Н У Х Т

Непересічні українці – герої тематичних виставок Науково-технічної бібліотеки університету

20 серпня 2018

Непересічні українці – герої тематичних виставок Науково-технічної бібліотеки університету

22 серпня виповнюється 130 років від дня народження Костя Степановича Буревія (справжнє ім’я – Костянтин Степанович Сопляков, псевдоніми – Едвард Стрiха, Кость Соколовський, Варвара Жукова, Нехтенборенг) (1888-1934 рр.) – українського поета, драматурга, театрознавця, літературного критика, перекладача, громадського і політичного діяча.

Кость Буревій – син бідного українського селянина зі Східної Слобожанщини. За часів царської Росії був тричі засуджений до каторги у Сибіру, як член підпільного комітету партії соціалістів-революціонерів. Ганебна роль російських есерів після Жовтневого заколоту 1917-го року, змінила думки Буревія. З цього часу він віддавав свій талант українській справі.

Кость Буревій є одним із засновників Українського клубу у Москві, Української театральної студії, видавництва «Село і місто», яке мало на меті популяризацію кращих зразків української культури серед українців Росії – на Східній Слобожанщині, Кубані, Жовтому Клині.

Під псевдонімом Едварда Стріхи він писав пародії та літературні містифікації на більшовицький лад і пропаговану ним «пролетарську» літературу й критику. Разом із тим Кость Буревій – автор історичної драми «Павло Полуботок», у якій висвітлений трагічний період в історії України, що настав після виступу гетьмана Мазепи проти колоніальної політики Московщини.

В епоху посилення сталінського терору, доля Буревія склалася трагічно. Він був розстріляний 15 грудня 1934 року у Жовтневому палаці Києва.

Літературна спадщина письменника – «Зозендропія», «Опортунія», «Чотири Чемберлени», «Павло Полуботок», літературно-критичні й театрознавчі статті «Європа чи Росія. Шляхи розвитку сучасної літератури», «Три поети», «Амвросій Бучма» та ін.

З метою ознайомлення широкого загалу з діяльністю цієї непересічної особистості у читальній залі для студентів Науково-технічної бібліотеки університету працює тематична книжкова виставка. Запрошуємо всіх бажаючих!

Опублікований: 20-08-2018
Читайте також:
До проведення професійної та переддипломної практики магістрантів на кафедрі технології оздоровчих продуктів готові!

На сучасному етапі розвитку освіти в Україні відбуваються суттєві зміни, які зумовлені специфікою переходу освітніх парадигм від традиційної до компетентнісно орієнтованої, що посилюється ще й процесом входження вітчизняної вищої освіти до європейського простору. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває питання вдосконалення системи підготовк...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До проведення професійної та переддипломної практики магістрантів на кафедрі технології оздоровчих продуктів готові! 29 грудня 2021

Профорієнтаційна робота у Сумській області

Викладачі кафедри експертизи харчових продуктів продовжують активну профорієнтаційну діяльність. 6 травня 2024 р. доцентка кафедри Наталія Попова зустрілася з учнями одинадцятого класу Конотопського ліцею 1 Сумської області. Зустріч відбулася у форматі відеоконференції, оскільки заклад наразі працює дистанційно. Старшокласники були ознайомлені з ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційна робота у Сумській області 06 травня 2024

Управління людським капіталом в університетах: сучасні HR-моделі та кращі практики

Команда НУХТ опановує Модуль 3 «Управління персоналом» Програми професійного розвитку академічних менеджерів, присвячений сучасним підходам до кадрової політики та HR-менеджменту у закладах вищої освіти. Учасники розглянули питання автономії в управлінні персоналом, структури HR-підрозділів (кейс University of Luxembourg, University of Edinburgh),...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Управління людським капіталом в університетах: сучасні HR-моделі та кращі практики 11 червня 2025

Про особливості використання онлайн-ресурсів бібліотеки НУХТ дізналися магістранти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

В умовах карантинних обмежень важливою для магістрантів є можливість дистанційного навчання і підготовки до виконання магістерської роботи. Зокрема, проведення інформаційного пошуку за темою наукових досліджень. Науково-технічна бібліотека НУХТ має значну кількість ресурсів, працювати з якими можна через Інтернет. Про особливості їх використання м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про особливості використання онлайн-ресурсів бібліотеки НУХТ дізналися магістранти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 21 жовтня 2020