Н У Х Т

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

30 червня 2021

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

Червень 1941 року запам’ятався на Західній Україні не тільки нападом нацистської Німеччини, але й кривавими розправами, вчиненими нібито своєю ж державою в тилу. Йдеться про досі нечуване явище, навіть у практиці Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД) СРСР – масові розстріли політичних в’язнів у тюрмах Західної України протягом кінця червня – початку липня 1941 року.

Із початком радянсько-німецької війни 22 червня 1941 року, тюрми, що були переповнені політичними в’язнями, стали гострою проблемою для радянської влади. Особливо у прифронтовій зоні. Радянська влада «вирішила» цю проблему у характерний для неї спосіб. 22-23 червня 1941 року розпочалися масові розстріли політичних в’язнів, спочатку в західноукраїнських тюрмах НКВС, а згодом в інших регіонах України.

22 червня, приблизно о 14:00, Луцьк бомбардували німецькі літаки. Із пошкодженого приміщення тюрми в’язні спробували втекти. Пощастило не багатьом. Навздогін утікачам були вислані наряди НКВС, які розстрілювали їх на місці або повертали до тюрми.

У зв’язку з бойовими діями біля Луцька, з-під варти звільнили 84 особи, серед них – малоліток, «указників» і засуджених за малозначні злочини, а решта ув’язнених чисельністю до 2000 осіб із сорока міст і сіл Волині розстріляли на території луцької тюрми.

Цього року минає 80 років із днів трагедії.

У відокремленому структурному підрозділі «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» вшанували пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі. У Музеї жертв тоталітарних режимів провели екскурсії для студентів та учнів коледжу, студентів ВНУ, колектив коледжу взяв участь у панахиді за загиблими та покладанні квітів до пам’ятних знаків і місць розстрілів.

Опублікований: 30-06-2021
Читайте також:
Вплив цукрозамінників на показники якості готових виробів досліджують наші молоді науковці

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся науковий семінар «Удосконалення технології пряників шляхом застосування низькоглікемічних цукрозамінників» за результатами дисертаційного дослідження здобувача Анни Донець. Під час доповіді були представлені результати досліджень впливу цукрозамінників на показники якості готов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вплив цукрозамінників на показники якості готових виробів досліджують наші молоді науковці 17 січня 2020

Бакалаври-біотехнологи рекомендують ресурси неформальної освіти

Четвертокурсники освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» продовжують активно залучати до свого навчального процесу можливості неформальної освіти. При цьому у них уже з’являються свої фаворити серед ресурсів, що надають широкі можливості для навчання та саморозвитку. Зокрема здобувачка гру...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бакалаври-біотехнологи рекомендують ресурси неформальної освіти 30 квітня 2024

Особливості бухгалтерського обліку в Канаді на гостьовій лекції для наших здобувачів

3 червня на кафедрі обліку і аудиту Навчально-наукового інституту економіки і управління відбулася зустріч викладачів і здобувачів спеціальності 071 «Облік і оподаткування» з аналітиком із управління грошовими засобами AGS Automotive Systems (Торонто, Канада) Мариною Морозов. Фахівчиня розповідала про особливості роботи бухгалтера в Канаді, окресл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Особливості бухгалтерського обліку в Канаді на гостьовій лекції для наших здобувачів 06 червня 2022

Усе про авіаперевезення знають тепер третьокурсники спеціальності «Туризм»

Яка авіакомпанія є надійним партнером? Які послуги можуть отримати туристи на борту літака? Які особливості чартерних угод туроператора з авіаперевізником? Ці та інші питання розглядали 30 жовтня 2019 року на відкритій лекції «Організація авіаперевезень» к.е.н., доцента кафедри туристичного і готельного бізнесу Тетяни Мірзодаєвої з дисципліни «Орга...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усе про авіаперевезення знають тепер третьокурсники спеціальності «Туризм» 01 листопада 2019