Н У Х Т

Нові можливості та виклики в автоматизації

19 квітня 2023

Нові можливості та виклики в автоматизації

Викладачі кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Олександр Пупена, Дмитро Мацебула та магістрант Павло Ющук взяли участь у No code No conference, організованій спільнотою flowmates.org.

Конференція була присвячена темі використання середовищ та платформ LCNC, тобто з низьким рівнем кодування (lo-code) або взагалі без кодування (no-code) для автоматизації різноманітних бізнес-процесів. Наразі ця парадигма набуває дуже великої популярності, оскільки кількість завдань по автоматизації процесів, що потребує бізнес, перевищує кількість програмістів, які можуть їх реалізовувати через створення програм. Крім того, цифровізація всіх процесів на підприємстві потребує залучення до цього спеціалістів у предметній області, що створює додаткові затримки і непорозуміння між тими хто видає завдання та тими, хто їх реалізовує. Це передує появі нових компетентностей та можливостей стати «citizen-розробниками», які використовуючи LCNC-платформи, можуть самостійно реалізовувати свої ж завдання.

Захід відбувався у форматі панельних дискусій, і доцент Олександр Пупена на запрошення компанії UBOS був спікером дискусійної панелі, присвяченої автоматиці. Він виступав в якості розробника програмних рішень в промисловій автоматизації та як викладач і висловлював свою думку саме з цих позицій.

Варто зазначити, що учасниками були дуже авторитетні особи з різних країн світу, які мають прямий стосунок до теми. Перша панельна дискусія була присвячена інвестиціям, де спікери обговорювали питання, куди і чому варто вкладати кошти, як залучати кошти для розвитку платформ, та ризики. На другій панельній дискусії говорили про потреби бізнесу в швидких рішеннях. Третя була технічною панеллю, де порушувалися питання щодо реалізації існуючих і майбутніх платформ. Багато уваги на технічній панелі приділялося міркуванням, на скільки надійними будуть кінцеві рішення, підготовки citizen-розробників, їх конкуренції з фахівцями IT, участі штучного інтелекту типу ChatGPT у створенні рішень, проблем і перспектив існуючих платформ.

Зараз різні підприємства в цивілізованому світі проводять у себе цифрову трансформацію, що передбачає глибокі перетворення і в організації бізнесу, і в глибокій зміні культури. Ця трансформація потребує постійних змін, які повинні проводити мотивовані працівники, що мають глибокі компетентності в своїй предметній області. Саме вони в майбутньому будуть реалізовувати автоматизацію процесів в їхній діяльності без залучення або з малим залученням спеціалістів із департаментів ІТ. У області промислової автоматизації це значить, що, наприклад, при побудові рішень промислового Інтернету речей (IIoT) значну частину робіт будуть робити спеціалісти з  автоматизації, хоч це потребує використання стеку технологій із області IT. І це відбувається вже зараз. Викладачі нашої кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління при підготовці спеціалістів-автоматників використовують середовище lo-code Node-RED уже з першого курсу бакалаврату і також у магістратурі. Вони впевнені – сучасні інженери повинні підсилювати свої компетентності в цьому напрямку, щоб не програти в конкуренції і повністю реалізовувати свій потенціал у сучасному виробничому підприємстві і спрямовують свої зусилля, щоб якнайкраще навчити цьому наших здобувачів освіти.            

Опублікований: 19-04-2023
Читайте також:
Захист технологічної практики – черговий щабель становлення фахівця!

У студентів-біотехнологів завершення технологічної практики традиційно ознаменувалось її успішним захистом. Цього року здобувачі кафедри біотехнології і мікробіології (БМТ) проходили практику у: ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», ПрАТ «Індар», ПрАТ «Оболонь», ПрАТ «АК Київводоканал», ТОВ «Вала...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захист технологічної практики – черговий щабель становлення фахівця! 19 березня 2021

Вагомі перемоги магістрантів кафедри експертизи харчових продуктів

У Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади із спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація». Участь в олімпіаді взяли 18 закладів вищої освіти, які здійснюють підготовку фахівців з якості, стандартизації та сертифікації в Україні. Упродовж двох днів запекл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вагомі перемоги магістрантів кафедри експертизи харчових продуктів 24 квітня 2019

Викладачі кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів на Beauty TECH 2023

У рамках міжнародної виставки InterCHARM-Україна відбувся щорічний захід для професіоналів ринку косметики та побутової хімії – «Beauty TECH 2023. Інновації у виробництві: сировина та технології», який на запрошення організаторів відвідали завідувачка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, професорка ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів на Beauty TECH 2023 26 вересня 2023

Актуальні питання формування системи продовольчого забезпечення у фокусі уваги науковців кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

20 січня 2022 року викладачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Людмила Дейниченко взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Сталий розвиток сільського господарства – основа продовольчої безпеки України», що проводилася в межах проєкту ЄС Програми Еразмус+ напряму Жан Моне під егідою громадської організації «Ре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальні питання формування системи продовольчого забезпечення у фокусі уваги науковців кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 21 січня 2022