Н У Х Т

Новий науковий рік на кафедрі технології молока і молочних продуктів розпочався з успішного захисту дисертації

27 august 2025

Новий науковий рік на кафедрі технології молока і молочних продуктів розпочався з успішного захисту дисертації

Сьогодні у разовій спеціалізованій раді відбувся блискучий захист дисертації «Розроблення технології ферментованих молочно-рослинних продуктів» аспіранткою кафедри технології молока і молочних продуктів Валерією Скуйбідою на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Наукова керівниця здобувачки – к.т.н., доцентка кафедри Олена Онопрійчук.

Дисертаційна робота присвячена розробленню технології ферментованих молочно-рослинних продуктів на основі концентратів, отриманих способами термокислотної або кислотно-сичужної коагуляції, та уточненню технологічних режимів виробництва нових видів продуктів.

Промислова апробація в умовах молокопереробного підприємства ТОВ «Сандора» підтвердила ефективність розроблених режимів, а економічний аналіз засвідчив зниження собівартості білкового концентрату на 3,22 % без додаткових інвестицій.

За темою дисертації здобувачкою опубліковано 18 наукових праць, отримано патент на корисну модель.

Роботу спеціалізованої вченої ради очолила завідувачка кафедри технології молока і молочних продуктів, докторка технічних наук, професорка Галина Поліщук.

У складі ради працювали: рецензентки – директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій, докторка технічних наук, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко та заступниця директора з навчальної роботи Навчально-наукового інституту харчових технологій, кандидатка технічних наук, доцентка Анастасія Пухляк і опонентки – доцентка кафедри харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва Білоцерківського національного аграрного університету, кандидатка технічних наук, доцентка Оксана Гребельник та старша наукова співробітниця, заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України, докторка технічних наук Ірина Романчук.

Члени ради високо оцінили актуальність, новизну, практичну цінність і перспективність представленого дослідження. Зокрема, було відзначено, що здобуті молодою науковицею результати обґрунтовують упровадження технології як інноваційного рішення для виробництва функціональних ферментованих молочно-рослинних продуктів із підвищеною біологічною цінністю та економічною ефективністю.

Тепло відгукнулася про свою підопічну, відзначивши її наукову зрілість, наполегливість і працелюбність, наукова керівниця здобувачки Олена Онопрійчук.

За підсумками публічного захисту спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присвоєння Валерії Скуйбіді наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Вітаємо здобувачку та її наукову керівницю з цим вагомим досягненням! Пишаємося нашою молоддю, яка попри всі виклики сьогодення продовжує славні традиції наукових шкіл НУХТ! Вдячні нашим захисникам і захисницям за можливість розвивати вітчизняну науку!

Published on: 27-08-2025
Read also:
Перспективні дослідження аспірантів

Наприкінці року на кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки відбувся науковий семінар «Параметричний синтез адаптивної мехатронної системи для пневмотранспортування сипких харчових продуктів». Здобувач освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» Олександр Запорожець у рамках звітування за третій рік навчання в аспірантурі у своїй доповіді пред...

READ YOURSELF

Перспективні дослідження аспірантів 31 december 2024

Літня наукова практика наших міжнародників у Литві

Завідувачка кафедри міжнародної економіки, докторка економічних наук, професорка Світлана Гуткевич і здобувачка першого курсу магістерської програми «Міжнародна економіка» Валерія Гладкова з 4 липня по 28 серпня в рамках проєкту «Літня студентська наукова практика», організованого Дослідницькою радою Литви (RCL), проходять стажування на Каунаському...

READ YOURSELF

Літня наукова практика наших міжнародників у Литві 18 august 2023

Перша ластівка: вперше в університеті відбувся успішний захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора PhD

3 листопада вперше в нашому університеті відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) з галузі знань «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».   Здобувачка кафедри готельно-ресторанної справи Ірина Медвідь представила на розгляд разової спеціалізованої вченої ради ДФ 26.058.001 дисер...

READ YOURSELF

Перша ластівка: вперше в університеті відбувся успішний захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора PhD 05 november 2020

Насичене, перше в 2021 році, планове засідання вченої ради університету

25 лютого 2021 року в дистанційному режимі відбулося перше в 2021 році засідання вченої ради університету. Розпочали традиційно – з привітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями. Далі перейшли до розгляду питань порядку денного. Першими розглянули кадрові питання – присвоєння вчених звань. До вченої ради надійшли клопота...

READ YOURSELF

Насичене, перше в 2021 році, планове засідання вченої ради університету 25 february 2021