Н У Х Т

Пізнавальна кураторська година здобувачів-експертів

19 березня 2024

Пізнавальна кураторська година здобувачів-експертів

Українці є найбільш освіченою нацією в світі, і наша держава входить до п’ятірки країн за кількістю громадян, що мають вищу освіту. Це і багато інших цікавих фактів дізналися здобувачі академічної групи ХЕ-3-12 разом із наставницею академічної групи, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів, академіком УАН Оксаною Шульгою під час чергової онлайн-екскурсії.

Ігор Сікорський і Сергій Корольов – українські винахідники відомі всьому світу. Здобувачі дізналися, що гасову лампу винайшли львівські аптекарі Ян Зех та Ігнатій Лукасевич. Йосип Тимченко створив перший у світі кіноапарат разом із фізиком Миколою Любимовим, і в Одесі були показані перші кінофільми, проте, їх кінескоп не був запатентований, і тому всі лаври дісталися братам Люм'єрам. Аналогічна доля спіткала і іншого українського винахідника Івана Пулюя, який першим дослідив Х-промені, що нині в світі відомі як рентгенівські за ім’ям Вільгельма Рентгена, який цей винахід запатентував. Микола Пирогов першим почав використовувати анестезію та гіпсові пов’язки. Завдяки полтавчанину Федору Піроцькому з'явився електричний трамвай. Поштовий індекс також винайшли в Україні, у 1932 р. в Харкові, а після Другої світової війни почали використовувати в багатьох країнах світу. Праобраз компакт-диску також винайдено в Україні.

Отже, в Україні дійсно завжди жили творчі і розумні люди, тому у студентів є безліч прикладів для наслідування, тим паче, що в нашому університеті створені всі умови для наукового розвитку кожного здобувача вищої освіти.

Опублікований: 19-03-2024
Читайте також:
Тиждень заходів фахових комісій технологів

12 листопада 2018 року в Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ розпочався тиждень фахових комісій зі спеціальностей «Зберігання, консервування та переробка молока», «Зберігання, консервування та переробка м’яса». Початком стало проведення одразу кількох заходів, серед яких фотовиставка «Студент очима викладача» та «Виставка студентських роб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень заходів фахових комісій технологів 16 листопада 2018

Здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» успішно пройшли виробничу практику дистанційно

23 червня відбулися онлайн-захисти звітів з виробничої практики здобувачами 3 курсу денної форми навчання освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа». У зв’язку із національним карантином і запровадженими обмежувальними заходами виробнича практика проходил...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» успішно пройшли виробничу практику дистанційно 24 червня 2020

Науковий пошук викладачів кафедри фінансів триває

Викладачі кафедри фінансів знаходяться в постійному науковому пошуку. Результати своїх наукових досліджень вони активно презентують на міжнародних конференціях. Адже тільки під час професійного спілкування з колегами, відповідей на цікаві запитання народжуються нові думки, знаходяться шляхи розв’язання проблем. Саме у такому активному спілкуванні в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковий пошук викладачів кафедри фінансів триває 16 жовтня 2018

До обговорення сфери смарт-спеціалізації Київщини з виробництва інноваційних харчових продуктів зі вдосконаленими споживчими якостями долучилися наші фахівці

Завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів Галина Сімахіна і доцент кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Олександр Пупена взяли участь у онлайн-круглому столі з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів зі вдосконаленими споживчими якостями (функціонал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До обговорення сфери смарт-спеціалізації Київщини з виробництва інноваційних харчових продуктів зі вдосконаленими споживчими якостями долучилися наші фахівці 29 березня 2021