Сьогодні у разовій спеціалізованій раді відбувся блискучий захист дисертації «Розроблення технології ферментованих молочно-рослинних продуктів» аспіранткою кафедри технології молока і молочних продуктів Валерією Скуйбідою на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Наукова керівниця здобувачки – к.т.н., доцентка кафедри Олена Онопрійчук.
Дисертаційна робота присвячена розробленню технології ферментованих молочно-рослинних продуктів на основі концентратів, отриманих способами термокислотної або кислотно-сичужної коагуляції, та уточненню технологічних режимів виробництва нових видів продуктів.
Промислова апробація в умовах молокопереробного підприємства ТОВ «Сандора» підтвердила ефективність розроблених режимів, а економічний аналіз засвідчив зниження собівартості білкового концентрату на 3,22 % без додаткових інвестицій.
За темою дисертації здобувачкою опубліковано 18 наукових праць, отримано патент на корисну модель.
Роботу спеціалізованої вченої ради очолила завідувачка кафедри технології молока і молочних продуктів, докторка технічних наук, професорка Галина Поліщук.
У складі ради працювали: рецензентки – директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій, докторка технічних наук, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко та заступниця директора з навчальної роботи Навчально-наукового інституту харчових технологій, кандидатка технічних наук, доцентка Анастасія Пухляк і опонентки – доцентка кафедри харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва Білоцерківського національного аграрного університету, кандидатка технічних наук, доцентка Оксана Гребельник та старша наукова співробітниця, заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України, докторка технічних наук Ірина Романчук.
Члени ради високо оцінили актуальність, новизну, практичну цінність і перспективність представленого дослідження. Зокрема, було відзначено, що здобуті молодою науковицею результати обґрунтовують упровадження технології як інноваційного рішення для виробництва функціональних ферментованих молочно-рослинних продуктів із підвищеною біологічною цінністю та економічною ефективністю.
Тепло відгукнулася про свою підопічну, відзначивши її наукову зрілість, наполегливість і працелюбність, наукова керівниця здобувачки Олена Онопрійчук.
За підсумками публічного захисту спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присвоєння Валерії Скуйбіді наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».
Вітаємо здобувачку та її наукову керівницю з цим вагомим досягненням! Пишаємося нашою молоддю, яка попри всі виклики сьогодення продовжує славні традиції наукових шкіл НУХТ! Вдячні нашим захисникам і захисницям за можливість розвивати вітчизняну науку!