Н У Х Т

Перший крок до диплому

07 жовтня 2020

Перший крок до диплому

Четвертий рік навчання  для кожного біотехнолога є найвідповідальнішим, адже мине ще трохи часу, і кожний із них повинен буде представити суворій і прискіпливій екзаменаційній комісії свою кваліфікаційну роботу. Тому здобувачі кафедри біотехнології і мікробіології з перших днів навчання  почали  працювати над  найважливішим розділом майбутньої роботи – техніко-економічним обґрунтуванням (ТЕО) виробництва цільового мікробного продукту.

Особливо цікавим процес створення ТЕО є у членів наукового гуртка «BIOTECH», адже у кожного з них основою для розрахунків є власні експериментальні дані, отримані під час виконання наукової роботи.

Валентина Жданюк разом із магістранткою  Наталією Клименко працює на базі Інституту мікробіології та вірусології ім. Д.К. Заболотного  над розробленням  комплексного бактеріального препарату для рослинництва на основі Acinetobacter calcoaceticus IMB-7241. A. calcoaceticus IMB-7241 є активним продуцентом не лише поверхнево-активних речовин (ПАР), а й фітогормонів, тому за основу майбутнього ТЕО студентка пропонує використовувати культуральну рідину після вирощування штаму для оброблення кореневої системи та кущів (після висаджування у грунт) перцю солодкого.

Не менш цікавою є робота над ТЕО у Олени Бахтій і Дар’ї Жалюк, які вивчають можливість використання мікробних поверхнево-активних речовин  у суміші з іншими сполуками як ефективних антимікробних агентів. Дар’я Жалюк досліджує можливість використання  ПАР Rhodococcus erythropolis IMB Ас-5017 та антибіотиків ципрофлоксацину та офлоксацину для лікування інфекційних захворювань у молочних корів. А Олена Бахтій в основу свого майбутнього ТЕО бере досліди з визначення синергізму антимікробної дії ПАР A. calcoaceticus IMB-7241 та антифунгальних препаратів (флюконазолу та клотримазолу). Вона пропонує використовувати таку суміш для лікування дерматитів у собак і кішок. Тепер студентка може себе назвати експертом у визначенні синергізму, знає проблему поширення дерматитів, підходи до лікування та сучасний ринок антифунгальних препаратів.

Наукова робота допомагає учасникам гуртка навчитися працювати руками, а пошук літератури для написання ТЕО – використовувати правильно інформацію. Тож бажаємо успіхів юним науковцям!

Опублікований: 07-10-2020
Читайте також:
Третьокурсники-біотехнологи вчаться працювати в команді

Під час стажування у Delft University of Technology (Делфт ТУ, м. Делфт, Нідерланди) професор кафедри біотехнології та мікробіології Віктор Стабніков і доцент Інна Лич ознайомилися з особливостями підготовки майбутніх біотехнологів, серед яких на першому місці стоїть вміння працювати в команді. Таку саму вимогу висувають до наших випускників і робо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Третьокурсники-біотехнологи вчаться працювати в команді 28 жовтня 2019

Викладачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки запрошують головними експертами на фахові конкурси

У Кривому Розі відбувся І відбірковий етап Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine-2019». У регіональному відбірковому конкурсі в Дніпропетровській області брали участь 86 талановитих конкурсантів, більше 1000 гостей, експертів, представників роботодавців. Враховуючи, що відбіркові конкурси в Україні проходили вперш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки запрошують головними експертами на фахові конкурси 14 листопада 2019

Робота оновленого складу Науково-технічної ради НУХТ

Плідно працює Науково-технічна рада університету. Зокрема на останніх двох засіданнях  членами ради розглядалися результати експертизи проєктів, поданих на конкурсний відбір проєктів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених, що фінансуватимуться Міністерством...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Робота оновленого складу Науково-технічної ради НУХТ 13 листопада 2023

Широкий спектр виробництв у кваліфікаційних роботах бакалаврів кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів

У нинішні непрості часи для нашої держави одним із пріоритетів є випуск здобувачів, що закінчують чотирирічне навчання. 17 червня в оnline-форматі на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів стартували захисти кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійною програмою...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Широкий спектр виробництв у кваліфікаційних роботах бакалаврів кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів 20 червня 2022