Н У Х Т

Обирати ферментер для аеробних процесів мікробного синтезу навчилися четвертокурсники-біотехнологи

05 листопада 2021

Обирати ферментер для аеробних процесів мікробного синтезу навчилися четвертокурсники-біотехнологи

Що таке ферментер, як розрахувати його геометричний об’єм та вибрати з переліку стандартних, які саме характеристики ферментера слід обрати, аби досягти найкращого результату культивування, як не пропустити жодний із лімітуючих факторів в аеробних процесах мікробного синтезу – вирішенню цих питань була присвячена відкрита лекція доцента кафедри біотехнології і мікробіології Юрія Карлаша для студентів 4 курсу, які вивчають дисципліну «Основи проєктування біотехнологічних виробництв».

У презентації лектора були представлені різноманітні конструкції ферментаційного обладнання. Деталізовано вибір аеруючих і перемішуючих пристроїв для потреб конкретних технологій. Викладач у доступній формі розповів про те, як виконати всі необхідні розрахунки, не пропустивши жодного критерію. Виявляється, це дуже непросте питання – вибір ферментаційного обладнання для аеробних процесів мікробного синтезу. Але значний досвід викладацької і практичної виробничої діяльності лектора дозволив навіть складні технологічні задачі пояснити зрозумілою для здобувачів мовою.

Крім того, присутні ознайомились із інноваційною одноразовою ферментаційною апаратурою, яка нині широко застосовується як при культивуванні мікроорганізмів, так і для культивування клітин рослин і тварин. А для кращого розуміння принципу дії одноразової ферментаційної апаратури лектором був продемонстрований і прокоментований відеофрагмент, присвячений особливостям конструкції одноразового ферментера фірми «Thermo Scientific» та деталізації роботи з ним, зокрема його встановленню, підключенню та безпосередньому проведенню технологічного процесу культивування.

Запрошені на відкриту лекцію викладачі кафедри біотехнології і мікробіології відзначили тісний контакт із аудиторією, який лектору вдалося налагодити, навіть користуючись інтернет-зв’язком. На заняттях з таких дисциплін як «Основи проєктування біотехнологічних виробництв», студенти отримують фундаментальні знання для майбутнього професійного становлення кожного біотехнолога, і дуже пощастило всім, хто може навчатись у Юрія Карлаша, адже він, без перебільшення, є одним із не багатьох висококваліфікованих фахівців-практиків у цій галузі. Саме завдяки таким викладачам випускники кафедри здатні повністю самостійно спроєктувати економічно рентабельне, ефективне біотехнологічне підприємство.

Усі колеги, присутні на занятті, зазначили, що лекція була пізнавальною не лише для студентів, а й для викладачів. Тож можна стверджувати, що у всіх гостей і учасників заняття залишилося загальне позитивне враження від неї.

Опублікований: 05-11-2021
Читайте також:
Із міжнародними експертами гастрономічного туризму поспілкувалися викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу

Викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу продовжують підвищувати свою кваліфікацію в онлайн-форматі. Цього разу слухали міжнародних експертів гастрономічного туризму на ZOOM-конференції «Food Travel Talk», яка відбулася 15 червня 2020 р. у Лондоні. Спікером заходу був автор і засновник Всесвітньої асоціації туристичних подорожей та сві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із міжнародними експертами гастрономічного туризму поспілкувалися викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу 16 червня 2020

Цікавий і смачний майстер-клас для майбутніх вступників на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

До Дня відкритих дверей факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ) підготував для гостей цікавий і смачний майстер-клас «Масляна – традиції та сучасність». Організатори – кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції та кафедра готельно-ресторанної справи. Цього дня у лабораторії З-17, де проходив майстер-клас, студент...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікавий і смачний майстер-клас для майбутніх вступників на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 05 березня 2019

Презентація освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ

Онлайн-навчання продовжується, тому і профорієнтаційна робота поки не змінила свій формат, але саме він дозволяє охопити відокремлені структурні підрозділи НУХТ в усіх куточках України. Із метою представлення освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Презентація освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ 15 лютого 2022

Вітання ректора університету Анатолія Українця з Днем Соборності України

Шановні викладачі, співробітники, студенти! Вітаю вас із Днем Соборності України! В історії кожного народу є дати, що визначають долю нації на майбутнє. Саме такою визначальною подією стало ухвалення 22 січня 1919 року Акту Злуки Української Народної Республіки і Західної Української Народної Республіки – документу, в якому було закладене підґрун...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітання ректора університету Анатолія Українця з Днем Соборності України 20 січня 2017