Н У Х Т

Обирати ферментер для аеробних процесів мікробного синтезу навчилися четвертокурсники-біотехнологи

05 листопада 2021

Обирати ферментер для аеробних процесів мікробного синтезу навчилися четвертокурсники-біотехнологи

Що таке ферментер, як розрахувати його геометричний об’єм та вибрати з переліку стандартних, які саме характеристики ферментера слід обрати, аби досягти найкращого результату культивування, як не пропустити жодний із лімітуючих факторів в аеробних процесах мікробного синтезу – вирішенню цих питань була присвячена відкрита лекція доцента кафедри біотехнології і мікробіології Юрія Карлаша для студентів 4 курсу, які вивчають дисципліну «Основи проєктування біотехнологічних виробництв».

У презентації лектора були представлені різноманітні конструкції ферментаційного обладнання. Деталізовано вибір аеруючих і перемішуючих пристроїв для потреб конкретних технологій. Викладач у доступній формі розповів про те, як виконати всі необхідні розрахунки, не пропустивши жодного критерію. Виявляється, це дуже непросте питання – вибір ферментаційного обладнання для аеробних процесів мікробного синтезу. Але значний досвід викладацької і практичної виробничої діяльності лектора дозволив навіть складні технологічні задачі пояснити зрозумілою для здобувачів мовою.

Крім того, присутні ознайомились із інноваційною одноразовою ферментаційною апаратурою, яка нині широко застосовується як при культивуванні мікроорганізмів, так і для культивування клітин рослин і тварин. А для кращого розуміння принципу дії одноразової ферментаційної апаратури лектором був продемонстрований і прокоментований відеофрагмент, присвячений особливостям конструкції одноразового ферментера фірми «Thermo Scientific» та деталізації роботи з ним, зокрема його встановленню, підключенню та безпосередньому проведенню технологічного процесу культивування.

Запрошені на відкриту лекцію викладачі кафедри біотехнології і мікробіології відзначили тісний контакт із аудиторією, який лектору вдалося налагодити, навіть користуючись інтернет-зв’язком. На заняттях з таких дисциплін як «Основи проєктування біотехнологічних виробництв», студенти отримують фундаментальні знання для майбутнього професійного становлення кожного біотехнолога, і дуже пощастило всім, хто може навчатись у Юрія Карлаша, адже він, без перебільшення, є одним із не багатьох висококваліфікованих фахівців-практиків у цій галузі. Саме завдяки таким викладачам випускники кафедри здатні повністю самостійно спроєктувати економічно рентабельне, ефективне біотехнологічне підприємство.

Усі колеги, присутні на занятті, зазначили, що лекція була пізнавальною не лише для студентів, а й для викладачів. Тож можна стверджувати, що у всіх гостей і учасників заняття залишилося загальне позитивне враження від неї.

Опублікований: 05-11-2021
Читайте також:
Фінальний акорд магістрів кафедри біотехнології і мікробіології

17 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології завершилися захисти кваліфікаційних магістерських робіт здобувачів денної та заочної форм навчання освітньо-професійних програм «Промислова біотехнологія» та «Фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». На розгляд комісії, яку очолювала к.б.н., старша наукова сп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінальний акорд магістрів кафедри біотехнології і мікробіології 18 лютого 2022

Баттли ритейлерів і нативна промоція: спільний проєкт маркетологів і підприємців

Новачки в маркетингу, рекламі та підприємництві часто зустрічаються з типовою проблемою, коли в розкручення бренду вкладені інвестиції, а продажі не зростають і SMM не приносять конверсій. Така ситуація знайома багатьом початківцям. Студенти кафедри маркетингу вирішували цей кейс на черговому засіданні наукового гуртка «Інтелектуал», а їхній маско...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Баттли ритейлерів і нативна промоція: спільний проєкт маркетологів і підприємців 25 квітня 2025

Відкрита лекція про сталий розвиток у харчових технологіях

Доцентка кафедри технології оздоровчих продуктів Світлана Камінська провела для здобувачів групи ОП-4-7+СК спеціальності 181 «Харчові технології» відкрите лекційне заняття на тему «Сучасні підходи до виробництва дієтичних добавок в умовах екологічної відповідальності та сталого розвитку» з дисципліни «Технологія харчових та дієтичних добавок». Лек...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрита лекція про сталий розвиток у харчових технологіях 07 квітня 2025

З українськими вченими, які змінюють світ, познайомилися наші біотехнологи

20 грудня за підтримки АТ «Фармак» відбулася презентація книги відомого українського журналіста Юрія Марченка «Буде тобі наука: українські вчені, які змінюють світ», у якій взяли участь магістранти кафедри біотехнології і мікробіології (серед яких теж є юні дослідники) та викладачі, доцент Оксана Скроцька і асистент Лілія Ключки. Як зізнаються уча...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З українськими вченими, які змінюють світ, познайомилися наші біотехнологи 23 грудня 2019