Н У Х Т

Нові тренди розвитку обговорила вчена рада університету

12 грудня 2019

Нові тренди розвитку обговорила вчена рада університету

12 грудня відбулося позапланове засідання вченої ради університету. Оскільки питань і, зокрема кадрових, накопичилося чимало, було прийняте рішення зібратися у цьому місяці двічі. Та перш, ніж перейти до питань порядку денного ректор Анатолій Українець і члени ради тепло поздоровили колег, що відсвяткували дні народження між засіданнями.

Претендентів на присвоєння вчених звань та обрання на вакантні посади представила вчений секретар Наталія Ткачук. Свої питання їм задали, взяли участь у обговоренні та висловилися у підтримку кандидатур ректор Анатолій Українець, перший проректор Володимир Яровий, директори навчально-наукових інститутів Оксана Кочубей-Литвиненко, Сергій Блаженко і Олег Шеремет, заступник директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Михайло Масліков, декани факультетів Андрій Форсюк і Віктор Доценко, завідувачі кафедр Володимир Ковбаса, Ігор Ельперін, Лада Шірінян, Олександр Гавва, начальник навчально-методичного відділу Валерій Виговський, професор кафедри харчової хімії Сергій Шульга.

До лічильної комісії обрали завідувача кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Ігоря Ельперіна, заступника проректора Олену Негоду, голів студентського самоврядування – факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Меліссу Корольчук, факультету біотехнології та екологічного контролю Ірину Ковшар, факультету автоматизації і комп’ютерних систем Сергія Ярового.

Поки лічильна комісія ретельно опрацьовувала дані по 47 кандидатах на вакантні посади, вчена рада дізналася про результати науково-педагогічного стажування наших викладачів у європейських університетах. За останній місяць таке стажування пройшли 4 команди у вищих закладах освіти Литви, Німеччини і Польщі. Про свої враження і корисний здобутий досвід доповіли проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва, директор Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Сергій Блаженко, декан факультету автоматизації і комп’ютерних систем Андрій Форсюк і доцент кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяна Примак.

У процесі стажувань наші викладачі познайомилися з: системою освіти країн, де перебували, організацією навчального процесу у закладах вищої освіти, де стажувалися, їх кадровим забезпеченням, формуванням контингенту студентів, управлінням якістю, матеріально-технічним забезпеченням навчального процесу, організацією документообігу, веденням профорієнтаційної роботи, впливом студентів на якість навчального процесу, електронною фіксацією відвідувань студентами навчальних занять, дотриманням академічної доброчесності, організацією самостійної роботи студентів, практичної їх підготовки, занять магістрів, що працюють, працевлаштуванням випускників, науковими дослідженнями. У першу чергу наших викладачів цікавили навчальні плани і робочі програми дисциплін по суміжних їх підрозділам спеціальностях, а також, як реалізується право студентів на вільний вибір дисциплін. Крім того, фахівці НУХТ відвідували лекційні й практичні та лабораторні заняття, спілкувалися з викладачами, студентами та науковцями вишів. А викладач кафедри туристичного та готельного бізнесу навіть прочитав англійською мовою лекцію студентам Краківського економічного університету.

Найкращі враження викликали навчальні платформи вишів – своєю інноваційністю, повною відмовою від паперових носіїв, зручністю й простотою у користуванні інтерфейсів, доступністю всієї інформації он-лайн. Всі відвідані навчальні заклади також ріднить студентоцентрична модель діяльності (те, що зараз почала впроваджувати і Україна) – зокрема, підставою для перегляду і зміни робочих програм дисципліни є, у першу чергу, думка студента. Також, звичайно, вагомим чинником є думка роботодавця. Тому у вишах дуже поширені анонімні анкетування студентів щодо усіх аспектів діяльності навчального закладу.

Викладачам, що стажувалися у приватному навчальному закладі Вищій школі економіки у м. Новий Сонч (Польща), сподобалася система повторного платного вивчення дисципліни і платного відпрацювання пропущених лабораторних і практичних занять.

Цікавою була інформація від фахівців, що стажувалися у Кракові, щодо порядку проходження конкурсу і вимог до кандидата на зайняття вакантної посади.

Всі доповідачі вказували на те, що наш університет вже дуже близько підійшов до європейської системи організації навчального процесу, принаймні, багато окремих елементів ми вже впровадили.

До обговорення цього питання долучилися ректор Анатолій Українець, перший проректор Володимир Яровий, директор Навчально-наукового інституту економіки і управління Олег Шеремет, завідувачі кафедр Галина Поліщук, Сергій Василенко, начальник навчально-методичного відділу Валерій Виговський, професор Сергій Шульга.

Інформацію, представлену доповідачами, прийняли до відома й ухвалили доручити їм підготувати на наступне засідання вченої ради конкретні пропозиції й завдання щодо впровадження отриманого досвіду в нашому університеті.

Наступним вчена рада розглянула питання про стан протипожежної безпеки в корпусах університету, з якого доповів проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб. Він детально розповів про усі заходи, що здійснювалися й здійснюються в університеті щодо забезпечення протипожежного та техногенного захисту, й закликав усіх уважно ставитися до майна університету, до особистої безпеки та при виявленні будь-яких недоліків, несправностей обладнання, порушень правил техніки безпеки й протипожежної безпеки негайно інформувати про це відповідні служби. До цього заклику приєднався і проректор з соціально-побутової роботи Віктор Сташейко й попросив не забувати про необхідні заходи безпеки й дотримання правил у гуртожитках, їдальнях і спорткомплексі.

У поточних питаннях перший проректор Володимир Яровий проінформував щодо стану імплементації Положень університету. Зокрема, шість, що були затверджені на попередньому засіданні вченої ради, введені у дію наказом ректора й розміщені на сайті університету. Також він розповів про анонімні анкетування студентів, що ведуться в університеті, й результати яких будуть використовуватися у поточній діяльності нашого вишу та при акредитації освітніх програм.

Закриваючи засідання, ректор Анатолій Українець повідомив, що 17 грудня на своє перше засідання збереться Наглядова рада університету й обговорюватиме стратегічні напрямки розвитку НУХТ. Він запросив проректорів, директорів навчально-наукових інститутів і деканів факультетів також взяти участь у цьому засіданні. Оскільки порядок денний був вичерпаний, ректор подякував усім за роботу й закрив засідання.

Опублікований: 12-12-2019
Читайте також:
Додатковий набір до магістратури

У 2021 році Правилами прийому до університету (п.5.3.3) встановлюються додаткові строки (в межах з 15 вересня до 30 листопада) прийому заяв і документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання для здобуття освітнього ступеня «Магістр» на основі здобутого ступеня вищої освіти «Бакалавр» за кошти фізичних та юридичних осіб. При цьому викорис...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Додатковий набір до магістратури 29 липня 2021

НУХТ – у ТОП-10 кращих технічних і ТОП-25 кращих економічних вишів за оцінкою роботодавців

Працедавці України визнали НУХТ одним із найкращих університетів України з підготовки фахівців за технічними та економічними спеціальностями. Журнал «Гроші» дослідив шанси випускника зайняти вакансію в престижній компанії й склав рейтинг вищих навчальних закладів України за результатами опитування роботодавців.  Журнал готує і публікує «зарплатні»...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ – у ТОП-10 кращих технічних і ТОП-25 кращих економічних вишів за оцінкою роботодавців 10 серпня 2018

Вітання приймають студенти Вінницького коледжу НУХТ – стипендіати міської ради

Напередодні новорічно-різдвяних свят у Вінницькому обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Садовського відбулося традиційне свято – зустріч керівництва міста зі стипендіатами Вінницької міської ради. Приємно, що серед обдарованої молоді були і студенти Вінницького коледжу НУХТ: випускниця автомеханічного відділення Надія Грабенко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітання приймають студенти Вінницького коледжу НУХТ – стипендіати міської ради 26 грудня 2019

Учасники «Великої ради Мангупу» гімназії біотехнологій № 177 детально дізналися про НУХТ

Правильний вибір сфери діяльності або вибір професії – досить складний процес не тільки для школярів, а й для їх батьків. Для того щоб виявити здібності дітей і молоді, крім навчальних занять у кожному освітньому закладі існують гуртки та дитячі клуби. Так при гімназії біотехнологій №177 вже 30 років існує Дитяча громадська організація туристичний ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Учасники «Великої ради Мангупу» гімназії біотехнологій № 177 детально дізналися про НУХТ 28 січня 2019