Н У Х Т

Організація практичної підготовки здобувачів на кафедрі технології цукру і підготовки води

19 листопада 2020

Організація практичної підготовки здобувачів на кафедрі технології цукру і підготовки води

Однією з найстарших в нашому університеті є кафедра технології цукру і підготовки води. Маючи давні славні традиції підготовки високоякісних фахівців галузі для України й інших країн світу, її науково-викладацький склад дуже відповідально ставиться до організації навчального процесу, однією із вагомих і важливих складових якого є практична підготовка.

Наразі на кафедрі здійснюється підготовка за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійними програмами «Технології цукру та полісахаридів» і «Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв». І викладачі кафедри приділяють багато уваги практичній складовій підготовки своїх вихованців.

Практична підготовка здійснюється протягом всього періоду навчання здобувачів освіти, починаючи з ознайомчої практики («Вступ до фаху») і закінчуючи виробничими та переддипломною практиками.

Для організації проходження практики викладачі кафедри ретельно працюють над відбором баз практики, програмно-методичним забезпеченням її проходження, здійсненням методичного керівництва і контролю.

Здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» протягом усіх років навчання проходять ознайомлювально-виробничу практику (5 тижнів), технологічну практику (4 тижні), переддипломну практику (2 тижні). Для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» передбачені професійна практика (4 тижні) і переддипломна практика (2 тижні).

Виробничу бакалаврську практику студенти проходять на підприємствах і організаціях, під керівництвом кваліфікованих фахівців галузі. Вони закріплюють теоретичні знання, знайомляться з технологією та обладнанням, отримують практичні навички роботи на посадах різного рівня. Під час переддипломної практики, крім того, збирається практичний матеріал для написання дипломної роботи (проєкту).

Базами виробничої практики наших бакалаврів є сучасні підприємства – ЗАТ «Оболонь», ТОВ «Росяна», «Київводоканал», ПАТ «Гнідавський цукровий завод», «Яресківський цукровий завод», Крижопільський цукровий завод, ПАТ «Линовицький  цукрокомбінат «Красний»», ТОВ «Новомиргородський цукор», ТОВ «Продсервіс-ІР», ТОВ «Новооржицький цукровий завод», ВАТ «Дніпровський крохмалепатоковий комбінат» та ін.

Практика здобувачів освітнього ступеня «Магістр» орієнтована на набуття основних професійних функцій фахівців: виробничих, науково-дослідних і управлінських.

Студенти стажуються на посадах, пов’язаних із майбутньою роботою, виконують наукові роботи, в т.ч. у провідних науково-дослідних установах – Інституті колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, Інституті технічної теплофізики НАН України, Інституті сорбції та проблем ендоекології НАН України, Інституті біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, Інституті громадського здоров`я ім. О. М. Марзєєва, Проблемній науково-дослідній лабораторії НУХТ та ін. Захист практики відбувається в комісіях на підприємствах та на кафедрі. Після проходження практики магістри продовжують дослідження за темою кваліфікаційної роботи в лабораторіях кафедри.

Цей рік через пандемію коронавірусної хвороби й введені у зв’язку з нею карантинні обмеження став нелегким випробуванням для освітян. Зокрема, в питаннях проходження всіх видів практик. Хоч харчові підприємства і прагнуть приймати наших здобувачів на практику, колектив університету ставить на перше місце здоров’я і безпеку студентів. Тому кафедрами розробляються і реалізуються нові формати проходження практик, щоб здобувачі могли закріплювати теоретичні знання, здобувати практичний досвід і навички самостійної інженерно-технологічної та наукової діяльності зі своєї майбутньої професії, що формує їх конкурентні переваги на сучасному ринку праці. 

Опублікований: 19-11-2020
Читайте також:
Гостьова лекція від стейкхолдерки для здобувачів ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Важливим аспектом підготовки висококваліфікованих фахівців у нашому університеті є залучення до аудиторних занять професіоналів-практиків та експертів галузі. Підготовка здобувачів освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» до самостійної професіональної діяльності на підприємствах харчової промисловості ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова лекція від стейкхолдерки для здобувачів ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» 29 вересня 2022

Визначено ключові напрями розвитку магістерської освітньої програми «Менеджмент персоналу»

3 лютого 2025 року відбулося засідання робочої групи та групи забезпечення магістерської освітньої програми «Менеджмент персоналу» за участю здобувачів першого курсу, HR-практиків, викладачів та академічної спільноти. Обговорювалися результати локального моніторингу програми, її сильні й слабкі сторони та напрями удосконалення у проєкті освітньо-пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Визначено ключові напрями розвитку магістерської освітньої програми «Менеджмент персоналу» 04 лютого 2025

Тиждень різдвяних традицій від кафедри іноземних мов професійного спрямування

На кафедрі іноземних мов професійного спрямування новий навчальний семестр розпочався яскраво й цікаво. Старша викладачка Ганна Бойко провела зі здобувачами освіти перших курсів університету низку заходів, присвячених різдвяним традиціям англомовних країн. У заходах, які проводились у форматі відеоконференції, взяли участь здобувачі вищої освіти сп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень різдвяних традицій від кафедри іноземних мов професійного спрямування 14 січня 2022

Основи штучного інтелекту опановують викладачки кафедри фізики та професійної безпеки

Викладачки кафедри фізики та професійної безпеки Ольга Євтушенко і Аліна Сірик спільно із завідувачкою кафедри Світланою Літвинчук долучилися до онлайн-курсу «Академія ШІ для освітян від Google», організованого у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Beetroot Academy, і вже прослухали перший тренінг «Основи Штучного Інтелекту» для вик...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Основи штучного інтелекту опановують викладачки кафедри фізики та професійної безпеки 16 квітня 2025