Н У Х Т

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

30 червня 2021

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

Червень 1941 року запам’ятався на Західній Україні не тільки нападом нацистської Німеччини, але й кривавими розправами, вчиненими нібито своєю ж державою в тилу. Йдеться про досі нечуване явище, навіть у практиці Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД) СРСР – масові розстріли політичних в’язнів у тюрмах Західної України протягом кінця червня – початку липня 1941 року.

Із початком радянсько-німецької війни 22 червня 1941 року, тюрми, що були переповнені політичними в’язнями, стали гострою проблемою для радянської влади. Особливо у прифронтовій зоні. Радянська влада «вирішила» цю проблему у характерний для неї спосіб. 22-23 червня 1941 року розпочалися масові розстріли політичних в’язнів, спочатку в західноукраїнських тюрмах НКВС, а згодом в інших регіонах України.

22 червня, приблизно о 14:00, Луцьк бомбардували німецькі літаки. Із пошкодженого приміщення тюрми в’язні спробували втекти. Пощастило не багатьом. Навздогін утікачам були вислані наряди НКВС, які розстрілювали їх на місці або повертали до тюрми.

У зв’язку з бойовими діями біля Луцька, з-під варти звільнили 84 особи, серед них – малоліток, «указників» і засуджених за малозначні злочини, а решта ув’язнених чисельністю до 2000 осіб із сорока міст і сіл Волині розстріляли на території луцької тюрми.

Цього року минає 80 років із днів трагедії.

У відокремленому структурному підрозділі «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» вшанували пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі. У Музеї жертв тоталітарних режимів провели екскурсії для студентів та учнів коледжу, студентів ВНУ, колектив коледжу взяв участь у панахиді за загиблими та покладанні квітів до пам’ятних знаків і місць розстрілів.

Опублікований: 30-06-2021
Читайте також:
Готується до захисту ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся попередній захист дисертаційної роботи «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» аспірантки Аліни Ковтун. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса. Автором за...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Готується до захисту ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 23 грудня 2019

Про організацію роботи університету у період дії карантину

На виконання постанови Кабінету міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавiрусом sАRS-СоV-2», з 19 грудня 2020 р. до 28 лютого 2021 р. в університеті діє...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про організацію роботи університету у період дії карантину 28 грудня 2020

Відбулася зустріч кандидатки на посаду ректора Вікторії Романенко зі співробітниками університету

Підготовка до виборів ректора університету виходить на фінішну пряму. Списки виборців уже передані Організаційним комітетом до Головної виборчої комісії і регіональних виборчих комісій. Не раніше, як за 20 і не пізніше, як за 12 годин до початку виборів будуть виготовлені бюлетені для голосування у кількості, що відповідає кількості осіб, які мають...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулася зустріч кандидатки на посаду ректора Вікторії Романенко зі співробітниками університету 04 листопада 2020

Викладачі продовжують знайомити студентів із майбутніми спеціальностями

Група КВП15 Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ в рамках виробничої екскурсії завітала до ДП «Черкасистандартметрологія», з метою наочного  ознайомлення з майбутньою спеціальністю. Студенти побували у трьох відділеннях Черкаського центру стандартизації та метрології, де дізналися історію виміру маси у Музеї ваг. Познайомились із досвідче...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі продовжують знайомити студентів із майбутніми спеціальностями 23 липня 2018