Н У Х Т

Презентовано новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів

08 серпня 2018

Презентовано новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів

Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів презентував новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків.

Проект спрямований на забезпечення доступу винахідників, новаторів, малих і середніх підприємств до спеціалізованих баз даних патентної інформації та навчальних матеріалів, а також зміцнення технологічного та інноваційного потенціалу таких користувачів.

Степан Кубів зазначив, що ініціатива передбачає організацію й проведення на конкурсних засадах відбору проектів, пов’язаних зі створенням і використанням винаходів, корисних моделей, промислових зразків, ноу-хау та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності та подальшу державну підтримку їх комерційної реалізації.

«Проекти відбиратимуться на прозорому конкурсі із застосуванням платформи ProZorro. Це модель, коли реалізація соціально або ринково доцільного винаходу співфінансується державою та приватним інвестором. Такий механізм уже давно використовується у світі. В Ізраїлі, наприклад, така модель партнерства держави з винахідниками дозволила суттєво посилити start-up рух і значно збільшила кількість інновацій та винаходів в країні», - розповів Степан Кубів.

«Сьогодні вже започаткований 71 національний проект і понад 600 центрів стимулювання інновацій у всьому світі. Ми переймаємо цей досвід і запроваджуємо моделі, які адаптовані до українських реалій та потреб», - повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук.

Реалізація пілотної ініціативи відбуватиметься у рамках роботи Центрів підтримки технологій та інновацій спільно Мінекономрозвитку та Державною інноваційною фінансово-кредитною установою. Конкурсний відбір проектів розпочнеться у вересні 2018 року і триватиме до 31 грудня 2019 року. Планується відібрати 30 проектів, обсяг фінансування складе 19,5 млн. гривень.

Конкурсна комісія буде оцінювати новизну проектів, можливість впровадження, соціальну або ринкову доцільність, вид охоронного документа, ступені розробки та термін впровадження винаходу. До критеріїв відбору належать наявність співінвестора (обов'язково), а також оцінка команди проекту, ринку, перспективності проекту, патентної чистоти, терміну впровадження проекту.

Наш університет – беззаперечний лідер із винахідницької діяльності впродовж багатьох років, тож винахідники НУХТ мають усі шанси опинитися серед переможців конкурсного відбору. Побажаємо їм успіху! 

Опублікований: 08-08-2018
Читайте також:
Актуальні питання обговорили учасники наукового студентського гуртка кафедри фінансів

30 січня 2023 року на кафедрі фінансів відбулося чергове засідання наукового студентського гуртка «Фінансовий аналітик» на тему «Актуальні питання діяльності суб’єктів вітчизняного фінансового сектора в умовах військового стану». У засіданні, яке проходило у дистанційному форматі з онлайн-трансляцією на платформі ZOOM, взяли участь здобувачі треть...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальні питання обговорили учасники наукового студентського гуртка кафедри фінансів 31 січня 2023

В університеті розпочався перший етап конкурсного відбору проєктів науково-дослідних розробок молодих вчених

В університеті розпочався перший етап конкурсного відбору проєктів наукових робіт, науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених, які працюють (навчаються) у вищих навчальних закладах і наукових установах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, подальше виконання яких розпочнеться у 2021 році за рахунок...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті розпочався перший етап конкурсного відбору проєктів науково-дослідних розробок молодих вчених 31 серпня 2020

Виробнича практика першокурсників спеціальності «Туризм»

Здобувачі першого курсу спеціальності «Туризм» успішно завершили літню виробничу практику, яка є невід’ємною складовою професійної підготовки майбутніх фахівців у сфері туризму. Практика проходила під керівництвом президента Київської міської Федерації спортивного туризму України, віце-президента Федерації спортивного туризму України, спортивного ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виробнича практика першокурсників спеціальності «Туризм» 26 червня 2023

Лекції від експерта служби SES на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

У рамках міжнародної програми організації SES (Senior Expert Service, Germany), заснованої за підтримки провідних бізнес-асоціацій та уряду Німеччини, на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулися лекції за участю експерта з Німеччини, доктора природничих наук Martin Ehret. Згідно з планом проєкту, розробленим на кафедрі,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекції від експерта служби SES на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 03 лютого 2021