На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар «Особливості технології крижаного вина в Україні». Тема семінару присвячена дослідженням за матеріалами дисертаційної роботи Вікторії Луцькової «Розроблення технології крижаного вина в умовах північного причорномор’я» (науковий керівник – професор Оксана Ткаченко ).
Науковий керівник і доповідач – наші колеги з Одеської харчової академії – надали свій проект на обговорення фахівцями кафедри результатів своїх досліджень.
Доповідач розповіла про результати наполегливої праці – дослідження та розроблення технології крижаного вина в умовах Північного Причорномор’я України. Науковець проаналізувала кліматичні фактори регіону, як місця для розвитку виробництва типу вина, що дуже популярне у західній Європі, дослідила процеси пресування та екстракції, вивчила умови проведення бродіння виноградного сусла з підвищеним вмістом цукру і обґрунтувала вибір раси дріжджів для його зброджування, визначилась із ефективним способом стабілізації виноматеріалів до різних помутнінь.
Крижане вино або Eiswein німецькою мовою, є одним із видів столового (десертного за вмістом цукру) вина, яке виробляється з винограду, замороженого на лозі. Таке вино поєднує в собі середній рівень алкоголю (9-12 %), значний вміст цукру і високу кислотність. На відміну від води цукор та інші речовини не замерзають, і саме це дозволяє вичавлювати із замороженого винограду більш концентроване сусло. У результаті виходить дуже солодке концентроване вино, але в малих кількостях. Через ризикований і трудомісткий процес виробництва такої малої кількості, крижане вино дуже дороге.
Саме доступність такого вина для вітчизняних споживачів є однією з причин його виготовлення в Україні та популяризації.
Під час обговорення виступили професори Петро Шиян, Віктор Маринченко, доценти Марина Білько, Маргарита Карпутіна, Борис Хіврич, завідувач кафедри Анатолій Куц та ін.
Усі виступаючі зауважили, що робота Вікторії Луцькової актуальна, проте слід внести певні правки, доопрацювати, підтвердити дослідним шляхом режими та подати на попередній захист матеріали, а дослідження аспіранта вважати плідними і оцінити позитивно.