Н У Х Т

Підсумки і плани

02 січня 2024

Підсумки і плани

Наприкінці грудня під головуванням ректора університету Олександра Шевченка відбулося останнє в 2023-му році спільне засідання організаційного і наукового комітетів із забезпечення реалізації довгострокового науково-дослідного і просвітницького проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття».

Підсумки роботи конференцій підвів голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрій Задніпряний, зазначивши, що за останні три роки в цьому напрямі проведено три міжнародні конференції, засідання круглого столу, у яких узяли участь 460 представників різних організацій – медиків, науковців-технологів, виробничників, усіх зацікавлених у поліпшенні здоров’я української нації засобами спеціального харчування. На пленарних засіданнях із проблемними та теоретичними доповідями виступили 56 осіб.

Загальний підсумок заслуханих доповідей, проведених дискусійних панелей, обміну думками свідчить про поглиблення співпраці медиків, харчовиків, виробників харчових продуктів, у тому числі оздоровчих; протягом цього часу було впроваджено у виробництво ряд нових розробок науковців нашого університету, передусім викладачів кафедри технології оздоровчих продуктів.

За матеріалами конференцій видано збірник наукових праць, який уже викликав широкий резонанс серед наукової спільноти, що сприятиме розширенню кола учасників майбутніх конференцій, створенню нових партнерських угод, реалізації тих завдань, які представлено у резолюціях усіх трьох конференцій (2021-2023 рр.).

Найактивніші учасники усіх конференцій (докторка медичних наук, член-кореспондентка НАМНУ Наталія Харченко, доктор медичних наук, член-кореспондент НАМНУ Борис Маньківський, докторка медичних наук, фахівчиня ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМНУ» Марія Гуліч, докторка технічних наук Галина Сімахіна, генеральна директорка ТОВ «Фірма «Фавор» Раїса Михайлова) уже склали той осередок, навколо якого гуртуються науковці та виробники, орієнтовані на створення в Україні індустрії здорового харчування. Так, на засіданні круглого столу (квітень 2023 р.) свою продукцію представили співробітники ТОВ «Житомирбіопродукт» (генеральний директор Микола Івасенко та лікарка-терапевтка, медична консультантка Людмила Осіння); на конференції в жовтні 2023 р. виступили комерційна директорка, головна технологиня ТОВ «Спориш» Людмила Денисюк, Костянтин Гетта (ТМ «Доброїж»), Олександр Дойніков – засновник і керівний партнер ViteoHemp та інші.

Юрій Задніпряний об’єктивно зазначив унікальність проєкту, його сильні сторони, надзвичайну актуальність і перспективність: динамічний розвиток; науково-виробниче підґрунтя; просвітницький потенціал; міждисциплінарність і зацікавленість зарубіжних партнерів.

Оргкомітет запропонував для обговорення такі наукові напрями для проведення наступного засідання круглого столу (квітень 2024 р.) та IV Міжнародної конференції (жовтень 2024 р.):

• Взаємозв'язок харчування та стану здоров'я людини: наукові та практичні аспекти;
• Інноваційні напрями в наукових розробках з технологій та обладнання для виготовлення продуктів для здорового харчування;
• Стан і перспективи організації здорового харчування в екстремальних умовах: виклики часу. Продукти оздоровчого харчування в реабілітації військовослужбовців;
• Питання екобезпеки технологій оздоровчих продуктів з використання натуральних харчових інгредієнтів;
• Пакувальні матеріали у виробництві продуктів для здорового харчування;
• Вимоги до контролю якості і безпечності сировини та готових продуктів для здорового харчування;
• Здорове харчування: українські суперфуди;
• Харчова промисловість і здорове харчування – складові продовольчої безпеки країни.

На засіданні прийнято рішення щодо створення професійної експертної ради проєкту, до складу якої запропоновано ввести наступних науковців:

• Олександра Шевченка, доктора технічних наук, професора, ректора НУХТ;
• Галину Сімахіну, докторку технічних наук, професорку, завідувачку кафедри технології озодровчих продуктів НУХТ;
• Марію Гуліч, докторку медичних наук, професорку ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМНУ»;
• Наталію Харченко, докторку медичних наук, члена-кореспондентку НАМНУ, завідувачку кафедри гастроентерології, дієтології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика;
• Ларису Арсеньєву, докторку технічних наук, професорку, проректорку НУХТ із науково-педагогічної та виховної роботи;
• Бориса Маньківського, доктора медичних наук, члена-кореспондента НАМНУ, директора Інституту геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМНУ;
• Галину Поліщук, докторку технічних наук, професорку, завідувачку кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ.

Основними завданнями новоствореної експертної ради є виконання функцій дорадчого органу, визначення пріоритетних напрямів роботи конференцій, визначення актуальності матеріалів, представлених на конференції, а також формулювання цілей, завдань, рекомендацій та резолюцій конференцій.

Перспективними напрямами розповсюдження інформації про діяльність оргкомітету, контенту конференцій тощо є позиціонування, просування, маркетинг і PR-конференції.

…Засідання оргкомітету завершилось, однак щоденна робота з підготовки до нових наукових заходів, практичної реалізації тих завдань, які було поставлено на попередніх конференціях, співпраця із зарубіжними партнерами, залучення студентської молоді до реалізації завдань конференції постійно триває, а філософією усіх зацікавлених в успішній роботі даного напряму є здоров’я української нації.

Опублікований: 02-01-2024
Читайте також:
НУХТівці на WorldFood Ukraine 2023

Попри всі складнощі воєнного періоду, український бізнес не тільки працює, але й знаходить можливості презентувати свої здобутки й інновації на галузевих виставкових заходах. 29-31 березня у Києві працювала найбільша в Україні, 25-та Міжнародна виставка продуктів харчування та напоїв World Food Ukraine, яку, звичайно ж, не могли оминути увагою наші...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТівці на WorldFood Ukraine 2023 03 квітня 2023

Стартує 91 наукова конференція «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті»

Розпочинає свою роботу 91 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Конференція працюватиме 7-11 квітня у 43 секціях, які охоплюють всі напрямки харчової науки, техніки і технології, а також економіку і управління, екологію і сталий розвито...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартує 91 наукова конференція «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» 04 квітня 2025

Викладачі підвищують кваліфікації, долучаючись до англомовного курсу програми Жана Моне

Доцентка кафедри економіки і права, гарантка освітньої програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу» Оксана Відоменко з 30 жовтня по 13 листопада 2024 року проходила навчання на англомовному курсі «Цифрова трансформація в зеленому туризмі: європейські практики та сталість» (обсягом 1 кредит ECTS), організованому в рамках проєкту Жана Моне «T...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі підвищують кваліфікації, долучаючись до англомовного курсу програми Жана Моне 15 листопада 2024

Усе про перспективи подальшого навчання студентам коледжів від викладачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Професор кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Вікторія Дорохович відвідала Київський державний коледж туризму та готельного господарства, де зустрілася зі студентами, які навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології». Насамперед Вікторія Дорохович розповіла про історію заснування Національного університету харчових тех...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усе про перспективи подальшого навчання студентам коледжів від викладачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 28 листопада 2019