Н У Х Т

Підсумки і плани

02 січня 2024

Підсумки і плани

Наприкінці грудня під головуванням ректора університету Олександра Шевченка відбулося останнє в 2023-му році спільне засідання організаційного і наукового комітетів із забезпечення реалізації довгострокового науково-дослідного і просвітницького проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття».

Підсумки роботи конференцій підвів голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрій Задніпряний, зазначивши, що за останні три роки в цьому напрямі проведено три міжнародні конференції, засідання круглого столу, у яких узяли участь 460 представників різних організацій – медиків, науковців-технологів, виробничників, усіх зацікавлених у поліпшенні здоров’я української нації засобами спеціального харчування. На пленарних засіданнях із проблемними та теоретичними доповідями виступили 56 осіб.

Загальний підсумок заслуханих доповідей, проведених дискусійних панелей, обміну думками свідчить про поглиблення співпраці медиків, харчовиків, виробників харчових продуктів, у тому числі оздоровчих; протягом цього часу було впроваджено у виробництво ряд нових розробок науковців нашого університету, передусім викладачів кафедри технології оздоровчих продуктів.

За матеріалами конференцій видано збірник наукових праць, який уже викликав широкий резонанс серед наукової спільноти, що сприятиме розширенню кола учасників майбутніх конференцій, створенню нових партнерських угод, реалізації тих завдань, які представлено у резолюціях усіх трьох конференцій (2021-2023 рр.).

Найактивніші учасники усіх конференцій (докторка медичних наук, член-кореспондентка НАМНУ Наталія Харченко, доктор медичних наук, член-кореспондент НАМНУ Борис Маньківський, докторка медичних наук, фахівчиня ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМНУ» Марія Гуліч, докторка технічних наук Галина Сімахіна, генеральна директорка ТОВ «Фірма «Фавор» Раїса Михайлова) уже склали той осередок, навколо якого гуртуються науковці та виробники, орієнтовані на створення в Україні індустрії здорового харчування. Так, на засіданні круглого столу (квітень 2023 р.) свою продукцію представили співробітники ТОВ «Житомирбіопродукт» (генеральний директор Микола Івасенко та лікарка-терапевтка, медична консультантка Людмила Осіння); на конференції в жовтні 2023 р. виступили комерційна директорка, головна технологиня ТОВ «Спориш» Людмила Денисюк, Костянтин Гетта (ТМ «Доброїж»), Олександр Дойніков – засновник і керівний партнер ViteoHemp та інші.

Юрій Задніпряний об’єктивно зазначив унікальність проєкту, його сильні сторони, надзвичайну актуальність і перспективність: динамічний розвиток; науково-виробниче підґрунтя; просвітницький потенціал; міждисциплінарність і зацікавленість зарубіжних партнерів.

Оргкомітет запропонував для обговорення такі наукові напрями для проведення наступного засідання круглого столу (квітень 2024 р.) та IV Міжнародної конференції (жовтень 2024 р.):

• Взаємозв'язок харчування та стану здоров'я людини: наукові та практичні аспекти;
• Інноваційні напрями в наукових розробках з технологій та обладнання для виготовлення продуктів для здорового харчування;
• Стан і перспективи організації здорового харчування в екстремальних умовах: виклики часу. Продукти оздоровчого харчування в реабілітації військовослужбовців;
• Питання екобезпеки технологій оздоровчих продуктів з використання натуральних харчових інгредієнтів;
• Пакувальні матеріали у виробництві продуктів для здорового харчування;
• Вимоги до контролю якості і безпечності сировини та готових продуктів для здорового харчування;
• Здорове харчування: українські суперфуди;
• Харчова промисловість і здорове харчування – складові продовольчої безпеки країни.

На засіданні прийнято рішення щодо створення професійної експертної ради проєкту, до складу якої запропоновано ввести наступних науковців:

• Олександра Шевченка, доктора технічних наук, професора, ректора НУХТ;
• Галину Сімахіну, докторку технічних наук, професорку, завідувачку кафедри технології озодровчих продуктів НУХТ;
• Марію Гуліч, докторку медичних наук, професорку ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМНУ»;
• Наталію Харченко, докторку медичних наук, члена-кореспондентку НАМНУ, завідувачку кафедри гастроентерології, дієтології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика;
• Ларису Арсеньєву, докторку технічних наук, професорку, проректорку НУХТ із науково-педагогічної та виховної роботи;
• Бориса Маньківського, доктора медичних наук, члена-кореспондента НАМНУ, директора Інституту геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМНУ;
• Галину Поліщук, докторку технічних наук, професорку, завідувачку кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ.

Основними завданнями новоствореної експертної ради є виконання функцій дорадчого органу, визначення пріоритетних напрямів роботи конференцій, визначення актуальності матеріалів, представлених на конференції, а також формулювання цілей, завдань, рекомендацій та резолюцій конференцій.

Перспективними напрямами розповсюдження інформації про діяльність оргкомітету, контенту конференцій тощо є позиціонування, просування, маркетинг і PR-конференції.

…Засідання оргкомітету завершилось, однак щоденна робота з підготовки до нових наукових заходів, практичної реалізації тих завдань, які було поставлено на попередніх конференціях, співпраця із зарубіжними партнерами, залучення студентської молоді до реалізації завдань конференції постійно триває, а філософією усіх зацікавлених в успішній роботі даного напряму є здоров’я української нації.

Опублікований: 02-01-2024
Читайте також:
Зустріч із юністю випускників Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ

Літнього сонячного дня Смілянський коледж харчових технологій НУХТ традиційно гостинно зустрічав своїх випускників. На урочисте свято до рідного навчального закладу завітали сотні випускників, знайшовши час та можливість зустрітися з однокурсниками, ветеранами коледжу та сучасною плеядою викладачів. Радісна, піднесена, хвилююча атмосфера вирувала ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зустріч із юністю випускників Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ 13 червня 2018

Успішний захист кваліфікаційних робіт бакалаврами-заочниками освітньої програми «Технології харчування»

14 лютого 2024 р. на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся захист кваліфікаційних робіт здобувачами 5 курсу заочної форми навчання освітньої програми «Технології харчування» на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр». Були представлені актуальні й ґрунтовні дослідження: Світлани Пенцак «Удосконалення технології салатів для...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішний захист кваліфікаційних робіт бакалаврами-заочниками освітньої програми «Технології харчування» 15 лютого 2024