Н У Х Т

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

30 червня 2021

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

Червень 1941 року запам’ятався на Західній Україні не тільки нападом нацистської Німеччини, але й кривавими розправами, вчиненими нібито своєю ж державою в тилу. Йдеться про досі нечуване явище, навіть у практиці Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД) СРСР – масові розстріли політичних в’язнів у тюрмах Західної України протягом кінця червня – початку липня 1941 року.

Із початком радянсько-німецької війни 22 червня 1941 року, тюрми, що були переповнені політичними в’язнями, стали гострою проблемою для радянської влади. Особливо у прифронтовій зоні. Радянська влада «вирішила» цю проблему у характерний для неї спосіб. 22-23 червня 1941 року розпочалися масові розстріли політичних в’язнів, спочатку в західноукраїнських тюрмах НКВС, а згодом в інших регіонах України.

22 червня, приблизно о 14:00, Луцьк бомбардували німецькі літаки. Із пошкодженого приміщення тюрми в’язні спробували втекти. Пощастило не багатьом. Навздогін утікачам були вислані наряди НКВС, які розстрілювали їх на місці або повертали до тюрми.

У зв’язку з бойовими діями біля Луцька, з-під варти звільнили 84 особи, серед них – малоліток, «указників» і засуджених за малозначні злочини, а решта ув’язнених чисельністю до 2000 осіб із сорока міст і сіл Волині розстріляли на території луцької тюрми.

Цього року минає 80 років із днів трагедії.

У відокремленому структурному підрозділі «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» вшанували пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі. У Музеї жертв тоталітарних режимів провели екскурсії для студентів та учнів коледжу, студентів ВНУ, колектив коледжу взяв участь у панахиді за загиблими та покладанні квітів до пам’ятних знаків і місць розстрілів.

Опублікований: 30-06-2021
Читайте також:
Наукова стаття на тему органічного агровиробництва доценток кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів перемогла у конкурсі

Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Наталія Фалендиш взяла участь у щорічній VІ Міжнародній  науково-практичній конференції «Органічне агровиробництво: освіта і наука», яка відбулася за ініціативи Федерації органічного руху України та Науково-методичного центру «Агроосвіта за підтримки Проєкту «Німецько-українська сп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукова стаття на тему органічного агровиробництва доценток кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів перемогла у конкурсі 29 жовтня 2021

Студенти-водники закріплюють знання, отримані під час дистанційного навчання

16 лютого 2017 року доцент кафедри технології цукру і підготовки води Світлана Шульга разом зі студентами 2 і 3 курсу професійного спрямування «Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв» взяли участь у виїзному інформаційному прес-клубі «Технологія підготовки питної води» ПАТ «АК «Київводоканал». Засідання відкриває ряд зустріче...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти-водники закріплюють знання, отримані під час дистанційного навчання 17 лютого 2017

88 випускників Смілянського технологічного фахового коледжу НУХТ вирушили у самостійне професійне життя

Цього року Смілянський технологічний фаховий коледж НУХТ у великий світ життя випустив 88 молодших спеціалістів з харчових технологій, комп’ютерних наук, автоматизації виробництва та галузевого машинобудування, а також 12 фахових молодших бакалаврів з маркетингу. Колектив навчального закладу пишається своїми студентами, особливо тими, хто завершив...

ЧИТАТИ ДАЛІ

88 випускників Смілянського технологічного фахового коледжу НУХТ вирушили у самостійне професійне життя 12 липня 2023

«Артеріум» передав кафедрі біотехнології і мікробіології  новий шейкер-інкубатор

Нещодавно матеріально-технічна база кафедри біотехнології і мікробіології поповнилася новеньким унікальним обладнанням – шейкер-інкубатором, люб’язно подарованим Корпорацією «Артеріум». Обладнання призначене для використання в мікробіологічних і  технологічних лабораторіях. Шейкер використовують для культивування клітин мікроорганізмів, рослин і, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Артеріум» передав кафедрі біотехнології і мікробіології новий шейкер-інкубатор 20 березня 2023