Н У Х Т

Презентовано новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів

08 серпня 2018

Презентовано новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів

Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів презентував новий механізм державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків.

Проект спрямований на забезпечення доступу винахідників, новаторів, малих і середніх підприємств до спеціалізованих баз даних патентної інформації та навчальних матеріалів, а також зміцнення технологічного та інноваційного потенціалу таких користувачів.

Степан Кубів зазначив, що ініціатива передбачає організацію й проведення на конкурсних засадах відбору проектів, пов’язаних зі створенням і використанням винаходів, корисних моделей, промислових зразків, ноу-хау та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності та подальшу державну підтримку їх комерційної реалізації.

«Проекти відбиратимуться на прозорому конкурсі із застосуванням платформи ProZorro. Це модель, коли реалізація соціально або ринково доцільного винаходу співфінансується державою та приватним інвестором. Такий механізм уже давно використовується у світі. В Ізраїлі, наприклад, така модель партнерства держави з винахідниками дозволила суттєво посилити start-up рух і значно збільшила кількість інновацій та винаходів в країні», - розповів Степан Кубів.

«Сьогодні вже започаткований 71 національний проект і понад 600 центрів стимулювання інновацій у всьому світі. Ми переймаємо цей досвід і запроваджуємо моделі, які адаптовані до українських реалій та потреб», - повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук.

Реалізація пілотної ініціативи відбуватиметься у рамках роботи Центрів підтримки технологій та інновацій спільно Мінекономрозвитку та Державною інноваційною фінансово-кредитною установою. Конкурсний відбір проектів розпочнеться у вересні 2018 року і триватиме до 31 грудня 2019 року. Планується відібрати 30 проектів, обсяг фінансування складе 19,5 млн. гривень.

Конкурсна комісія буде оцінювати новизну проектів, можливість впровадження, соціальну або ринкову доцільність, вид охоронного документа, ступені розробки та термін впровадження винаходу. До критеріїв відбору належать наявність співінвестора (обов'язково), а також оцінка команди проекту, ринку, перспективності проекту, патентної чистоти, терміну впровадження проекту.

Наш університет – беззаперечний лідер із винахідницької діяльності впродовж багатьох років, тож винахідники НУХТ мають усі шанси опинитися серед переможців конкурсного відбору. Побажаємо їм успіху! 

Опублікований: 08-08-2018
Читайте також:
Першу сходинку до кваліфікаційної роботи бакалавра подолали здобувачі-біотехнологи

На кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся захист курсових робіт з дисципліни «Загальна мікробіологія і вірусологія». Ця курсова є початковою, так би мовити відправною точкою, у написанні майбутнього диплому. У рамках її виконання здобувачі шукали інформацію про властивості, сфери застосування та виробників цільового продукту мікробного синт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першу сходинку до кваліфікаційної роботи бакалавра подолали здобувачі-біотехнологи 21 грудня 2020

Розширюємо коло академічних партнерів

У жовтні 2022 року за ініціативи ректора нашого університету Олександра Шевченка та в.о. ректора Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Оксани Чернеги укладений договір про співробітництво у галузі науки і освіти з метою подальшого розвитку науково-дослідної роботи. Співробітництво передбачаєтьс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розширюємо коло академічних партнерів 13 жовтня 2022

Секрети успішних гастрономічних концепцій

Нещодавно викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професор Олег Кузьмін та асистентка Марія Омельченко мали унікальну можливість долучитися до відкритого LIVE-ефіру «Секрети створення успішних гастрономічних концепцій», проведеного одним із найуспішніших рестораторів України Дмитром Борисовим у співпраці з бізнес-тренером ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Секрети успішних гастрономічних концепцій 30 грудня 2024

Здобувачі-рекламісти в епіцентрі важливої події

Нещодавно в університеті відбулася ІІІ Міжнародна наукова практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», яка масштабувалася і вперше сформувала свою іміджеву складову, над якою працювали здобувачки спеціальності 061 «Журналістика», освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськіс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі-рекламісти в епіцентрі важливої події 08 листопада 2023