Н У Х Т

Практика, як можливість познайомитися зі своєю майбутньою професією ближче

26 лютого 2021

Практика, як можливість познайомитися зі своєю майбутньою професією ближче

2021 рік зустрів нас карантинними обмеженнями у зв’язку з пандемією. Однак, здобувачів IV курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» труднощами не злякати. Їм вдалося у цей непростий для всіх час отримати низку спеціальних навичок і нових знань під час проходження практики на різноманітних підприємствах.

Олександр Кучеренко ближче знайомився зі своєю майбутньою професією на підприємстві ТОВ «Світ ласощів», що входить до групи компаній «Петрус-Кондитер» і є однією з найбільших кондитерських фабрик Черкащини. Компанія займається випуском і реалізацією різноманітної кондитерської продукції – печива, кексів, бісквітів, цукерок, вафель, вафельних тортів, рулетів. Компанія виробляє та продає солодощі під ТМ «Домашнє Свято» і ТМ «Перепілка».

На підприємстві встановлені технологічні лінії провідних світових брендів: три вафельні лінії «HAAS»; три лінії цукрового печива; лінія «TECON» з виробництва здобного та вівсяного печива; лінія кексів-магдаленас; лінія рулетів і бісквітів.

Виробничі потужності бісквітної фабрики складають більше 4 000 тонн продукції на місяць. Основний портфель солодощів налічує понад 150 найменувань у семи категоріях борошняних солодощів: вафлі вагові та фасовані, печиво вагове та фасоване, здобні кекси, бісквітні тістечка та рулети, шоколадно-вафельні торти та цукерки. Солодощі фабрики представлені у понад 30 000 торговельних точках по всій Україні. Експорт продукції ТМ «Домашнє Свято» і ТМ «Перепілка» здійснюється до 20 країн світу.

З 2001 року на виробництві впроваджена система управління якістю ISO 9001: 2001. А з 2015 року компанія почала активні інвестиції у впровадження більш глибокого рівня менеджменту якості НААСР. Ефективне впровадження та підтримання системи НАССР на виробництві ТОВ «Світ Ласощів» підтверджене сертифікатом ISO 22000:2005, виданим незалежним німецьким центром сертифікації «DEKRA Certification».

Завдяки практиці здобувач закріпив, систематизував і розширив знання з фахових дисциплін, удосконалив навички збирання, аналізу та систематизації матеріалів.

Дар’я Макаренко проходила практику на Золотоніському маслоробному комбінаті – одному з найкращих підприємств молокопереробної промисловості України. Поєднання солідного досвіду молочного виробництва та новий погляд молодих спеціалістів дозволили розробити власну технологію виробництва сухих молочних сумішей та масла. Молочна продукція під торговими марками «Златокрай», «Пирятин», «Славія» користується попитом не тільки в Україні, а й за її межами. Експортується продукція по всьому світу – до Африки, Пакистану, Індонезії, Японії, Китаю, Німеччини та Нідерландів.

ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат» сертифікаційний за системою FSSC 22000:2015. Уся продукція підприємства проходить контроль у лабораторіях на фізико-хімічні показники, паралельно тестується на мікробіологічні показники, щоб впевнитися, що товар якісний і безпечний для споживачів.

Дарія Бондарук місцем проходження технологічної та переддипломної практики обрала ТОВ «Нова-Пак» у Рівненський області.

Компанія саме проходила внутрішній аудит за системою НАССР, тож здобувачка змогла здобуті в університеті знання «приміряти» на практиці. Найбільш цікаво було оцінювати ризики виробництва, й уже з першого разу на 50% її оцінка співпала з професійною!

До речі, в складі комісії НАССР вона зустріла випускницю університету Олену Чичу, яка працює технологом.

Під час проходження практики здобувачі насамперед знайомляться з усіма стадіями виробництва, з існуючою організаційною структурою підприємства, його історією та посадовими обов’язками персоналу. А найголовніше  ̶  отримують реальний практичний досвід, який обов’язково знадобиться їм в майбутній професійній діяльності.

Цьогорічні четвертокурсники, як і їх попередники в минулі роки, після проходження практики впевнилися, що їх спеціальність «Біотехнологія та біоінженерія» є затребуваною на різних підприємствах. Тепер вони мріють працювати за фахом і вдосконалюватися у професії.

Опублікований: 26-02-2021
Читайте також:
Вебінар «У фокусі Farmak: фармацевтичні дослідження» – нові знання для майбутніх біотехнологів

Напередодні Дня фармацевта викладачі кафедри біотехнології і мікробіології разом зі здобувачами бакалаврату, магістратури та ступеня доктора філософії, що навчаються за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія», взяли участь у вебінарі «У фокусі Farmak: фармацевтичні дослідження», організованому АТ «Фармак». Під час заходу вони ознайомилися з ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вебінар «У фокусі Farmak: фармацевтичні дослідження» – нові знання для майбутніх біотехнологів 19 вересня 2025

Про особливості контролю якості та безпечності продукції при її експорті дізналися наші викладачі

Викладачі кафедри технології зберігання і переробки зерна взяли участь у дводенному онлайн-семінарі «Вирощування, зберігання та експорт зерна в нових умовах. Рекомендації фахівців з якості», який провела Українська зернова асоціація для виробників, елеваторів, логістів. Говорили про ризики щодо контролю пестицидів під час вирощування зернових та о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про особливості контролю якості та безпечності продукції при її експорті дізналися наші викладачі 09 травня 2023

Розпочалося подання заяв вступниками до магістратури

Сьогодні розпочалося приймання заяв до магістратури. Вступники на навчання для здобуття ступеня магістра можуть подати до 5 заяв на бюджетні місця і до 10 заяв на контракт. У нашому університеті першими заяви подали вступники на освітні програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів», «Туризм та рекреація», «Технології зберіг...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочалося подання заяв вступниками до магістратури 08 серпня 2025

Світовий лідер у виготовленні високоякісного електромонтажного інструменту –  спонсор участі команди НУХТ у WorldSkills International

У 2016 році Україна стала 77-м членом Всесвітньої організації WorldSkills International (WSI) – міжнародної некомерційної асоціації, метою якої є підвищення статусу і стандартів професійної підготовки та кваліфікації по всьому світу, популяризація робітничих професій через проведення міжнародних змагань світового рівня для молодих людей у віці до 2...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Світовий лідер у виготовленні високоякісного електромонтажного інструменту – спонсор участі команди НУХТ у WorldSkills International 17 лютого 2017