Н У Х Т

Інноваційні розробки науковців університету увійшли до інформаційного збірника МОН

15 січня 2018

Інноваційні розробки науковців університету увійшли до інформаційного збірника МОН

У сучасних непростих умовах становлення і захисту незалежності нашої держави наука в університетах успішно працює на Україну. Саме через це Президія Ради проректорів із наукової роботи своїм рішенням від 21 березня 2017 року зініціювала підготовку і видання інформаційного збірника «Інноваційні розробки університетів і наукових установ МОН України». Наприкінці року він вийшов із друку й був оприлюднений на веб-сайті міністерства.

У збірнику наведені описи 240 інноваційних науково-технічних розробок університетів, які відповідають перспективним напрямам вітчизняної економіки та ілюструють креативну функцію науки в закладах вищої освіти з розроблення сучасної високотехнологічної продукції. Ця інформація про набутий досвід й інноваційні розробки в закладах вищої освіти дасть змогу ознайомити громадськість із отриманими науковими здобутками, що сприятиме формуванню в суспільстві та керівних органах держави адекватної оцінки науки в університетах.

Приємно, що до збірника були відібрані й дві розробки наших науковців.

У розділі «Агропромисловий комплекс і біотехнології» розміщена інформація про розробку «Інноваційна технологія виробництва спирту з крохмалевмісної сировини», яка може використовуватися при виробництві етилового спирту, як для харчових цілей, так і для технічних. Удосконалена технологія виробництва етилового спирту зменшує технологічні втрати під час виробництва, знижує відходи підприємства й енергетичні витрати. Крім того, у цій технологічній схемі не передбачено використання антисептика, оскільки при переробленні зернових замісів використовують фільтрат барди, що зменшує рН середовища до 4,5–5,5. Розробники технології отримали 8 патентів України.

Ще одна розробка науковців НУХТ «Утилізація відходів харчової промисловості» розміщена у розділі «Раціональне природокористування». Вона стосується технологій утилізації відходів харчової промисловості в процесах виробництва сорбентів для лікеро-горілчаного виробництва та систем водоочищення, а також продуктів перероблення деревних відходів для винно-коньячного виробництва Результати дослідно-промислової перевірки впроваджені в купажних цехах і сортувальних відділеннях низки українських підприємств із передбачуваним економічним ефектом 400 тис. грн/рік. Технічні рішення захищені 8 патентами України на корисну модель.

Формування ринкової економіки України актуалізувало діяльність закладів вищої освіти у сфері комерціалізації результатів нових наукових знань, із використанням яких створена велика кількість практично затребуваних державою інноваційних розробок. Саме такі розробки мають підтримувати інноваційний розвиток економіки нашої країни.

Опублікований: 15-01-2018
Читайте також:
Лекція від HVAC-фахівця

Спільними зусиллями команда UGBC і кафедра теплоенергетики і холодильної техніки організували захоплюючу лекцію HVAC-інженера компанії Rambøll Драгоса-Іоана Богату – експерта з якості навколишнього середовища всередині приміщень і будівельної фізики, що спеціалізується на проєктуванні низьковуглецевих, ефективних і стійких систем HVAC. У межах тем...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекція від HVAC-фахівця 14 листопада 2024

На День української писемності та мови в університеті стартував І етап ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Щороку в Україні відзначають державне свято – День української писемності та мови. До його святкування традиційно долучається і наш університет. Так, крім написання диктанту національної єдності, на заняттях викладачі кафедри гуманітарних дисциплін провели тематичні бесіди «Помилкаріум». Студенти та викладачи активно ділилися інформацією про те, як...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На День української писемності та мови в університеті стартував І етап ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика 30 жовтня 2023

До професійної діяльності – з високими знаннями!

27-28 січня  2021 року у Відокремленому структурному підрозділі «Полтавський фаховий  коледж Національного університету харчових технологій» складали кваліфікаційний іспит студенти групи 41-ТХ спеціальності 181 «Харчові технології». Директор коледжу Анатолій Палаш привітав випускників із відповідальною подією в їхньому житті. Голова екзаменаційної...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До професійної діяльності – з високими знаннями! 01 лютого 2021

«Студентська весна» у Смілі

21 квітня  у Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулося щорічне свято «Студентська весна» -  звітний концерт юних талантів  - солістів вокальної студії «Шанс». Із великим задоволенням була прийнята присутніми вся концертна програма, сценарій якої був розроблений студентом групи МД15 Владиславом Чирвою, який виконував і авторські пісні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Студентська весна» у Смілі 23 квітня 2018