Н У Х Т

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

30 червня 2021

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

Червень 1941 року запам’ятався на Західній Україні не тільки нападом нацистської Німеччини, але й кривавими розправами, вчиненими нібито своєю ж державою в тилу. Йдеться про досі нечуване явище, навіть у практиці Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД) СРСР – масові розстріли політичних в’язнів у тюрмах Західної України протягом кінця червня – початку липня 1941 року.

Із початком радянсько-німецької війни 22 червня 1941 року, тюрми, що були переповнені політичними в’язнями, стали гострою проблемою для радянської влади. Особливо у прифронтовій зоні. Радянська влада «вирішила» цю проблему у характерний для неї спосіб. 22-23 червня 1941 року розпочалися масові розстріли політичних в’язнів, спочатку в західноукраїнських тюрмах НКВС, а згодом в інших регіонах України.

22 червня, приблизно о 14:00, Луцьк бомбардували німецькі літаки. Із пошкодженого приміщення тюрми в’язні спробували втекти. Пощастило не багатьом. Навздогін утікачам були вислані наряди НКВС, які розстрілювали їх на місці або повертали до тюрми.

У зв’язку з бойовими діями біля Луцька, з-під варти звільнили 84 особи, серед них – малоліток, «указників» і засуджених за малозначні злочини, а решта ув’язнених чисельністю до 2000 осіб із сорока міст і сіл Волині розстріляли на території луцької тюрми.

Цього року минає 80 років із днів трагедії.

У відокремленому структурному підрозділі «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» вшанували пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі. У Музеї жертв тоталітарних режимів провели екскурсії для студентів та учнів коледжу, студентів ВНУ, колектив коледжу взяв участь у панахиді за загиблими та покладанні квітів до пам’ятних знаків і місць розстрілів.

Опублікований: 30-06-2021
Читайте також:
Підкорюємо «Black Sea Science-2022»

Здобувачі освіти нашого університету увійшли до складу переможців Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт «Black Sea Science-2022». У номінації «Харчова наука і технології» 3 місце з роботою «Підвищення ефективності мехатронного модуля для рідких продуктів» виборов здобувач освіти магістерського рівня за спеціальністю «Прикладна механіка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підкорюємо «Black Sea Science-2022» 11 квітня 2022

Інклюзивність і безбар'єрність в ресторанно-готельному бізнесі – викладачі й здобувачі освіти дізнаються деталі

Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та здобувачі освітніх програм «Технології харчування», «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» і «Технології в ресторанному господарстві» взяли участь у онлайн-зустрічі «Інклюзивність та безбар'єрність в ресторанно-готельному бізнесі». Організатори зустрічі – директо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інклюзивність і безбар'єрність в ресторанно-готельному бізнесі – викладачі й здобувачі освіти дізнаються деталі 13 листопада 2023

Здобувачі виборюють перемоги на мовному фронті

На базі Сумського державного педагогічного університету відбувся другий (обласний) етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, у якому взяли участь студенти Сумського фахового коледжу НУХТ. У конкурсі змагався 31 студент з 15 закладів фахової передвищої освіти Сумської області. За підсумками етапу журі визначило призерк...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі виборюють перемоги на мовному фронті 04 січня 2023

Розпочато додатковий набір до бакалаврату і магістратури НУХТ

Гей, вступники! Пропустили вступну кампанію? Не біда! Маємо для вас крутезну новину! Сьогодні розпочався додатковий набір на навчання у нашому університеті! Нагадуємо важливі дати: Реєстрація електронних кабінетів вступників відкрита до 31 жовтня 2024 року. Вступникам на освітній ступінь БАКАЛАВР: • приймання заяв і документів від вступників, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочато додатковий набір до бакалаврату і магістратури НУХТ 10 вересня 2024