Н У Х Т

Планове засідання вченої ради університету

29 березня 2018

Планове засідання вченої ради університету

29 березня відбулося планове засідання вченої ради університету. Ректор Анатолій Українець традиційно розпочав його з вітання членів ради, які відсвяткували дні народження між засіданнями та вручення відзнак.

Нагрудним знаком «За академічні заслуги» був нагороджений професор кафедри технології цукру і підготовки води Леонід Рева. Подяку ректора за успішну організацію та проведення ознайомлювальної практик для студентів другого курсу спеціальності «Харчові технології» отримав начальник відділу людських ресурсів ТОВ «АШАН» Гіпермаркет Україна Євгеній Фетісенко. Приймаючи з рук ректора відзнаку, фахівець скористався нагодою й подякував колективу університету за підготовку висококваліфікованих спеціалістів.

Далі відповідно до порядку денного вчена рада розглянула стан виконання комплексного плану заходів з організації вступної кампанії 2018 року, про що доповів директор Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Ігор Житнецький. Під час обговорення цього питання, зокрема, було зазначено, що потребує суттєвого удосконалення механізм інформування іноземних вступників про конкурсний відбір за спеціальностями університету. Також звернули увагу на необхідність більш активного залучення студентів університету до організації і проведення профорієнтаційних заходів в університеті та за його межами.

Про організацію всіх видів практики в університеті доповіла проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва. Вона повідомила, що у 2017-2018 навчальному році планується проведення практики для 6681 студента, в т.ч. для 4871 бакалавра та 1810 магістрів другого року навчання. Для організації практики укладено 2095 угод з підприємствами. Також проректор наголосила на факторах, що ускладнюють організацію та проведення практики: формальний підхід деяких відповідальних за практику на кафедрах до розподілу студентів на бази практики, коли не враховується спеціалізація студента; недостатньо активна робота з керівництвом підприємств щодо проведення практики студентів відповідно до їх спеціалізації; небажання більшості студентів виїжджати для проходження практики за межі Києва та Київської області тощо.

Як відомо наш університет змінив концепцію підготовки бакалаврів за спеціальністю «Харчові технології» й почав готувати універсальних бакалаврів – на молодших курсах вони навчаються за однаковими навчальними планами, а на старших обирають спеціалізацію. Щоб полегшити їм цей вибір з цього навчального року була введена  новація – ознайомчо-виробнича практика. Для 10 груп студентів другого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій вона відбувалася впродовж п’яти тижнів у період дистанційного навчання. Детально про її  організацію, проведення та підсумки розповів заступник директора Навчально-наукового інституту харчових технологій з навчальної роботи і практичної підготовки Георгій Гончаров. Наприкінці своєї доповіді, він висловив вдячність усім підприємствам, що долучилися до проведення цього виду практики, особливо виділивши два – Переяславську філію СП «Нібулон» і завод «Люстдорф», які навіть власний транспорт надали, щоб студенти змогли побувати у їх виробничих цехах.

У поточних питаннях розглянули одне, але надзвичайно важливе – введення в дію нового переліку спеціальностей, затвердженого КМУ, й зміни, що внаслідок цього назріли в організації надання освітніх послуг у нашому університеті. Ґрунтовний аналіз ситуації представив перший проректор Володимир Яровий. Він зазначив, що на сьогодні у НУХТ здійснюється підготовка за 22 спеціальностями  та 52 освітніми програмами з 11 галузей знань. При чому, тепер підготовка за однією спеціальністю, але за різними освітніми програмами здійснюється на різних випускових кафедрах. Зокрема, за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» фахівців у нас готують дві випускові кафедри – автоматизації та інтелектуальних систем керування і інтегрованих автоматизованих систем управління факультету автоматизації і комп’ютерних систем. Перша за освітньою програмою «Інтелектуальні комп’ютерні системи керування», друга – «Комп’ютерні технології та програмування в автоматизованих системах управління». При цьому контингент студентів по обох програмах зменшується, як і штат викладачів кафедр. Проаналізувавши ситуацію, завідувачі цих кафедр, професори Анатолій Ладанюк і Ігор Ельперін звернулися до ректорату з пропозицією об’єднання кафедр в одну. Заслухавши надану першим проректором інформацію та аргументи Анатолія Ладанюка, вчена рада прийняла рішення з 31 травня 2018 року утворити кафедру інтегрованих автоматизованих систем керування шляхом об’єднання кафедр автоматизації та інтелектуальних систем керування і інтегрованих автоматизованих систем управління.

Щодо варіанту підготовки фахівців згідно з новим переліком, коли за однією спеціальністю, різними освітніми програмами готують фахівців випускові кафедри різних навчальних підрозділів, питання виникло з освітньою програмою «Управління персоналом та економіка праці», яка викладається у Навчально-науковому інституті економіки і управління у рамках спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». За цією ж спеціальністю, але іншою освітньою програмою готують фахівців і у Навчально-науковому інституті харчових технологій. Вивчення досвіду викладання освітньої програми «Управління персоналом та економіка праці» в інших вишах і аналіз її викладання в нашому університеті дали підстави віднести її до спеціальності 073 «Менеджмент». З відповідним обґрунтуванням університет звернувся до МОН. Наразі ж перший проректор представив порівняльний аналіз по освітніх програмах «Управління персоналом та економіка праці» і «Менеджмент», що викладаються на кафедрах управління персоналом та економіки праці і менеджменту та адміністрування. Абсолютні і питомі показники контингенту студентів і штату цих кафедр демонструють беззаперечну привабливість освітньої програми «Управління персоналом та економіка праці» для вступників й ефективність роботи персоналу кафедри управління персоналом та економіки праці. Володимир Яровий наголосив, що конкурентоспроможності можна досягнути тільки високою якістю освітніх послуг, тож з нового навчального року необхідно переходити на нові навчальні плани, наближені до європейських, і динаміка, яку показують ці дві кафедри, підказує єдине рішення – створення на їх базі однієї кафедри. У підтримку цієї пропозиції висловилися директор Навчально-наукового інституту економіки і управління Олег Шеремет, завідувач кафедри менеджменту та адміністрування Михайло Міненко, завідувач кафедри економіки і права Анатолій Заїнчковський. Одностайним рішенням вчена рада університету прийняла рішення з 31 травня 2018 року створити в структурі Навчально-наукового інституту економіки і управління кафедру економіки праці та менеджменту.

Також перший проректор Володимир Яровий презентував «першу ластівку» – сертифікат про акредитацію за новими умовами освітньої магістерської програми «Міжнародна економіка», який університет отримав буквально напередодні засідання. Вчена рада оплесками привітала колектив кафедри міжнародної економіки. Нагадаємо, що за новими умовами всі магістерські програми всіх вишів України вважаються акредитованими до 1 липня 2018 року, тож процедуру акредитації необхідно здійснити всім без винятку.

На цьому порядок денний був вичерпаний, і ректор закрив засідання.

Опублікований: 29-03-2018
Читайте також:
Продовжують вивчати світові технології хлібобулочних виробів магістри: на черзі – ХАЛА

Здобувачі вищої освіти освітнього ступеню «Магістр» освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» на дисципліні «Світові технології борошняних і кондитерських виробів» продовжують вивчати технології хлібобулочних виробів інших країн. На черзі традиційний виріб Ізраїлю – ХАЛА. Хала – єврейський традиц...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Продовжують вивчати світові технології хлібобулочних виробів магістри: на черзі – ХАЛА 25 травня 2020

Враженнями й очікуваннями від першої сесії діляться першокурсники Навчально-наукового інституту харчових технологій

Перед кожним здобувачем освіти стоїть завдання бути відповідальним, успішним та гарно вчитися. І яким би не був складним перший семестр цього навчального року, він добігає кінця, й наразі триває перша в житті наших першокурсників сесія. Своїми враженнями, хвилюваннями та очікуваннями від неї поділилися здобувачі груп ТІ-1-1 і ТІ-1-3 Навчально-наук...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Враженнями й очікуваннями від першої сесії діляться першокурсники Навчально-наукового інституту харчових технологій 19 грудня 2022

Про цифрові валюти центральних банків і нові можливості для платежів дізналися наші викладачі й студенти

Доценти кафедри фінансів Світлана Бойко, Олена Гнатенко, Наталія Климаш, старший викладач Світлана Еш і студенти-фінансисти взяли участь у міжнародній конференції «Цифрові валюти центральних банків: нові можливості для платежів» (CBDCinUA2020). Під час конференції свої погляди щодо впровадження ЦВЦБ представляли експерти зі Світового банку, Міжнар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про цифрові валюти центральних банків і нові можливості для платежів дізналися наші викладачі й студенти 27 лютого 2020

Успішна атестація здобувачів бакалаврського ступеня за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа»

14 лютого 2023 року на кафедрі готельно-ресторанної справи відбувся  атестаційний екзамен для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» заочної форми навчання зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа». Очолювала екзаменаційну комісію завідувачка кафедри готельно-ресторанної справи,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішна атестація здобувачів бакалаврського ступеня за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа» 17 лютого 2023