Н У Х Т

Особливості технології крижаного вина в Україні обговорили науковці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

20 грудня 2018

Особливості технології крижаного вина в Україні обговорили науковці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар «Особливості технології крижаного вина в Україні». Тема семінару присвячена дослідженням за матеріалами дисертаційної роботи Вікторії Луцькової «Розроблення технології крижаного вина в умовах північного причорномор’я» (науковий керівник – професор Оксана Ткаченко ).

Науковий керівник і доповідач – наші колеги з Одеської харчової академії – надали свій проект на обговорення фахівцями кафедри результатів своїх досліджень.

Доповідач розповіла про результати наполегливої праці – дослідження та розроблення технології крижаного вина в умовах Північного Причорномор’я України. Науковець проаналізувала кліматичні фактори регіону, як місця для розвитку виробництва типу вина, що дуже популярне у західній Європі, дослідила процеси пресування та екстракції, вивчила умови проведення бродіння виноградного сусла з підвищеним вмістом цукру і обґрунтувала вибір раси дріжджів для його зброджування, визначилась із ефективним способом стабілізації виноматеріалів до різних помутнінь.

Крижане вино або Eiswein німецькою мовою, є одним із видів столового (десертного за вмістом цукру) вина, яке виробляється з винограду, замороженого на лозі. Таке вино поєднує в собі середній рівень алкоголю (9-12 %), значний вміст цукру і високу кислотність. На відміну від води цукор та інші речовини не замерзають, і саме це дозволяє вичавлювати із замороженого винограду більш концентроване сусло. У результаті виходить дуже солодке концентроване вино, але в малих кількостях. Через ризикований і трудомісткий процес виробництва такої малої кількості, крижане вино дуже дороге.

Саме доступність такого вина для вітчизняних споживачів є однією з причин його виготовлення в Україні та популяризації.

Під час обговорення виступили професори Петро Шиян, Віктор Маринченко, доценти Марина Білько, Маргарита Карпутіна, Борис Хіврич, завідувач кафедри Анатолій Куц та ін.

Усі виступаючі зауважили, що робота Вікторії Луцькової актуальна, проте слід внести певні правки, доопрацювати, підтвердити дослідним шляхом режими та подати на попередній захист матеріали, а дослідження аспіранта вважати плідними і оцінити позитивно.

Опублікований: 20-12-2018
Читайте також:
Студентські заходи у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

20 листопада 2018 р. у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ відбулася інтелектуально-розважальна гра «Хто зверху?» серед дівчат та юнаків, що навчаються за  спеціальністю «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів». Запекла боротьба тривала сім раундів, завдання були досить складними та водночас веселими...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студентські заходи у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 21 листопада 2018

Студенти НУХТ обирають сучасний еталон життя

22 березня в студентському клубі університету відбувся літературний вечір, присвячений соціальним проблемам людства. Чимало небайдужих зібралося, аби порушити питання наркоманії, алкоголізму, абортів тощо. Учасники заходу переглянули відеоролики, які торкнулись душі кожного. Пролунало багато слів і віршів, аби кожний задумався про майбутнє, про св...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти НУХТ обирають сучасний еталон життя 23 березня 2018

Успішне випробовування Державним  комплексним кваліфікаційним іспитом

Протягом останніх днів січня в Полтавському коледжі харчових технологій нашого університету складали державні  комплексні кваліфікаційні іспити студенти спеціальностей «Виробництво харчової продукції», «Зберігання, консервування та переробка молока» і «Зберігання, консервування та переробка м’яса». Державні кваліфікаційні комісії очолили завідувач...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішне випробовування Державним комплексним кваліфікаційним іспитом 30 січня 2018

Лекція від лікаря-дієтолога для третьокурсників спеціалізації «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Студенти третього курсу спеціалізації «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» зустрілися з лікарем-дієтологом, фудотерапевтом, спеціалістом по здоровому харчуванню клініки «Добробут» Катериною Толстіковою . Присутнім було цікаво послухати про те, як правильно  харчуватися, звідки виникають проблеми зі здоров’ям та як позбутися їх з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекція від лікаря-дієтолога для третьокурсників спеціалізації «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» 26 квітня 2018