Н У Х Т

Непересічні українці – герої тематичних виставок Науково-технічної бібліотеки університету

20 серпня 2018

Непересічні українці – герої тематичних виставок Науково-технічної бібліотеки університету

22 серпня виповнюється 130 років від дня народження Костя Степановича Буревія (справжнє ім’я – Костянтин Степанович Сопляков, псевдоніми – Едвард Стрiха, Кость Соколовський, Варвара Жукова, Нехтенборенг) (1888-1934 рр.) – українського поета, драматурга, театрознавця, літературного критика, перекладача, громадського і політичного діяча.

Кость Буревій – син бідного українського селянина зі Східної Слобожанщини. За часів царської Росії був тричі засуджений до каторги у Сибіру, як член підпільного комітету партії соціалістів-революціонерів. Ганебна роль російських есерів після Жовтневого заколоту 1917-го року, змінила думки Буревія. З цього часу він віддавав свій талант українській справі.

Кость Буревій є одним із засновників Українського клубу у Москві, Української театральної студії, видавництва «Село і місто», яке мало на меті популяризацію кращих зразків української культури серед українців Росії – на Східній Слобожанщині, Кубані, Жовтому Клині.

Під псевдонімом Едварда Стріхи він писав пародії та літературні містифікації на більшовицький лад і пропаговану ним «пролетарську» літературу й критику. Разом із тим Кость Буревій – автор історичної драми «Павло Полуботок», у якій висвітлений трагічний період в історії України, що настав після виступу гетьмана Мазепи проти колоніальної політики Московщини.

В епоху посилення сталінського терору, доля Буревія склалася трагічно. Він був розстріляний 15 грудня 1934 року у Жовтневому палаці Києва.

Літературна спадщина письменника – «Зозендропія», «Опортунія», «Чотири Чемберлени», «Павло Полуботок», літературно-критичні й театрознавчі статті «Європа чи Росія. Шляхи розвитку сучасної літератури», «Три поети», «Амвросій Бучма» та ін.

З метою ознайомлення широкого загалу з діяльністю цієї непересічної особистості у читальній залі для студентів Науково-технічної бібліотеки університету працює тематична книжкова виставка. Запрошуємо всіх бажаючих!

Опублікований: 20-08-2018
Читайте також:
Здобутки НУХТ – широкому загалу: розпочався Всеукраїнський тиждень харчових технологій

10 вересня розпочався Всеукраїнський тиждень харчових технологій, в рамках якого працюють виставки «Inprodmash&Upakovka» та «Sweets&Bakery Ukraine». Наш університет – традиційний учасник цих масштабних галузевих форумів і співорганізатор насиченої наукової програми заходу. У церемонії урочистого відкриття взяли участь: голова Держпродпотре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобутки НУХТ – широкому загалу: розпочався Всеукраїнський тиждень харчових технологій 10 вересня 2019

Міжнародне наукове співробітництво кафедри технології молока і молочних продуктів

На кафедрі технології молока і молочних продуктів у рамках міжнародного співробітництва проведено серію спільних наукових досліджень з метою вивчення функціонально-технологічних властивостей розчинних харчових волокон у морозиві молочному. У складі дослідницької групи працювали: доцентка Жешувського університету (Польща) Магдалена Буніовська, проф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародне наукове співробітництво кафедри технології молока і молочних продуктів 21 вересня 2021

Ювілейна конференція «Європейські виміри сталого розвитку»

1-2 червня 2023 р. на базі університету відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Європейські виміри сталого розвитку», організована кафедрою екології та екоменеджменту у рамках проєктів програми ЄС Еразмус+ Центр Європейського Союзу Жана Моне з Циклічної та Зеленої Економіки JM ECO (620627-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-CoE), Стратегія відновл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ювілейна конференція «Європейські виміри сталого розвитку» 07 червня 2023

Інновації, що формують стале майбутнє

Формування екологічного світогляду – надважливе завдання, яке ставлять перед собою усі викладачі кафедри біотехнології і мікробіології, адже саме він є запорукою сталого розвитку майбутнього суспільства. Збереження й розвиток людства в цілому стає можливим лише за умови комплексного розв’язання екологічних проблем, включаючи проблему накопичення ві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інновації, що формують стале майбутнє 14 вересня 2020