Н У Х Т

Освітянський досвід європейських країн вивчали викладачі кафедри біотехнології та мікробіології

08 жовтня 2019

Освітянський досвід європейських країн вивчали викладачі кафедри біотехнології та мікробіології

Викладачі кафедри біотехнології та мікробіології професор Віктор Стабніков, доценти Інна Лич, Олена Стабнікова та завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ, старший науковий співробітник Андрій Маринін упродовж тижня проходили стажування на кафедрі біотехнології, а також на кафедрі водного господарства факультету прикладних наук Delft University of Technology (Делфт ТУ) м. Делфт, Нідерланди. Цей навчальний заклад – найстаріший та найбільший технічний університет у Нідерландах. Наразі університет нараховує 16 000 студентів і 2 000 викладачів та наукових співробітників, а у рейтингу найкращих університетів світу (QS World University Rankings) посідає 52 місце.

Основними питаннями стажування були аспекти організації навчального процесу, змісту навчальних планів і програм дисциплін у сфері біотехнології та водного господарства.

Протягом свого стажування співробітники нашого університету брали участь у зустрічах та обговореннях освітніх програм Делфт ТУ та НУХТ за спеціальністю «Біотехнологія» із завідувачем кафедри біотехнології, професором Улфом Ханефелдом, професором Фредом Хаагеном і координатором освітніх програм Міріам ван дер Геур.

Досвідом у сфері передових методів навчання зі стажерами ділилися викладачі кафедри біотехнології. Так, викладач Аліоша Вахл продемонстрував нові методи організації та оцінювання знань студентів у процесі їх роботи групами – новий напрям в освіті, який розвиває у студентів здатність працювати в команді. Джін-Марк Даран, Мартін Пабст, Кароліна Паул і Давід Вейсброд розповіли, як їх педагогічна діяльність пов’язана з науковими дослідженнями щодо визначення напрямків сумісних наукових програм. Давід Вейсброд провів детальну екскурсію навчальними та дослідницькими лабораторіями кафедри.

Під час зустрічі з професором Марком ван Лоосдрехтом, лауреатом Стокгольмської премії води 2018 року (аналог Нобелевської премії) обговорили можливе співробітництво у галузі очищення стічних вод та охорони довкілля.

Крім того, наші викладачі мали нагоду на власні очі побачити легендарний мікроскоп Антоні ван Левенгука, «батька» мікробіології, який жив у Делфті і першим у світі в 1673 році побачив та описав мікроорганізми.

За результатами стажування наші співробітники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації, а також був підписаний Меморандум про Взаєморозуміння з кафедрою біотехнології, який передбачає майбутню співпрацю.

У ході ознайомлення з роботою та навчальними програмами кафедри водного господарства, професор Мерле де Креук провела екскурсію лабораторіями кафедри, продемонструвала їх оснащеність й розповіла про основні напрямки досліджень співробітників кафедри, а завідувач кафедри, професор Зоран Капелан розповів про напрямки дослідницької роботи кафедри в цілому. Також були обговорені можливі напрямки співпраці та підписання Меморандуму про Взаєморозуміння з кафедрою водного господарства.

Викладачі щиро вдячні керівництву НУХТ за надану можливість, а керівництву, викладачам і співробітникам Делфт ТУ за гостинність та неоціненну допомогу під час стажування  і сподіваються на плідну багаторічну співпрацю!

Опублікований: 08-10-2019
Читайте також:
Актуальні питання розвитку бізнесу вітчизняних підприємств у кваліфікаційних роботах бакалаврів-економістів

З гордістю повідомляємо про успішне завершення захисту бакалаврських кваліфікаційних робіт студентами кафедри економіки і права спеціальності 051 «Економіка» освітніх програм «Економіка підприємства» і «Економіка та правове забезпечення бізнесу». Захисти тривали кілька днів за участі двох екзаменаційних комісій, які очолювала в. о. завідувача кафе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальні питання розвитку бізнесу вітчизняних підприємств у кваліфікаційних роботах бакалаврів-економістів 27 червня 2025

Про особливості використання онлайн-ресурсів бібліотеки НУХТ дізналися магістранти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

В умовах карантинних обмежень важливою для магістрантів є можливість дистанційного навчання і підготовки до виконання магістерської роботи. Зокрема, проведення інформаційного пошуку за темою наукових досліджень. Науково-технічна бібліотека НУХТ має значну кількість ресурсів, працювати з якими можна через Інтернет. Про особливості їх використання м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про особливості використання онлайн-ресурсів бібліотеки НУХТ дізналися магістранти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 21 жовтня 2020

Вектор – на здорове харчування дітей!

В університеті започаткована нова наукова ініціатива – проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Здорове харчування дітей в Україні – запорука майбутнього нації: стан і перспективи». Перша конференція мала відбутися восени минулого року та через карантинні обмеження її відтерміновували кілька разів, оскільки, зважаючи на надзвичайну ва...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вектор – на здорове харчування дітей! 29 вересня 2021

Асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції – учасниця міжнародного наукового проєкту «SWorld»

Асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Марія Омельченко увійшла до складу експертної ради міжнародних наукових журналів, що входять до наукометричних баз IndexCopernicus та GoogleScholar – «Scientific look into the future» (Україна), «Modern engineering and innovative technologies» (Німеччина) і «SWorldJournal» (Болгарія)...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції – учасниця міжнародного наукового проєкту «SWorld» 28 березня 2024