Н У Х Т

Новації вступу-2020

24 січня 2020

Новації вступу-2020

2020 року поріг для вступу на бюджет становитиме щонайменше 125 балів, але водночас вступники зможуть подати 5 заяв на будь-які спеціальності.

Ці та інші новації передбачені Умовами прийому до закладів вищої освіти в 2020 році – відповідний наказ МОН зареєстрований у Міністерстві юстиції та набув чинності наприкінці грудня 2019 року.

У цьому році на бакалавра вперше прийматимуть сертифікати ЗНО 4-х років: 2017-го (крім іноземних мов), 2018-го, 2019-го та 2020-го з усіх предметів. Вступник зможе подати сертифікати в будь-якій комбінації (можна подати в одному пакеті один сертифікат 2017 року, один 2018-го та 2019 років, або ж усі одного року).

Реєстрація електронних кабінетів і завантаження до них документів починатиметься 1 липня, а прийом заяв і документів – 13 липня. Закінчується подання заяв о 18:00 22 липня – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, та о 18:00 16 липня – для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.

Розширені можливості для вступників із особливими освітніми потребами. ЗВО повинні будуть забезпечити таким вступникам умови для проходження іспитів.

2019 року вперше відбувся єдиний широкий конкурс, коли бюджетне місце в закладах МОН і МОЗ на медичні спеціальності йшло за вступником із найкращими балами. Цього року широкий конкурс також планується провести з Державною фіскальною службою та Міністерством культури, молоді та спорту.

Для вступу на низку спеціальностей встановлені порогові бали. Як і торік, 150 балів ЗНО з другого та третього конкурсних предметів треба мати для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія». Трохи підвищився конкурсний бал на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини». Зі 130 балів він виріс до 140.

Минулого року творчі заліки та творчі конкурси обов’язково відбувалися перед подачею документів у виші. Так вдалось уникнути будь-якої можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО. Тому ця практика продовжиться і у 2020 році. Разом із тим, будуть перенесені і вступні іспити для певних категорій вступників (учасники АТО, вступники із захворюваннями, які є перешкодою для складання ЗНО тощо) до початку подання заяв.

Вступникам у бакалаврат на основі освітнього ступеня «молодший спеціаліст» потрібно буде обов'язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. Крім того, для навчання за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузей знань «Управління та адміністрування» та «Публічне управління та адміністрування» додатково потрібно буде подавати сертифікат ЗНО з математики (математики або історії України для вступу на контракт).

Уперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів, як на ступінь вищої освіти. Важливо, що для цих вступників не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі у конкурсі на бюджет.

2020 року також планується розширити перелік спеціальностей, на які потрібно буде складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО у магістратуру. Так, у 2018 році таких спеціальностей було 18, у 2019 – 32, у 2020 році складання ЄВІ передбачено для більш як 80 спеціальностей.

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ триватиме з 6 травня до 18:00 3 червня. Єдиний іспит відбудеться 1 липня, а єдине фахове вступне випробування – 2 липня. Прийом заяв і документів для таких вступників почнеться 5 липня і триватиме до 22 липня. Для всіх інших вступників у магістратуру терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому вишів.

Важливою новацію є те, що подання електронних заяв тепер буде доступним не тільки для вступників на базі 11-ти класів, але й для вступників у магістратуру після бакалаврату. Окрім того, можливість подачі документів через е-кабінети буде у вступників, які мають право на пільги.

Опублікований: 24-01-2020
Читайте також:
У Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ відбувся тиждень фахової комісії спецдисциплін

З  26 лютого  по  2 березня  2018 року в Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ відбувся тиждень фахової комісії спецдисциплін зі спеціальності «Експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв». Тиждень розпочався зі спортивних змагань з волейболу та шахів. Наступного дня відбулася конференція «Розвиток машинобудування в харчовій про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ відбувся тиждень фахової комісії спецдисциплін 03 березня 2018

Учасникам НМТ розіслані SMS-повідомлення з даними для входу до інформаційної сторінки

9 травня 2022 року Український центр оцінювання якості освіти спільно з Національним центром оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій і мобільними операторами Kyivstar, Vodafone Україна, Lifecell надіслав майже 400 тисяч SMS-повідомлень потенційним учасникам національного мультипредметного тесту (НМТ). Наголошуємо, майбутні учасни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Учасникам НМТ розіслані SMS-повідомлення з даними для входу до інформаційної сторінки 10 травня 2022

Пивоварня «2085 brewery» відкриває таємниці біотехнологічного процесу здобувачам

10 квітня студенти-біотехнологи ІІ курсу відвідали пивоварню «2085 brewery». Це невелике, але добре оснащене підприємство. Здобувачам освіти розповіли про технологічний процес і продемонстрували апарати для всіх етапів виробництва пива та як вони працюють. Майбутнім біотехнологам було цікаво дізнатися про те, як саме створюються різні смаки та вид...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пивоварня «2085 brewery» відкриває таємниці біотехнологічного процесу здобувачам 12 квітня 2023

Тонкощі майбутньої професії для другокурсників кафедри технології молока і молочних продуктів

Загальновідомо, що практична підготовка майбутніх фахівців має велике значення для їх професійного зростання, набуття практичних навичок і розширення кола знань. Тому питанням організації якісного проходження всіх видів практик у нашому університеті приділяється велика увага. Із кращими вітчизняними підприємствами харчової галузі знайомлять своїх ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тонкощі майбутньої професії для другокурсників кафедри технології молока і молочних продуктів 31 січня 2019