекули до «Біомонополії»: як магістранти опановують новітні біотехнології

26 грудня 2023

Від цікавої молекули до «Біомонополії»: як магістранти опановують новітні біотехнології

Кінець семестру – час не лише для підсумків, а й для того, аби поділитися «рецептами» того, як зробити навчання цікавим марафоном з новими відкриттями та «крутими фішками» у прямому сенсі цього слова. Як приклад інтеграції активних методів навчання у підготовку магістрантів-біотехнологів, можна згадати креативні завдання з дисципліни «Новітні напрями у біотехнології. Модуль 1. Інновації у біотехнології».

Під час опанування цієї дуже важливої для майбутнього професійного розвитку дисципліни магістранти під керівництвом лекторки, доцентки Вікторії Красінько випробовували нові методи навчання, які виявилися цікавими та захопливими і надовго збережуться у пам’яті. Студенти створювали тематичну настільну гру та влаштовували цілі театралізовані виступи, де розповідали про ДНК і ферменти так, наче це казка для малюків.

Захопливий процес створення гри «Біомонополія» передбачав кілька етапів. Починаючи від розроблення ігрового поля та наповнення його секторів, до складання сценарію. Це означало розроблення правил, ігрових карток з фішками, бонусами та невизначеностями, які постійно супроводжують біотехнологічні процеси, а також створення різних ігрових ситуацій, що відображали реальні виклики біотехнологічного ринку.

У цілому ця гра була спрямована на вивчення динаміки світового ринку біотехнологій. Починаючи з підґрунтя та передісторії світового ринку, магістранти аналізували фактори, які сприяють його розвитку, а також виділяли передові країни у цій сфері. Це дозволило студентам краще розуміти складнощі та перспективи новітньої біотехнологічної індустрії.

Крім теоретичних знань, магістранти креативно підійшли до забезпечення гри практичним інвентарем, зокрема гральними кубиками та фішками. Це дозволило їм не лише сприймати інформацію, але й випробовувати її у формі цікавої та динамічної гри, створеної власноруч.

А ще на одному з практичних занять здобувачі освіти, виконуючи завдання лекторки, влаштували справжню наукову виставу, перетворивши складні теми у захопливі перформанси. Тут були і «картини словами», коли студенти розповідали про ДНК та ферменти просто і доступно, як для дітей. Перед слухачами розгорталися мініатюрні вистави про казковий внутрішній світ живих клітин. Для початку магістранти описали ДНК як найцікавішу «книгу життя». Вони заохочували слухачів уявити собі свою власну книгу рецептів, у яких розкривається секрет їхнього життя. Ці рецепти складаються лише з чотирьох букв азотистих основ – А, Т, Ц і Г, і за їхньою допомогою формуються всі частини нашого живого світу. Фігурували у виступах магістрантів і власні «казкові» персонажі. З їхньою участю була створена чарівна історія, яка захопила уяву всіх присутніх: «…У маленькій клітині жили герої: Нуклеаза, ДНК-полімераза, Лігаза та сама ДНК.. Нуклеаза виявляла погані зміни у ДНК, Лігаза використовувала свій чарівний клей, а ДНК-полімераза копіювала ДНК для відновлення порядку. Завдяки цій захопливій команді, клітина врешті-решт відновила свою гармонію». Ця творча та натхненна вистава продемонструвала, як активні методи навчання можуть перетворити навчальний процес у цікаву подорож до світу новітніх біотехнологій.

Такий підхід став яскравим прикладом впровадження активних форм навчання. Магістранти не просто грали в гру та розповідали історії, вони створювали цілі міні-світи, де складні наукові поняття ставали доступними й цікавими для всіх. Ця ініціатива дозволила їм не лише збагатити свої знання з дисципліни, але й розвинути навички командної роботи, покращити розуміння глибинних процесів, які відбуваються на клітинному рівні, навички аналізу ринку та прийняття рішень у складних умовах. Вона стала важливим кроком у впровадженні практичного досвіду в академічний процес і підвищенні мотивації студентів.

Опублікований: 26-12-2023
Читайте також:
«Солодкі» та «драйвові» інновації у промисловості: прогресивні дослідження наших здобувачів

Студентський науковий гурток кафедри маркетингу «Інтелектуал» продовжує свою роботу. Цього разу наші здобувачі представили неймовірні огляди інновацій у актуальних галузях і сферах. Віталіна Чигинцева та Вероніка Чебанова здійснили огляд інновацій у кондитерській промисловості. Автоматизовані машини від FRITSCH, що відкривають широкі можливості ди...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Солодкі» та «драйвові» інновації у промисловості: прогресивні дослідження наших здобувачів 22 травня 2023

Здобувачі освіти збагачуються знаннями на лекціях закордонних науковців

Готуючи свої кваліфікаційні роботи, наші магістранти продовжують користуватися широкими можливостями неформальної освіти й долучатися до цікавих і корисних освітніх та наукових івентів як від вітчизняних, так і від іноземних фахівців. 9 січня 2024 р. магістрантка спеціальності «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології в ресто...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі освіти збагачуються знаннями на лекціях закордонних науковців 18 січня 2024

До Café de Paris запросили всіх зацікавлених викладачі і студенти кафедри іноземних мов професійного спрямування

1 листопада 2018 року у студентському клубі відбувся культурно-пізнавальний захід «Café de Paris», організований кафедрою іноземних мов професійного спрямування за участю студентів, що вивчають французьку мову. Уже з перших хвилин гості заходу могли сповна зануритися у атмосферу Франції, яку створювали пісні відомих шансоньє і затишний антураж пар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До Café de Paris запросили всіх зацікавлених викладачі і студенти кафедри іноземних мов професійного спрямування 01 листопада 2018

Історичні куточки Києва вивчають наші студенти

Студенти групи ТІ-2-6 разом зі своїм куратором, доцентом кафедри експертизи харчових продуктів Вікторією Кійко відвідали одне з найцікавіших місць Києва – Національний музей медицини, який є одним із найбільших медичних музеїв не тільки в Україні, але і у Європі. У музеї представлений розвиток медицини в Україні зі стародавніх часів до наших днів....

ЧИТАТИ ДАЛІ

Історичні куточки Києва вивчають наші студенти 24 квітня 2019