Н У Х Т

Осінні канікули харківських ліцеїстів у НУХТ

01 листопада 2023

Осінні канікули харківських ліцеїстів у НУХТ

На осінніх шкільних канікулах до університету завітали учні Харківського наукового ліцею «Обдарованість». Ліцеїсти зацікавилися профільним спрямуванням нашого вишу під час попередніх онлайн-зустрічей з викладачами Навчально-наукового інституту харчових технологій, адже вони поглиблено вивчають хімію, біологію та біохімію.

Основною метою приїзду школярів стало ознайомлення зі структурою та лабораторною базою університету, зі спеціальностями та освітніми програмами, а найголовніше – занурення в атмосферу студентського життя, в якому поєднуються навчання, наукова діяльність, дозвілля, участь у різноманітних університетських заходах.

За ініціативи професорки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Юлії Камбулової була розроблена програма візиту, яка передбачала поєднання набуття теоретичних знань і практичних навичок із основних напрямів діяльності підприємств харчової промисловості.

Знайомство з університетом розпочалося з Музею НУХТ, в якомузавідувачка Людмила Бойко розповіла про історичні етапи розвитку нашого закладу освіти. Під час екскурсії до Музею завітала директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, яка познайомилась з учнями й побажала їм плідної роботи та набуття нових знань. Зі вдячністю за прийом та на згадку про їх ліцей учні передали до Музею подарунок – виготовлену власноруч булаву, яка символізує владу, мужність і козацьку славу українського народу, є одним із національних символів України.

Найбільш плідними і цікавими заняттями в університеті для учнів ліцею стали лабораторні роботи на кафедрах Навчально-наукового інституту харчових технологій. Ліцеїсти мали змогу попрацювати в справжній хімічній лабораторії кафедри харчової хімії зі старшою викладачкою Христиною Чебаненко; власноруч виготовити м’які сири «Адигейський» і «Панір» та їх продегустувати під керівництвом доцентки кафедри технології молока і молочних продуктів Тетяни Осьмак; разом із доценткою кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Оленою Кохан виготовити різноманітні цукерки, карамель та оцінити їх відповідність вимогам державних стандартів; з доценткою цієї ж кафедри Юлією Бондаренко навчитися виробництву тостового хліба і різним способам формування здобних хлібобулочних виробів.

Особливим подарунком для учнів стали екскурсії на підприємство «Spraga Ukraine» з виробництва напою «Комбуча» та данську пивоварню «Carlsberg Ukraine», організовані доцентом кафедри біотехнології продуктів бродіння та виноробства Романом Мукоїдом.

Пізнавальним стало відвідування лекцій від фармацевтичної компанії «Артеріум», що відбулося за сприяння кафедри біотехнології і мікробіології та деканки факультету біотехнології та екологічного контролю Наталії Грегірчак.

Перебуваючи в університеті, ліцеїсти познайомились із освітніми програмами, лабораторіями та дослідними установками кафедри мехатроніки та пакувальної техніки, про які їм розповів доцент кафедри Костянтин Васильківський; кафедри автоматизації та комп’ютерних систем управління – під час зустрічі з професором В’ячеславом Іващуком; кафедри консервування, яку представила доцентка Оксана Точкова, кафедри технології м’яса та м’ясних продуктів при спілкуванні з доцентом Олегом Галенком.

Знайомство з університетом продовжила завідувачка підготовчого відділення Валентина Кудіна, яка акцентувала увагу здобувачів на перевагах вибору нашого університету, розповіла про вступ на бюджетну форму навчання, про підготовчі курси та поширила інформаційні матеріали.

Ключовою подією стало проведення конкурсу на кращого технолога, проведеного кафедрою технології хлібопекарських і  кондитерських виробів. Учні проявили майстерність у виготовленні кексів, їх презентації, а якість готової продукції і перемогу в номінаціях «Креатив», «Унікальність», «Делікатність», «Гармонійність» визначала фахова комісія викладачів і магістрантів кафедри. Участь у конкурсі викликала багато бурхливих емоцій і позитивних вражень. Усі команди були відзначені грамотами переможців, а виріб, що здобув приз глядацьких симпатій, нагороджений дипломом університету.

Дуже швидко сплинув робочий тиждень і ліцеїсти повернулись додому. У них залишилися не лише гарні спогади про наш університет, але й поглибились навички роботи в команді, комунікації між собою, зі студентською спільнотою, з викладачами; вони занурились у атмосферу справжніх лабораторних і практичних занять, де проявили свої креативні творчі здібності. Проте, найголовнішим є те, що вони відволіклись від жахливих подій сьогодення завдяки гостинній, теплій атмосфері нашого навчального закладу. У них назавжди залишаться незабутні враження про осінні канікули в столиці і нашому університеті.

Позитив від зустрічі отримали також викладачі, які працювали з учнями, і відзначили їх високий рівень підготовки, допитливість, патріотичність, вихованість. Сподіваємося на подальшу співпрацю з ліцеєм і завжди раді вітати його учнів, у тому числі як вступників і наших студентів.

Опублікований: 01-11-2023
Читайте також:
Тиждень спеціальності «Виробництво цукристих речовин та полісахаридів» у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

У Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ з 19 по 23 березня 2018 р. відбувся тиждень циклової комісії спеціальності «Виробництво цукристих речовин та полісахаридів». План роботи тижня традиційно охопив широкі аспекти діяльності викладацького та студентських колективів. Розпочався тиждень з розповсюдження безпрограшної лотереї серед студент...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень спеціальності «Виробництво цукристих речовин та полісахаридів» у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 26 березня 2018

Стабілізації якості алкогольної продукції присвятив науковий семінар доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

17 травня на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся науковий семінар «Розвиток наукових основ технології стабілізації якості алкогольної продукції» доцента Олега Кузьміна. Протягом семінару фахівець представив на розсуд кафедри ряд наукових результатів власних досліджень, що стосувалися розв’язання комплексної проблеми ста...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стабілізації якості алкогольної продукції присвятив науковий семінар доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 20 травня 2019

У Науково-технічній бібліотеці НУХТ – День кафедри харчової хімії

Науково-технічна бібліотека НУХТ у рамках проведення Дня кафедри харчової хімії запрошує на виставку книжкових видань з фондів бібліотеки, що включає підручники, навчальні посібники, довідники. Експозиція працює у читальному залі для студентів. Нагадаємо, що кафедра харчової хімії була створена у 2017 році на базі кафедр загальної та неорганічної ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Науково-технічній бібліотеці НУХТ – День кафедри харчової хімії 16 квітня 2018

Допоміжні речовини в органічному виробництві: викладачі знайомляться із законодавчими вимогами

Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Наталія Фалендиш взяла участь у онлайн-тренінгу «Перелік допоміжних речовин, продуктів та методів». Мета заходу – навчання операторів, громадських об'єднань і надавачів послуг в органічному секторі України щодо вимог органічного законодавства України та органічного регулювання ЄС ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Допоміжні речовини в органічному виробництві: викладачі знайомляться із законодавчими вимогами 15 лютого 2024