Н У Х Т

Освітянський досвід європейських країн вивчали викладачі кафедри біотехнології та мікробіології

08 жовтня 2019

Освітянський досвід європейських країн вивчали викладачі кафедри біотехнології та мікробіології

Викладачі кафедри біотехнології та мікробіології професор Віктор Стабніков, доценти Інна Лич, Олена Стабнікова та завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ, старший науковий співробітник Андрій Маринін упродовж тижня проходили стажування на кафедрі біотехнології, а також на кафедрі водного господарства факультету прикладних наук Delft University of Technology (Делфт ТУ) м. Делфт, Нідерланди. Цей навчальний заклад – найстаріший та найбільший технічний університет у Нідерландах. Наразі університет нараховує 16 000 студентів і 2 000 викладачів та наукових співробітників, а у рейтингу найкращих університетів світу (QS World University Rankings) посідає 52 місце.

Основними питаннями стажування були аспекти організації навчального процесу, змісту навчальних планів і програм дисциплін у сфері біотехнології та водного господарства.

Протягом свого стажування співробітники нашого університету брали участь у зустрічах та обговореннях освітніх програм Делфт ТУ та НУХТ за спеціальністю «Біотехнологія» із завідувачем кафедри біотехнології, професором Улфом Ханефелдом, професором Фредом Хаагеном і координатором освітніх програм Міріам ван дер Геур.

Досвідом у сфері передових методів навчання зі стажерами ділилися викладачі кафедри біотехнології. Так, викладач Аліоша Вахл продемонстрував нові методи організації та оцінювання знань студентів у процесі їх роботи групами – новий напрям в освіті, який розвиває у студентів здатність працювати в команді. Джін-Марк Даран, Мартін Пабст, Кароліна Паул і Давід Вейсброд розповіли, як їх педагогічна діяльність пов’язана з науковими дослідженнями щодо визначення напрямків сумісних наукових програм. Давід Вейсброд провів детальну екскурсію навчальними та дослідницькими лабораторіями кафедри.

Під час зустрічі з професором Марком ван Лоосдрехтом, лауреатом Стокгольмської премії води 2018 року (аналог Нобелевської премії) обговорили можливе співробітництво у галузі очищення стічних вод та охорони довкілля.

Крім того, наші викладачі мали нагоду на власні очі побачити легендарний мікроскоп Антоні ван Левенгука, «батька» мікробіології, який жив у Делфті і першим у світі в 1673 році побачив та описав мікроорганізми.

За результатами стажування наші співробітники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації, а також був підписаний Меморандум про Взаєморозуміння з кафедрою біотехнології, який передбачає майбутню співпрацю.

У ході ознайомлення з роботою та навчальними програмами кафедри водного господарства, професор Мерле де Креук провела екскурсію лабораторіями кафедри, продемонструвала їх оснащеність й розповіла про основні напрямки досліджень співробітників кафедри, а завідувач кафедри, професор Зоран Капелан розповів про напрямки дослідницької роботи кафедри в цілому. Також були обговорені можливі напрямки співпраці та підписання Меморандуму про Взаєморозуміння з кафедрою водного господарства.

Викладачі щиро вдячні керівництву НУХТ за надану можливість, а керівництву, викладачам і співробітникам Делфт ТУ за гостинність та неоціненну допомогу під час стажування  і сподіваються на плідну багаторічну співпрацю!

Опублікований: 08-10-2019
Читайте також:
Інноватори та дослідники можуть отримати грант для проривних ідей – Україна долучилася до пілоту ЄС

Україна почала співпрацю з пілотним проєктом Євросоюзу для розвитку проривних технологій та інновацій – Європейською радою інновацій (EIC). Вона створена для підтримки інноваторів, підприємців, невеликих компаній і вчених із яскравими ідеями та бажанням вийти на міжнародний рівень. Загальний бюджет пілоту становить понад 2 млрд євро на 2019-2020 рр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноватори та дослідники можуть отримати грант для проривних ідей – Україна долучилася до пілоту ЄС 26 липня 2019

МОН представило для громадського обговорення проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік

4 вересня на сайті МОН розміщений для громадського обговорення проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік з додатками, пропозиції щодо якого можна надавати до 19 вересня 2018 року на пошту kernychna@mon.gov.ua У представленому проекті можна виділити 10 основних змін та новацій. Так, передбачається, що наступного року для вступу до в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

МОН представило для громадського обговорення проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік 05 вересня 2018

Відкрита лекція завідувача кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

27 вересня 2021р. на кафедрі технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування відбулася відкрита лекція «Системи контролю технологічних операцій в мікропроцесорних схемах керування. Типи датчиків. Схеми підключення» з дисципліни «Мехатроніка» завідувача кафедри, професора, д.т.н. Миколи Якимчука. Лекція була прочитана для здобувачі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрита лекція завідувача кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування 29 вересня 2021

Експерти продовжують розроблення проекту нової моделі управління закладом вищої освіти

Відбулося чергове засідання робочої групи по підготовці комплексного законопроекту про внесення змін до чинного Закону України «Про вищу освіту», у якому взяли участь близько 40 експертів освітньої та наукової сфери. Темою засідання виступило обговорення нової статті 34-2 під назвою «Фінансовий директор», якою пропонується доповнити чинний Закон У...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Експерти продовжують розроблення проекту нової моделі управління закладом вищої освіти 02 лютого 2018