Н У Х Т

Непересічні українці – герої тематичних виставок Науково-технічної бібліотеки університету

20 серпня 2018

Непересічні українці – герої тематичних виставок Науково-технічної бібліотеки університету

22 серпня виповнюється 130 років від дня народження Костя Степановича Буревія (справжнє ім’я – Костянтин Степанович Сопляков, псевдоніми – Едвард Стрiха, Кость Соколовський, Варвара Жукова, Нехтенборенг) (1888-1934 рр.) – українського поета, драматурга, театрознавця, літературного критика, перекладача, громадського і політичного діяча.

Кость Буревій – син бідного українського селянина зі Східної Слобожанщини. За часів царської Росії був тричі засуджений до каторги у Сибіру, як член підпільного комітету партії соціалістів-революціонерів. Ганебна роль російських есерів після Жовтневого заколоту 1917-го року, змінила думки Буревія. З цього часу він віддавав свій талант українській справі.

Кость Буревій є одним із засновників Українського клубу у Москві, Української театральної студії, видавництва «Село і місто», яке мало на меті популяризацію кращих зразків української культури серед українців Росії – на Східній Слобожанщині, Кубані, Жовтому Клині.

Під псевдонімом Едварда Стріхи він писав пародії та літературні містифікації на більшовицький лад і пропаговану ним «пролетарську» літературу й критику. Разом із тим Кость Буревій – автор історичної драми «Павло Полуботок», у якій висвітлений трагічний період в історії України, що настав після виступу гетьмана Мазепи проти колоніальної політики Московщини.

В епоху посилення сталінського терору, доля Буревія склалася трагічно. Він був розстріляний 15 грудня 1934 року у Жовтневому палаці Києва.

Літературна спадщина письменника – «Зозендропія», «Опортунія», «Чотири Чемберлени», «Павло Полуботок», літературно-критичні й театрознавчі статті «Європа чи Росія. Шляхи розвитку сучасної літератури», «Три поети», «Амвросій Бучма» та ін.

З метою ознайомлення широкого загалу з діяльністю цієї непересічної особистості у читальній залі для студентів Науково-технічної бібліотеки університету працює тематична книжкова виставка. Запрошуємо всіх бажаючих!

Опублікований: 20-08-2018
Читайте також:
Доцентка кафедри готельно-ресторанної справи – учасниця освітнього літнього онлайн-кемпу з розвитку soft skills

Викладачка кафедри готельно-ресторанної справи, доцентка Тетяна Іщенко у рамках всеукраїнського проєкту «Uni-Biz Bridge Camp» з 1 по 14 липня брала участь в освітньому літньому онлайн-кемпі з розвитку soft skills для викладачів «Uni-Biz Bridge Camp». Учасники онлайн-заходу дізналися про нові підходи до викладання та комунікації зі студентами, проф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцентка кафедри готельно-ресторанної справи – учасниця освітнього літнього онлайн-кемпу з розвитку soft skills 25 липня 2022

Квітковий, смачний, солодкий, інноваційний: про різні типи маркетингу від здобувачів освіти НУХТ

Нещодавно відбулося перше засідання студентського наукового гуртка кафедри маркетингу «Інтелектуал» 2025 року. Тема «Маркетинг в сферах діяльності» стала справжнім спалахом весняного натхнення для наших здобувачів. Майбутні маркетологи обмінялися корисним маркетинговим досвідом: солодка маркетингова концепція та казкова Disney-атмосфера бренду «St...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Квітковий, смачний, солодкий, інноваційний: про різні типи маркетингу від здобувачів освіти НУХТ 06 березня 2025

Українки у науці, яким аплодує світ: здобувачка-теплоенергетик взяла участь у конференції

Здобувачка 4 курсу освітньої програми «Теплоенергетика та енергоефективні технології» Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Софія Бойко взяла участь у конференції «Українки у науці, яким аплодує світ», присвяченій Міжнародному дню жінок та дівчат у науці. Захід організували Громадська організація Центр «Розвиток ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Українки у науці, яким аплодує світ: здобувачка-теплоенергетик взяла участь у конференції 29 лютого 2024

У Департаменті навчання та розвитку персоналу мережі «Сільпо» захищали свої кваліфікаційні роботи кращі магістранти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

У рамках співпраці між ТОВ «Сільпо-Фуд» та Навчально-науковим інститутом харчових технологій НУХТ, 20 лютого 2019 року відбувся захист магістерських робіт у Департаменті навчання та розвитку персоналу мережі «Сільпо». Кращі студенти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, які навчалися за освітньою програмою «Технології зберігання, консервув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Департаменті навчання та розвитку персоналу мережі «Сільпо» захищали свої кваліфікаційні роботи кращі магістранти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 22 лютого 2019